Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Június 19. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Brit pénzügyminiszter: bezárulnak az offshore adómenedékek

Brit pénzügyminiszter: bezárulnak az offshore adómenedékek

Nagy-Britannia véget vet annak a gyakorlatnak, hogy a multinacionális cégek 'homályos' offshore adóparadicsomokba menekítik ki jövedelmeiket a brit adóhivatal elől, és reméli, hogy e törekvéséhez meg tudja nyerni a többi vezető ipari hatalmat is - mondta kedden, a nyolc legnagyobb iparosodott gazdaság (G8) észak-írországi csúcstalálkozójának záró munkanapján a brit pénzügyminiszter.

George Osborne a BBC rádiónak nyilatkozva - részletek nélkül - kijelentette: a G8-csúcs első 24 órájában nagyobb előrelépést sikerült elérni az adóelkerülés és az adócsalás visszaszorítását célzó intézkedések kidolgozásában, mint az utóbbi 24 évben. Osborne szerint a brit kormány azt tervezi, hogy jegyzéket állít össze az offshore telephelyekre bejegyzett vállalatok tényleges tulajdonosi szerkezetéről. A cél az - és ehhez kell a többi nagy ipari gazdaság együttműködése is -, hogy az egyes nagyvállalatok ne rejthessék el profitjukat annak az országnak az adóhatóságai elől, amelyben a profit keletkezett - mondta a brit pénzügyminiszter. Hozzátette: a kormány konzultációt indít arról, hogy az offshore érdekeltségeket adóelkerülés végett fenntartó vállalatok tulajdonosainak majdani jegyzékét nyilvánosságra hozza-e, vagy csak a brit adóhivatal számára tegye hozzáférhetővé.

A hétfőn kezdődött G8-csúcs elsődleges hivatalos napirendi pontja az adóelkerülés felszámolására teendő közös lépések meghatározása. Ennek fontosságáról a vendéglátó brit miniszterelnök, David Cameron a brit G8-elnökség honlapján közzétett elemzésében kifejtette: ő annak híve, hogy a gazdaságot minél alacsonyabb adók terheljék. Felidézte, hogy a brit kormány éppen most szállítja le 20 százalékra a társasági adót, ami a legalacsonyabb adószint lesz a csoport Oroszországon kívüli tagállamai körében.

Az alacsony adók azonban csak akkor tarthatók fenn, ha az adófizetésre kötelezettek be is fizetik ezeket az adókat. Az viszont nem megengedhető, hogy a kisvállalkozások keményen megdolgoznak adókötelezettségük kitermeléséért, és eközben elbuknak a rendszert adóelkerülés végett kijátszó versenytársakkal szemben - hangsúlyozta a brit kormányfő.

Cameron a G8-csúcs előestéjén a Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta azt is: a fő cél olyan információcsere-mechanizmus létrehozása, amelynek segítségével a G8-országok hatóságai könnyebben felderíthetik egy-egy vállalat tényleges tulajdonosi szerkezetét, beleértve az offshore érdekeltségeket.
A Financial Times minapi értesülése szerint az Európai Unió is határozott fellépésre szánta el magát az adóelkerülés ellen: Brüsszel a 27 EU-tagállam mindegyikének előírná az egyéni befektetési jövedelmekről és tőkenyereségekről szóló bizalmas adatok kiszolgáltatását.
Algirdas Semeta, az Európai Bizottság adóügyekért felelős tagja a londoni gazdasági napilapnak elmondta: 'hónapokon belül' előterjeszti reformjavaslatát, amely a tagállamok adóhatóságait a tőkenyereséggel, az osztalékokkal és a jogdíjakkal kapcsolatos banki adatok automatikus megosztására kötelezné.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak