Városlista
2021. december 8, szerda - Mária

Hírek

2021. November 19. 12:32, péntek | Helyi

Ezek a leggyakoribb okok a lakástüzeknél

Ezek a leggyakoribb okok a lakástüzeknél

Győr-Moson-Sopron megyében tavaly 244 esetben, idén eddig 239-szer hívták a tűzoltókat lakásokhoz, családi házakhoz tűzeset miatt. – közölte a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A lakástüzek többsége kis odafigyeléssel megelőzhető, ha odafigyelünk a környezetünkben található veszélyforrásokra.

Azt írják, többször előfordl, hogy nyílt láng – például a kazánból kicsapó láng, vagy kipattanó szikra okoz tüzet a pincékben, kazánházakban. Ezért fontos, hogy a fűtőeszközök közvetlen környezetébe ne tegyünk éghető anyagot, hiszen az könnyen lángra kaphat. Éghető padozatú vagy padlóburkolatú helyiségben a szilárd tüzelőanyaggal üzemeltetett tüzelőberendezés ajtaja elé fémből készült parázsfelfogót kell elhelyezni.

A fűtési rendszer hibáira is számos tűz vezethető vissza. A fűtőeszközöket évente egyszer tanácsos szakemberrel ellenőriztetni, ha szükséges, kitisztíttatni. Ezek az eszközök lánggal égnek, vagy hőt termelnek, meghibásodásukból lakástűz lehet.

Többször a gyertyák, mécsesek használata okozott tüzet. A közelgő ünnepre olyan adventi koszorút válasszunk vagy készítsünk, amelyiken a gyertya alatt tűzálló alátét van, így akkor sem gyullad meg az asztalterítő, ha a gyertya leég.

Szintén sok tüzet okoz az elektromos eszközök zárlata, a hálózat túlterhelése. A karácsonyi díszítéshez a fényfüzéreket csak megbízható helyen, műszaki üzletben vásároljuk meg. Ha valamilyen elektromos eszköz rendszeresen lecsapja a biztosítékot, ha a kábel, az elosztó, a hosszabbító sérült, esetleg deformálódott, ne használjuk. Ne terheljük túl a hálózatot, ne használjunk minden elektromos eszközt egyszerre! A kismegszakítókat, biztosítókat csak szakemberrel cseréltessük!

Gyakori, hogy a sütés és a főzés vezet tűzhöz. Főzés közben állítsuk be a telefonunkon az időzítőt, így biztos, hogy nem felejtjük a tűzhelyen vagy a sütőben a készülő ételt.

A dohányzás miatti tüzek kialakulása is gyakori.

Tűz esetén fontos a gyors helyzetfelismerés és reagálás. Ha a tüzet nem tudja eloltani, az épületet a lehető leggyorsabban hagyja el és kérjen segítséget a 112-es segélyhívón!

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 07. 19:43, kedd | Helyi

A Magyar Pálinka Napját ünnepelték

Hétvégén 15. alkalommal ünnepelték a Magyar Pálinka Napját Győrben.

2021. December 07. 19:38, kedd | Helyi

Kettős győri sikerrel ért véget a Nemak - Mobilis robotverseny

Hatodik alkalommal rendezték meg szombaton a FIRST LEGO League robotépítő- és programozó versenyt a Mobilisban.

2021. December 07. 19:33, kedd | Helyi

Barátjáról, Fehér Miklósról írt könyvet Stark Péter

Rába-szimfónia, opus 1 címmel írt könyvet gyermekkori barátjáról és pályatársáról, Fehér Miklósról Stark Péter.

2021. December 06. 10:18, hétfő | Helyi

Városszerte helyeztek el karácsonyfákat Győrben

A Széchenyi téren felállított Mindenki karácsonyfája mellett Győrben 46 helyszínen díszítik a várost fenyőfák – írja a Győr-Szol.