Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2011. Június 06. 08:30, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Értelmi sérültek filmfesztiválját rendezik keddtől a Győr megyei Zsirán

Értelmi sérültek filmfesztiválját rendezik keddtől a Győr megyei Zsirán

Értelmi sérültek országos mozgóképes találkozóját rendezik meg kedden a Győr Moson-Sopron megyei Zsirán, az értelmi fogyatékosok otthonában. Az idén már harmadik alkalommal ad otthont a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő Rim

Valamennyi film alkotója saját világáról, sajátos világlátásáról vall, és a filmek készítői örömüket lelik abban, hogy ötleteik a filmben testet öltenek - utalt az előző évek tapasztalataira az intézményvezető.

Ezek az etűdök önportrék, olyanok, akárha tükörbe néznének - fogalmazott Fábián Gábor, a zsirai intézmény munkatársa, a filmes találkozó kezdeményezője. Ő maga is filmes, munkáival fesztiválokon már díjakat is nyert. Ő foglalkozik a zsirai otthon mozgókép iránt érdeklődő lakóival, akik közül a leginvenciózusabbak a szemlén bemutatják munkáikat.

Fábián Gábor az alkotási folyamatról elmondta: a filmkészítők azzal kevéssé törődnek, hogy miként áll össze egy három-ötperces film. A technikai teendőket felkészült segítőik végzik el. Számukra az a lényeg, hogy el akarnak mondani valamit, s eközben olyan világra nyitnak kaput, amely máskülönben nem vagy csak nehezen nyílna ki - fogalmazott.

A Zsirán tartott találkozó filmjeit szakmai zsűri értékeli Halmy György filmrendező vezetésével. Ő műhelymunka keretében készítette fel a sérülteket tavasszal, mielőtt nekiláttak a szemlére szánt filmek forgatásának.

A filmes találkozó megrendezését többek között a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület támogatta, és emellett kora tavasszal képzést is szervezett a filmeseket segítő szociális szakembereknek, hogy elkészülhessenek a filmek az ország különböző tájain működő otthonokban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.

2024. Augusztus 18. 08:12, vasárnap | Helyi

Az állatkertben mutatkozik be a Győri Értéktár

A Xantus János Állatkertben is bemutatkoznak a győri értékek.

2024. Augusztus 18. 07:09, vasárnap | Helyi

Tizenöt kórház élére írtak ki pályázatot, az óváriéra is

Összesen 15 kórház főigazgatói pozíciójára írt ki pályázatot az Országos Kórházi Főigazgatóság, amelynek honlapján július 26-án jelentek meg a vezetői pályázati felhívások.

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.