Városlista
2024. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2011. Május 12. 14:01, csütörtök | Helyi
Forrás: Széchenyi István Egyetem

Dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektorának tájékoztató levele

Dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektorának tájékoztató levele

Tisztelt Kollégák! Tisztelt leendő, jelenlegi és volt széchenyis Hallgatók! Tisztelt Partnereink! Tisztelt Támogatóink!

A sajtó élénk érdeklődéssel figyeli a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságának átfogó – az [origo] hírportál által a napokban kiszivárogtatott államtitkársági koncepcióval kapcsolatos – egyeztetési törekvését. A koncepció, mely a kormány napirendjén ebben a formában még nem szerepelt, markáns terveket vázol fel a felsőoktatás túlburjánzott működésének racionális mederbe terelésének szándékával.

Az egyeztetési folyamat keretében dr. Hoffman Rózsa államtitkár asszony, valamint Dux László felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár több csoportban, különböző időpontokban valamennyi állami finanszírozású felsőoktatási intézmény rektorát fogadta. Amint az a találkozók utáni sajtóhírekből kiderül, az egyeztetések célja a koncepció ismertetése volt a rektorokkal, valamint további érvek, ötletek gyűjtése a koncepció véglegesítésével kapcsolatban.
A Széchenyi István Egyetem megerősíti azokat a médiában megjelent híreket, hogy dr. Szekeres Tamás rektor az e hét kedd délután tartott egyeztető megbeszélésen részt vett. A találkozóval kapcsolatban a Rektor az alábbi tájékoztatást adja:
A találkozó során minden intézménynek, így a Széchenyi István Egyetemnek is lehetősége nyílt arra, hogy a jövőre irányuló elképzeléseit vázolja, valamint kifejtse a találkozó során megismert államtitkársági koncepcióval kapcsolatos álláspontját.
A Rektor ismertette az államtitkárság vezetőivel Győr és a térség gazdasági helyzetét, jövőbeni fejlődési perspektíváit. Ezek alapján a város ma és a jövőben is a főváros után a legerősebb és legkorszerűbb iparral büszkélkedhet. A munkahelyek számának jelentős növekedésével a város lélekszáma is növekedni fog. A nagy vidéki egyetemi városokhoz hasonlóan Győrnek is szüksége van a szellemi központot megtestesítő önálló egyetemre. Annál is inkább, mert e városokhoz mérten gazdasága kiemelkedő mértékben járul hozzá az ország gazdasági felemelkedéséhez. Dr. Szekeres Tamás ezen összefüggések mentén ismertette továbbá az államtitkársággal azokat a Széchenyi István Egyetem működését érintő tényeket, eredményeket, amelyek mind az egyetem dolgozóit, vezetőit, jelenlegi és egykori hallgatóit, mind Győr Megyei Jogú Város vezetését és valamennyi győri polgárt büszkeséggel tölthetnek el. A Széchenyi István Egyetem valamennyi képzési területén töretlen fejlődést mutat. A jelentkezők és a felvettek száma több évre visszamenőleg jóval az országos átlag felett, két számjegyű növekedési rátával emelkedik. Az intézmény gazdálkodása stabil. A Széchenyi István Egyetemre nem jellemzőek a több magyar felsőoktatási intézménynél előforduló, csődhelyzethez-közeli állapotok, milliárdos adósságok, finanszírozhatatlan PPP beruházások. A győri egyetem társadalmi, gazdasági kapcsolatai példaértékűek. Több százra tehető azoknak a vállalkozásoknak, közintézményeknek a száma, amelyekkel az egyetem rendszeres kapcsolatban van. Az Egyetem korszerű laboratóriumi kutatási infrastruktúrát épített. Kutatási teljesítménye egyre jelentősebb valamennyi művelt tudományterületen. A Szenátus legutóbbi ülésén megalapított – dr. Bokor József, az MTA rendes tagja által irányított – Járműipari Kutató Központ létrehozásával a Széchenyi István Egyetem a hazai járműgyártás tudományos központjának kialakítását kezdte meg. A Széchenyi István Egyetem képzéseinek naprakészségét, valamint az egyetem által kiadott diplomák munkaerő-piaci elfogadottságát ezek az együttműködések, partneri kapcsolatok, és a kurrens kutatási tevékenység biztosítják. Nem csoda, hogy az itt végzett hallgatók kiemelkedő arányban helyezkednek el, döntő többségben a tanult szakmájukban.

A Rektor a megbeszélés során kifejtette, hogy nincs szükség a Széchenyi István Egyetem állami beavatkozással, átszervezéssel történő megerősítésére, sokkal inkább értékes példaként tűnhet fel a felsőoktatási szektorban olyan egyetemként, amely minden tekintetben teljesíti a kormányzat takarékosságra és ésszerűségre, valamint a diplomák munkaerő-piaci értékének fokozására irányuló törekvéseit.

Az államtitkárság – meghallgatva az érveket – megismételte azon álláspontját, hogy továbbra is szükségesnek tartja bizonyos szervezeti, intézményi racionalizálási lépések megtételét a felsőoktatásban, ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a rektorok javaslatait összegyűjti és értékeli. A találkozó lezárásaként az államtitkár asszony a jelen lévő rektorok együttműködését kérte az előrevetített további konzultációk során. Amint több sajtócikkben is olvasható, dr. Hoffmann Rózsa egyértelműen fogalmazott: nincs még semmilyen döntés az intézmények jövőjével kapcsolatban. A döntés a kormány kompetenciája.

Ugyancsak a sajtón keresztül értesülhetünk arról, hogy többfelé demonstrációk, megmozdulások szerveződnek az intézmények melletti nyilvános szimpátianyilvánítás érdekében. A Széchenyi István Egyetem vezetősége nem látja szükségesnek ilyen akciók szervezését. Úgy látjuk, hogy ezt a kérdést nem az utcán kell eldönteni. Az egyetem eredményei, társadalmi, gazdasági támogatottsága továbbra is valószínűtlen forgatókönyvvé teszi az [origo] hírportál által kiszivárogtatott koncepciót.

A Széchenyi István Egyetem jövője és ezáltal a győri gazdaság fejlődése szempontjából is fontos mérföldkő a jelenleg zajló felvételi eljárás zavartalan lebonyolítása. Végzett és jelenlegi hallgatóinkkal, az intézményünkbe most jelentkező fiatalokkal, Győr városával és a régió ipari, gazdasági, társadalmi szereplőivel együtt kívánjuk alakítani gazdasági térségünk jövőjét, hiszen továbbra is elkötelezettek vagyunk a város, az egyetem és a gazdaság közös szlogenje mellett: „A jövő Győrben épül.”

A Széchenyi István Egyetem rektora kéri a tisztelt kollégákat, az intézmény jelenlegi és leendő hallgatóit, hogy kellő kritikával olvassák a sokszor elhamarkodottan és megalapozatlanul megjelenő híreket. Köszönjük ugyanakkor a győri médiának a témával kapcsolatos eddigi korrekt tájékoztatását, valamint köszönetet mondunk a hírekhez hozzászólók egyértelmű támogatásáért és a „Ne zárják be a győri egyetemet” közösségi oldalhoz (http://www.facebook.com/gyoriegyetem) csatlakozott ezernyi szimpatizánsunk véleménynyilvánításáért! Kérjük, hogy aki támogatni kívánja a győri egyetem és a Széchenyi István Egyetem ügyét, az továbbra is ezeken a csatornákon keresztül higgadtan, egyben határozottan tegye azt meg!

Köszönettel:
Széchenyi István Egyetem (SZE-Győr)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.

2024. Augusztus 18. 08:12, vasárnap | Helyi

Az állatkertben mutatkozik be a Győri Értéktár

A Xantus János Állatkertben is bemutatkoznak a győri értékek.

2024. Augusztus 18. 07:09, vasárnap | Helyi

Tizenöt kórház élére írtak ki pályázatot, az óváriéra is

Összesen 15 kórház főigazgatói pozíciójára írt ki pályázatot az Országos Kórházi Főigazgatóság, amelynek honlapján július 26-án jelentek meg a vezetői pályázati felhívások.

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.