Városlista
2024. augusztus 16, péntek - Ábrahám

Hírek

2011. November 04. 10:20, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

Fazekas Sándor: Jövedelmezővé teszi a bioenergia az agrárvállalkozásokat!

Fazekas Sándor: Jövedelmezővé teszi a bioenergia az agrárvállalkozásokat!

Nem léphetünk előre a mezőgazdaság dolgában, ha nem vagyunk elég kezdeményezőek, nem ragadjuk meg az uniós forrásokat - mondta Fazekas Sándor a Győr melletti Nagyszentjánoson.

A vidékfejlesztési miniszter csütörtökön, a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. nagyszentjánosi fejlesztéseinek avatóünnepségén beszélt erről. A társaság 2,5 milliárd forintos beruházás eredményeként két, egyenként 500 kilowattos biogáz-üzemet épített, és új, korszerű technológiával látta el tehenészetét is.

A Győr melletti agrártársaság árbevételének 60 %-át a tejtermeléshez kapcsolódó bevételek alkotják, a megművelt, több mint háromezer hektáros terület kétharmadán pedig a szarvasmarháknak szánt takarmányt termelik. A 160 embert foglalkoztató, 2,5 milliárdos árbevételű, naponta ötvenezer liter tejet előállító cég vezérigazgatója elmondta: 2007-2015-ös stratégiájuk két fontos eleme volt a tejágazat versenyképességének növelése és trágyaalapú hő- és energiatermelés, ami az állattenyésztés jövedelmezőségének javítását szolgálja. Ehhez külföldi versenytársak példáját vették alapul.

Szajkó Lóránt vezérigazgató, Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt.: "Arról győződtünk meg, hogyha továbbra is tejtermeléssel akarunk foglalkozni, akkor ezt vagy így csináljuk, ahogyan ezt Nyugat-Európában is csinálják, vagy sehogy. Akkor eldöntöttük azt, hogy a technológiánkat gyökeresen át fogjuk alakítani, és erre nagyon nagy segítséget adott az EMVA program által biztosított támogatás."

A biogázüzem építéséhez az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatán sikerült a nagyszentjánosi vállalkozásnak támogatást nyernie, mintegy 1,2 milliárd forintot. A 2,5 milliárdos beruházás többi része önrész, és fejlesztési célú hitel.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Fidesz-KDNP: "Németországban ez a lehetőség, hogy bioenergia, biogáztermelés folyik a tehenészetekben és más állattartó telepen is, ez nyereségessé, jól jövedelmezővé teszi az agrárvállalkozásokat. A gazdák számára ez komoly pluszbevételt jelent, ebbe az irányba kell nekünk is elmozdulni, minden olyan lehetőséget meg kell ragadni, amely jövedelemtermelő, és az ország energiafüggetlenségének az elősegítésére is irányul."

Fazekas Sándor szerint szükség van jól átgondolt tervezésre és kiszámítható gazdasági környezetre, amilyet a nemzeti vidékfejlesztési stratégia lesz hivatott biztosítani évekre, évtizedekre. A miniszter szerint olyan jövőt kell építeni, amely biztosítja a magyar termékek nemzetközi versenyképességét.

Címkék: bioenergia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 15. 09:12, csütörtök | Helyi

Apa és fia is bajnok Jiu-Jitsuban

A brit és a magyar bajnoki címet is magáénak tudhatja apa és fia. Dr. Varga István és Varga András Győrből hódította meg Európát, és gyűjtött be számos hazai és nemzetközi elismerést Jiu-Jitsuban.

2024. Augusztus 15. 08:11, csütörtök | Helyi

Még nem kell aggódni a FLIRT miatt Győrben

A járványügyi szabályok betartásával megelőzhető, hogy iskolakezdéskor berobbanjanak a fertőző megbetegedések.

2024. Augusztus 15. 07:15, csütörtök | Helyi

Kézilabda-szurkolók figyelem: Más időpontban lesz az ankét!

Egyeztetéseket követően a Győri Audi ETO KC új időpontban tartja meg idénynyitó szurkolói ankétját.

2024. Augusztus 14. 14:53, szerda | Helyi

Nagyszabású ingyenes rendezvénnyel ünnepel ősszel az ETO Park

Óriási bulival és színes programokkal várja a lakosságot az ETO Park Szolgáltató & Élményközpont 2024. szeptember 20-án! Az esemény apropóját az adja, hogy újra élettel telik meg az épület. Közel két év kemény munka után szeptember