Városlista
2024. július 29, hétfő - Márta

Hírek

2017. Április 10. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: gyor.hu

Európa Kulturális Fővárosa - Szlogen és fotópályázat

Európa Kulturális Fővárosa - Szlogen és fotópályázat

ENJOY THE FLOW - Győr kulturális sokszínűségére, a folyók városára, a lendületre is utal az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) pályázati időszakának logója és jelmondata,

amelyet az összesen kétszáznál is több lakossági pályamű közül választottak ki…

„Egy városnak mindig kell valamilyen víziót maga elé állítani. Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál sikeres megrendezésére évek óta készülünk, de úgy gondoljuk, sportéletünk mellett a kultúránk is alkalmas arra, hogy megmutassuk egész Európának.” – fogalmazott Fekete Dávid alpolgármester. Kiemelte, az EKF pályázatot széleskörű társadalmi bázisra alapozzák, ennek egyik eleme volt a szlogen- és logópályázat is. A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatra Győrnek decemberig kell összeállítania anyagát. A most megválasztott szlogen és logó első körben erre az időszakra szól, a kész pályázati anyag tartalma tükrében véglegesítik majd az arculati elemeket.

„Az önkormányzat által meghirdetett szlogenpályázatra 198, a logópályázatra pedig 38 munka érkezett. Örömteli, hogy ennyi kreatív győri polgárt megmozgatott a felhívásunk, ráadásul nagyon színvonalas munkákat kaptunk, ezért korántsem volt egyszerű a zsűri döntése.” – mondta el Domanyik Eszter a városháza Városmarketing és Programszervezési Főosztályának vezetője. Hozzáfűzte, a kiválasztásnál a minőség és a kifejezőerő mellett a használhatóságot is figyelembe vették, hiszen számos megjelenési formának kell megfelelnie a logónak. A győztes logót Kókai Szilárd készítette, aki a Győr2023 felirattal játszott el, hogy egy lendületes, a város zenei, táncos, barokk és modern értékeire is utaljon, miközben a folyók, a hullámzás, az áramlás is megjelenik a vonalvezetésben.

Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója értékelésében úgy fogalmazott, a Győr 2023 feliratot feldolgozó logó több oldalról is megközelíti azt a sokrétű programsorozatot, amelyek az EKF projektben megvalósulhatnak. „A tervezett logó kódexbetűket idéző megjelenése miatt Győr történelmi múltjára emlékeztet, rajzossága a népművészeti hagyományokat (hímzés minta), a dinamikus összkép a graffitik, a "streetart" világát idézi, így közvetlenül kapcsolódik a kortárs kultúrához is. Hagyománytisztelet és a modern, újító szándék találkozása jellemzi a logótervet.”

„Nagyon régóta foglalkozom betűkkel, a tipográfiával, és szerettem volna megmutatni, hogy a betűk önmagában, ikonok nélkül is lehetnek kifejezőek.” – avatott be pályamunkájának hátterébe Kókai Szilárd. A fiatal győri grafikusművész hozzátette, a betűk segítségével szerette volna érzékeltetni azt a lendületet, sokszínűséget és dinamizmust, ami városunkra oly jellemző.

Enjoy the flow – hangzik mostantól a pályázat szlogenje Chappon Máté pályaműve nyomán. Domanyik Eszter azt is elmondta, magyarul egyelőre a „Pezsegj a várossal” jelmondatot használják, de a szlogen magyar megfelelője még nem végleges, keresik azt a változatot, amely a leginkább visszaadja azt a hangulatot, amelyet az angol szlogen kifejez.

„Vízépítő mérnökként dolgozom, így talán érthető, hogy itt, a folyók városában az áramlattal a sodrással összefüggő jelmondatot kerestem.” – fogalmazta meg koncepcióját a szlogen megalkotója. Kiemelte, ahogyan a folyók, úgy a város is sodró lendületű, ami sok élményt tartogat az ide látogatóknak.

Az erdményhirdetésen, ahol minden pályázó munkáját ajándékcsomaggal köszönték meg, azt is megtudtuk, hogy bár az 1500 fős közvéleménykutatás már lezárult, jelenleg kiértékelés alatt áll, a kultura.gyor.hu oldalon továbbra is kitölthetjük a kérdőívet, amely ugyancsak a város kulturális életét veszi górcső alá. Ezt egyébként eddig több mint 1300–an tették meg. A különböző generációk bevonását is tovább folytatják. Míg korábban Borkai Zsolt polgármester a nyugdíjasegyetem keretében tájékoztatta az idősebb korosztályt, s az EKF-fel az idősklubokba is ellátogatnak, addig a fiatalokat is több programmal szólítják meg, a kulturális intézmények vezetői pedig workshop keretében tették meg szakmai javaslataikat. Júniusban EKF-napot tartanak városunkban, amikor a győri kulturális intézmények közös programokat szerveznek, s a győriek tovább ismerkedhetnek az Európa Kulturális Fővárosa pályázattal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 28. 09:14, vasárnap | Helyi

Nagycenki iskola: „Ilyen mértékű gyűlölet hogyan alakulhatott ki”?

Munkáltatói egyeztető megbeszélést tartottak a nagycenki iskolában kialakult helyzet rendezése érdekében.

2024. Július 28. 08:13, vasárnap | Helyi

A Győri Vízisport Egyesület kajak-kenu táborában jártunk

Idén nyáron is szervez napközis kajak-kenu táborokat a Győri Vízisport Egyesület.

2024. Július 28. 07:12, vasárnap | Helyi

Szamárköhögés: javasolják a betegség elleni emlékeztető oltás a várandósoknak

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány

2024. Július 27. 09:11, szombat | Helyi

Hamarosan indul a mennyei megyei is

Elkészült a sorsolás a labdarúgó vármegyei első osztályban. A bajnok, de a feljutást nem vállaló Koroncó Kapuváron kezd. A bajnokság 16 csapatosra bővült.