Városlista
2024. augusztus 20, kedd - István

Hírek

2011. Március 31. 17:00, csütörtök | Helyi
Forrás: MRFK Győr

Fokozott közúti kerékpáros ellenőrzés 2011. április 4-26. között

Fokozott közúti kerékpáros ellenőrzés 2011. április 4-26. között

Napjainkban a kerékpáros közlekedés Európában és Magyarországon egyaránt a figyelem középpontjába került. Ennek oka, hogy a kerékpáros balesetek - mint a közúti közlekedés egyik legvédtelenebb résztvevői - aránya az összes közleke

A rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján megyénkben 2010. évben 86 esetben volt baleset okozója kerékpáros – ez az összbaleseti számokhoz (824 ) viszonyítva 10 % –, melyből sajnos 2 eset halálos kimenetellel végződött. Elgondolkodtató tény továbbá, hogy az 101 ittasan okozott személyi sérüléses esetből 23 esetet kerékpárosként idéztek elő.

Az elmúlt évben végrehajtott ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, és sajnos egyre gyakoribbak az olyan esetek is, amikor szándékosan hagyják figyelmen kívül a közúti jelzéseket (pl. tilos jelzésen haladnak át).

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) értelmében a kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani, és a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt kell viselnie. Amennyiben a kerékpárt toló személy (gyalogos) lakott területen kívül az úttesten, leállósávon, útpadkán tartózkodik, éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viseljen.

A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV.12.) KÖHÉM rendelet 116. § (1) bekezdésében foglaltak ellenőrzése és annak betartatása a Rendőrség feladata. A fenti rendeletben felsorolt kötelező tartozékokat - attól függetlenül, hogy milyen időjárási körülmények között, mely napszakban, illetve milyen útszakaszon közlekedik a kerékpáros - a járműre fel kell szerelni.

A kerékpár kötelező felszerelései a 6/1990. KÖHÉM rendelet alapján:

- könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezés;
- két, egymástól függetlenül működtethető fékszerkezet, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat;
- hangjelző berendezés, amely csak csengő lehet;
- egy darab előre fehér, vagy kadmiumsárga fényt adó lámpa;
- egy darab hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpa;
- hátul egy vagy két (nem háromszög alakú) piros színű fényvisszaverő prizma;
- legalább az első keréken minimum 1 db borostyánsárga színű prizma, mindkét oldalán fényvisszaverővel.


Szükséges, hogy a nem gépi meghajtású járművek vezetőit, így különösen a szabálytalanul közlekedő kerékpárosokat a rendőrség folyamatosan és célirányosan ellenőrizze, és az elkövetett jogsértő cselekményt - annak baleseti kockázatának megfelelően - differenciáltan és következetesen szankcionálja.

Tekintettel a fentiekre a kerékpárosok által okozott, illetve elszenvedett balesetek megelőzése érdekében 2011. április 4-26. között országos fokozott közúti ellenőrzést tart a Rendőrség.

A fokozott közúti ellenőrzés célja: a magyar közutak közlekedésbiztonságának javítása, valamint annak elérése, hogy a közúti közlekedési balesetek száma, súlyossági foka, valamint a meghalt és megsérült személyek száma tovább csökkenjen.

A fokozott közúti ellenőrzés alkalmával elsősorban a kerékpárosokkal kapcsolatos közúti közlekedési szabályoknak kell érvényt szerezni, azonban ennek során nem hagyhatók figyelmen kívül a gépjárművezetők által elkövetett jogsértések sem.

A közlekedési szabályokat megszegő személyekkel szemben a Rendőrség - különös figyelemmel a 2010. január 1-jén hatályba lépett KRESZ módosításra - minden esetben határozottan fel fog lépni.

Az akció során kiemelt figyelmet fordítunk:

• a kerékpárosok közúti közlekedésére vonatkozó általános közlekedési szabályok betartására;
• a kerékpárosok éjszakai és korlátozott látási viszonyok közötti láthatóságára;
• valamint a kerékpár kötelező tartozékainak meglétére;
• továbbá a kerékpárt ittas állapotban hajtó személyek forgalomból történő kiszűrésére és szankcionálása.

A büntetési tételek: Amennyiben helyszíni bírságolásra kerül sor úgy 20.000.-Ft-ig terjedő bírság lehet a tétel.
Amennyiben feljelentésre kerül sor úgy az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. Rendelet 54.§.-a alapján -közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt- 30.000.-Ft-ig terjedő, illetve a Korm. Rendelet 42.§. 1.bek. b) pontja szerint -amennyiben nem gépi meghajtású járművet szeszes italtól befolyásolt állapotban vezet vagy hajt- 100.000.-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A lényeg, amit hangsúlyozni kell, hogy az akció nem a kerékpárosok ellen, hanem őértük van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 19. 09:13, hétfő | Helyi

Ingyenesen lesz látogatható 20-án a pannonhalmi főapátság

Szent István ünnepén Pannonhalma nyitott kapukkal várja mindazokat, akik el akarnak zarándokolni hazánk ősi szentélyébe, hogy részesei legyenek az itt élő hagyománynak, lelkiségnek, kultúrának.

2024. Augusztus 19. 08:08, hétfő | Helyi

Egy háziorvos szerint Covid-járvány van, szerencsére nem súlyos

A felső légúti tünetekkel érkező páciensek közül hétfőn háromból kettőnél teszt is igazolta a Covid-fertőzést.

2024. Augusztus 19. 07:10, hétfő | Helyi

Itt a nyár és a vakáció: háromezerrel nőttek a kórházi várólisták

A legfrissebb adatok szerint a kötelező várólistákon júniushoz képest háromezerrel szerepelnek többen.

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.