Városlista
2024. augusztus 16, péntek - Ábrahám

Hírek

2011. November 05. 11:40, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Egyedülálló lesz a győri Vaskakas Ház: új kiállítási központ nyílik a város szívében

Egyedülálló lesz a győri Vaskakas Ház: új kiállítási központ nyílik a város szívében

A győri Vaskakas Ház projekt során megvalósul egy egyedülálló, komplex szolgáltatásokat nyújtó intézmény.

Egy minőségi, profitorientált és folyamatosan megújulni képes kortárs képzőművészeti kiállítási központ és aukciós ház kialakításával.

A klasszikus és kortárs művészeti kiállító és aukciós tér létrehozására a győri Bécsi kapu tér meghatározó saroképülete, a Vaskakas Tavernát is magában foglaló Bécsi kapu tér 3. szám alatt található országos műemléki védettség alatt álló ingatlan kiválóan alkalmas. Győr egyik legfrekventáltabb terének egyik legimpozánsabb, azonban méltatlanul elhanyagolt épülete így kapcsolódik a támogatás segítségével a Nyugat-Dunántúli Operatív Program előző turisztikai konstrukciója keretei között megújuló káptalandombi fejlesztések vonalába.

A Vaskakas Ház, karöltve a Múzeumházzal feléleszti magát a látogatói kör által érdemtelenül elhanyagolt Bécsi kapu teret is, mely felújított állapotában már méltán nevezhető az ország egyik legszebb, és így már élővé tett barokk terének.

A projekt megvalósítása a beruházás magas költsége miatt a vissza nem térítendő regionális támogatás hiányában nem elképzelhető.

A projekt rövid leírása:

A Bécsi kapu tér 3. alatt álló épület (Vaskakas Ház) öt jól elkülönülő szintet foglal magába. Ebből kettőn, a pinceszinten és a tetőszinten jelen projekt keretei között csak statikai, szerkezeti okokból történik beavatkozás, funkcionális szerepet a földszint és a két emeleti szint kap a beruházás során.

A műemléki lakóház földszinti része részben a látogatók, vendégek fogadására kialakított recepciót, fogadó és információs tereket foglalja magába. Mindezek mellett helyet kap itt a volt Vaskakas Étterem felújítása révén egy olyan kulturális-gasztronómiai, valamint a régió borvidékeit bemutató étterem, mely a korábbi Vaskakas Taverna újraértelmezése útján erősíti majd a turisztikai attrakció szerepet. A korszerű, modern technológiákat használó konyhával is rendelkező étterem célja kifejezetten a Vaskakas Ház látogatóinak, valamint az aukciók, egyéb rendezvények résztvevőinek kiszolgálása. Saját gasztronómiai, borkultúrát bemutató, népszerűsítő rendezvényei, „ízutazásai" az emeleti művészeti programokkal hivatottak egymást erősíteni.

Fontos célunknak tartjuk emellett az ifjúság képző és zeneművészetek iránti érdeklődésének felkeltését és felerősítését, ezért a Tavernában és a Vaskakas Házban fiataloknak szóló és/vagy fiatalok által bemutatott előadásokat, programokat is szervezünk.

Az első emeleti szint fő attrakciója új szintráépítéssel létrehozott 300-350 főt befogadni képes többfunkciós rendezvénytér, valamint az épület utcafronti részén kialakított mintegy 220 m2-es kiállítótér. Prioritásos cél a rendezvénytér minél jobb kihasználtsága útján az épület programokkal való folyamatos, 12 hónapon keresztüli megtöltése.

Az elsősorban klasszikus és kortárs festészetre fókuszáló kiállítóterek az épület eredeti, rendkívül attraktív, egymásba nyitható szobáiban kapnak helyet az első emeleten. Az első emelet kiállítótéri koncepciója a második emeleten folytatódik mintegy 110 m2 alapterületen.

Az ENERGORG Energetikai Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság 2006 őszén, Dr. Nagy László Kálmán által Győrben, a Bécsi kapu tér 3. szám alatt található műemléképület és kazamata fejlesztésére alapított projekttársaság. A vállalat 2007-ben Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatától vásárolta meg az országos egyedi műemléki védelem alatt álló épületegyüttest azzal a céllal, hogy benne hiánypótló, komplex szolgáltatást nyújtó turisztikai-kulturális intézményt hozzon létre. A szervezet 2007 óta a projekt előkészítésével foglalkozik.

Címkék: Vaskakas Ház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 15. 09:12, csütörtök | Helyi

Apa és fia is bajnok Jiu-Jitsuban

A brit és a magyar bajnoki címet is magáénak tudhatja apa és fia. Dr. Varga István és Varga András Győrből hódította meg Európát, és gyűjtött be számos hazai és nemzetközi elismerést Jiu-Jitsuban.

2024. Augusztus 15. 08:11, csütörtök | Helyi

Még nem kell aggódni a FLIRT miatt Győrben

A járványügyi szabályok betartásával megelőzhető, hogy iskolakezdéskor berobbanjanak a fertőző megbetegedések.

2024. Augusztus 15. 07:15, csütörtök | Helyi

Kézilabda-szurkolók figyelem: Más időpontban lesz az ankét!

Egyeztetéseket követően a Győri Audi ETO KC új időpontban tartja meg idénynyitó szurkolói ankétját.

2024. Augusztus 14. 14:53, szerda | Helyi

Nagyszabású ingyenes rendezvénnyel ünnepel ősszel az ETO Park

Óriási bulival és színes programokkal várja a lakosságot az ETO Park Szolgáltató & Élményközpont 2024. szeptember 20-án! Az esemény apropóját az adja, hogy újra élettel telik meg az épület. Közel két év kemény munka után szeptember