Városlista
2024. július 29, hétfő - Márta

Hírek

2017. Február 27. 14:25, hétfő | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Évértékelő értekezletet tartott a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Évértékelő értekezletet tartott a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A 2016. évet értékelő értekezletet február 24-én tartották Győrben.

A Megyei Kormányhivatal dísztermében tartott ünnepségen részt vett dr. Mógor Judit tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatósági főigazgató-helyettese, Széles Sándor a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, a társ- és együttműködő szervek vezetői és igazgatóságunk tiszti állománya.

Az értekezleten Báner Attila tűzoltó ezredes, igazgatóhelyettes köszöntötte a vendégeket és felkérte Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, megyei igazgatót az évet értékelő beszámoló megtartására.

A dandártábornok prezentáció segítségével mutatta be és értékelte az igazgatóság előző éves tevékenységét.

Az igazgató elmondta, hogy a megyei igazgatóság végrehajtotta a 2016-os év kiemelt szakmai teljesítménycéljait, valamint a vezetői munkatervekben meghatározott feladatokat. Kitűzött célunk volt megyénk biztonságának fejlesztése, a tűz- és káresetek hatékony felszámolása, a propaganda és felvilágosító munka, a lakosságvédelmi tevékenység, valamint a személyi állomány felkészítése a tűzoltási és mentési feladatokra. 2016-ban nem történtek nagy, kiemelkedő káresemények, katasztrófák megyénkben, így erőinket elsősorban a megelőző tevékenységre összpontosítottuk.

Ezt mutatják a legmeghatározóbb szakterület, a mentő tűzvédelem adatai is, hiszen a tavalyi évhez képest csökkentek a beavatkozást igénylő tűz- és káresetek, 2016-ban összesen 1623 tűzoltói esemény történt. A tűzesetek száma az előző évi 712-höz képest 684-re csökkent, ugyanez a tendencia figyelhető meg a műszaki mentések számának alakulásáról, amely 939-re csökkent a 2015. évi 972-ről. Az igazgató megemlített néhány kiemelkedő tűzesetet, köztük a soproni régi vasúti pályaudvar, valamint a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház épületében keletkezett tüzet is, melyeknél III-as és IV-es kiemelt riasztási fokozatban dolgoztak a tűzoltók.

A tábornok kiemelte, hogy a 2016-ban végrehajtott hatósági ellenőrzések száma az előző évhez képest megduplázódott. Az ellenőrzéseknek, valamint a megyei tűmegelőzési bizottság lakosságtájékoztató tevékenységének, megelőző munkájának köszönhetően csökkentek a tűzesetek megyénkben.

Az igazgató beszédében kiemelte az önkéntesek fontosságát is. Közel száz önkéntes tűzoltó egyesület van megyénkben, melyek közül ötvenkilenccel van együttműködési megállapodásunk. 2016-ban is folytatódott a mentő tűzvédelem diszlokációjának javítása, már a harmadik önállóan beavatkozó tűzoltó egyesületet ünnepelhettük, Tét és Győrszemere után Fertőszentmiklós Önkéntes Tűzoltó Egyesülete is önállóan beavatkozóvá vált, javítva ezzel megyénk tűzbiztonságát.

Kiemelte, hogy az igazgatóság tavaly súlyponti téma keretében a turisztikai létesítményeket vizsgálta, a törzsvezetési gyakorlatok, ellenőrzések, a tűzoltók gyakorlatai is sokszor ezen létesítményekben zajlottak. A tábornok jelentős szakmai eredményként értékelte a győri csapat hivatásos tűzoltók sportversenyének országos döntőjén elért első helyezését.

A polgári védelem területéről az igazgató kiemelte azt a kétnapos területi veszély-elhárítási terv gyakorlatot, ahol 333 fő egy időben tevékenykedett, hasznos munkát - épületbontási és ároktisztítási feladatokat - végezve. A fiataloknak a fontos ismereteket nyílt napon, ifjúsági versenyeken, a közösségi szolgálatok alkalmával és egyéb rendezvények keretében adtuk át.

Az iparbiztonsági szakterület közúton, vasúton és vízen egyaránt rendszeresen ellenőrizte a veszélyes anyagok szállítását, továbbá a veszélyes üzemek működését, melyet több alkalommal a társhatóságok részvételével, supervisori ellenőrzések keretében hajtott végre.

Az igazgató beszédében kitért a hatósági, szakhatósági tevékenységre, ahol igazgatóságunk minden esetben arra törekedett, hogy a térség fejlődését segítse elő, úgy, hogy eközben a lakosság és a vállalkozások biztonsága javuljon. Az igazgatóság és kirendeltségei tavaly több mint háromezerkettőszáz hatósági eljárást folytattak le, amelyek nagyrésze a tűzvédelem, majd a vízügyi és vízvédelmi szakterület, illetve az iparbiztonság hatáskörébe tartozott.

A tábornok ezután említést tett a megyei főügyeleten történt zökkenőmentes változásokról, 2016 januárjától a Tevékenység Irányítási Központban a megyei rendőr-főkapitányságon, a rendőr kollégákkal közös helyiségben dolgoznak ügyeleteseink, akikkel jól együttműködnek munkájuk során. A korábbi 24/72 órás szolgálati rendről július 1-től átálltak a 12/24-12/48 órás munkarendre.

Az igazgató beszédében kitért a gazdasági igazgatóhelyettesi szervezet, a hivatal, a humán- és az ellenőrzési szolgálat tevékenységére is. Elmondta, hogy tavaly két készenléti járművel is gyarapodott megyénk, az R16-os Rába fecskendő és az Iveco magasból mentő is a győri hivatásos tűzoltó-parancsnokságra került. Értékelése befejezéseként úgy fogalmazott, hogy az igazgatóság a megye közigazgatási rendszerében fontos szerepet tölt be, munkánk biztosítja a lakosság élet- és vagyonbiztonságát, a közbiztonságot és a létfontosságú rendszerek működésének védelmét. Az igazgató célként fogalmazta meg, hogy erősítsük az önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek működését, bevethetőségét, folytassuk a tűzoltók rendszeres képzését, további megelőző munkánkkal és tájékoztatással erősítsük a lakosság öngondoskodását. Az idei súlyponti témaként a cselekvőképességükben és mozgásukban korlátozottak elhelyezését szolgáló létesítmények ellenőrzését határozta meg.

Az igazgatóság tevékenységét Dr. Mógor Judit tűzoltó ezredes, hatósági főigazgató-helyettes is értékelte. Elmondta, hogy a 2016-os évre meghatározott legfontosabb célok, a hatékony hatósági tevékenység, a technikai fejlesztések, a racionális gazdálkodás és az önkéntesség támogatása, országos szinten megvalósultak s ehhez az eredményhez hozzájárult a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is. Az igazgatóság a helyi sajátosságokat figyelembe véve kreatívan, pontosan hajtotta végre a feladatait, eredményes munkát végezve. A komplex szemlélet és feladatvégrehajtás, a hatékonyság és együttműködés jellemzi az igazgatóságot. Ez a társ- és együttműködő szervezetekkel, az önkéntes mentőszervezetekkel a jövőben is elengedhetetlen. A hatósági főigazgató-helyettes beszélt a 2017-es év legfontosabb feladatairól is, kiemelte többek között a lakosság öngondoskodási képességének tovább fejlesztését, a mentőszervezetek megfelelő felkészítését és újraminősítését, az önkéntesek bevonásának további bővítését, a készenléti gépjárművek technikai fejlesztését és az iparbiztonsági szakterület várható fejlesztéseit. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb cél ezeken felül az ország lakosságának biztonsága, amely a katasztrófavédelem alapfeladata. Feladatként határozta meg a kéménytüzek, a szabadtéri tűzesetek és a szén-monoxid-mérgezések számának csökkentését. Fontosnak tartotta a pályázati források megfelelő kihasználását. Előadása végén megköszönte a társ- és együttműködő szervezetek, az önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek támogatását, valamint kérte, hogy ugyanezt a magas színvonalú együttműködést biztosítsák a jövőben is. Az igazgatóság állományának jó erőt és egészséget kívánt az elkövetkező időszakra.

Széles Sándor megyei kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke, szintén sikeresnek értékelte a katasztrófavédelem tevékenységét, pohárköszöntőjében megköszönte a lakosság érdekében végzett, elhivatott munkát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 29. 09:13, hétfő | Helyi

Ilyen meglepetésre nem számítottunk

A Hanyi nyár bevételét a farádi Vöröskeresztes Alapszervezet kapta.

2024. Július 29. 08:16, hétfő | Helyi

Nem csak nekünk, a kutyának és a macskának is kell útlevél külföldre utazáskor

2004 óta kedvencünk is csak érvényes okmányokkal utazhat külföldre.

2024. Július 29. 07:12, hétfő | Helyi

Az infláció a földhivatali ügyeinket is utolérte

Hatvan százalékkal emelkednek a földhivatali ügyintézési díjak július végétől.

2024. Július 28. 09:14, vasárnap | Helyi

Nagycenki iskola: „Ilyen mértékű gyűlölet hogyan alakulhatott ki”?

Munkáltatói egyeztető megbeszélést tartottak a nagycenki iskolában kialakult helyzet rendezése érdekében.