Városlista
2024. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2011. Május 17. 08:30, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

Érintőképernyős pult és interaktív tábla segíti a győri múzeumlátogatókat

Érintőképernyős pult és interaktív tábla segíti a győri múzeumlátogatókat

Szórakozva juthatnak könnyen érthető információhoz az érintőképernyős pultok és az interaktív tábla használatával a látogatók a győri Xántus János Múzeumban: az uniós támogatással megvalósult infrastrukturális fejlesztés a 21. s

Az új beszerzések révén - amelyekhez a múzeum 11,5 millió forintot nyert a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében - a diákok, de akár a felnőtt látogatók is átfogó, könnyen érthető információkhoz tudnak hozzájutni. A szórakozva megszerzett többlettudás hozzájárul az állandó kiállítás anyagának jobb megértéséhez, a szélesebb perspektívájú összefüggések értelmezéséhez - mondta Székely Zoltán igazgatóhelyettes.

A virtuális eszközök segítségével a tárlatvezetések és a múzeumpedagógiai foglalkozások érdekfeszítőbbé válnak, lehetőség nyílik a gyűjteményi raktárakban felhalmozott anyag megismertetésére és az ősi szakmák modellszerű bemutatására is. Az információs pontokat a kiállítás különböző részein helyezték el, így egyebek között a római kor, továbbá a győri vár történetének alaposabb megismerését szolgálják. De a pultoknál "keresgélők" átfogó képet kaphatnak a céhes időszakról, Győr második világháborús bombázásáról, az emberáldozatokról és a bombázások nyomán bekövetkezett pusztításról is.

A vakbarát szoftverek lehetővé teszik az információs és kommunikációs akadálymentesítést a fogyatékkal élők számára. A projekt elsősorban az általános és középiskolás diákok ismeretgyarapítására szolgál, viszont az új technikával elérhető anyagok segítséget nyújthatnak a felsőoktatásban részt vevők szakdolgozatához, továbbá múzeumi kutatásokhoz vagy éppen azok inspirálásához is.

Az 1859-ben alapított Xántus János Múzeum az ország egyik legrégibb múzeuma, amelyben Győr és környékének története elevenedik meg az őskortól napjainkig. A régészeti leletek, tárgyi emlékek mellett jelentős az orvostörténeti, valamint a képző- és iparművészeti anyag.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.

2024. Augusztus 18. 08:12, vasárnap | Helyi

Az állatkertben mutatkozik be a Győri Értéktár

A Xantus János Állatkertben is bemutatkoznak a győri értékek.

2024. Augusztus 18. 07:09, vasárnap | Helyi

Tizenöt kórház élére írtak ki pályázatot, az óváriéra is

Összesen 15 kórház főigazgatói pozíciójára írt ki pályázatot az Országos Kórházi Főigazgatóság, amelynek honlapján július 26-án jelentek meg a vezetői pályázati felhívások.

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.