Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2011. Szeptember 16. 07:30, péntek | Helyi
Forrás: Oxygen Media

Folytatódik a tápszentmiklósi iskolamentés

Folytatódik a tápszentmiklósi iskolamentés

Ismét ingyen lakást biztosítanak a Győr-Moson-Sopron megyei Tápszentmiklóson azoknak a 3-4 gyerekes családoknak, akik a beköltözésért cserébe vállalják: csemetéiket a helyi intézményekbe íratják be.

A kezdeményezéshez ezúttal Győrasszonyfa is csatlakozott, a két településnek ugyanis közös iskolája van.

Önfeledten játszik édesanyjával a két csöppség, most 10 hónaposak. A hat fős család akkor költözött Székesfehérvárról Tápszentmiklósra, amikor a településen az óvoda megmentéséhez gyerekekre volt szükség.

Zsiga Zsoltné: „Elég forgalmas városban laktunk, és a falusi, nyugodtabb élet reményében, igazából. Itt csak-csak biztonságosabban lehetnek a gyerekek. Jobban tudnak mozogni, jobb a levegő."

Ez pedig már az a ház, ahová egy új családot várnak. Most éppen felújítják az egykori parókiát, 500.000 Ft-ot költenek rá, hogy azonnal beköltözhető legyen. Az iskola- és óvodamentő program már négy éve tart Tápszentmiklóson. Azóta 16 család költözött ide 56 gyermekkel.

Kovács József - polgármester, Tápszentmiklós: „Kötelező előtakarékosságot ír elő az önkormányzat, ami azt jelenti, hogy havonta 30 ezer forintot a családnak félre kell tennie egy elkülönített számlára, amit egy év után természetesen egy összegben visszakapnak. De ez idő alatt, tehát egy évig teljesen ingyen laknak itt, nem kell fizetni bérleti díjat."

Feltétel még az is, hogy a gyerekeket az itteni iskolába vagy óvodába írassák be a szülők.

Pőcze Sándor - igazgató, Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola, Tápszentmiklós: „Legalább 20-25 olyan tanulónk van, akik ennek az iskolamentési akciónak a keretében kerültek az intézményünkbe. A jelenlegi finanszírozási keretek között egyértelműen azoknak az iskoláknak van jövője, és azok működnek gazdaságosan, akik 20-30 fő közötti osztálylétszámot tudnak produkálni."

Győrasszonyfán, egy közeli faluban ezt a két szobás házat bérelte ki az önkormányzat a rövidesen ide költöző két családnak. A belsejét teljesen felújították, még bútorok is vannak benne. A polgármester azt mondja, az ország minden tájáról érkeznek pályázatok.

Valiczkó Mihály - polgármester, Győrasszonyfa: „Szeptember 20-ig lehet jelentkezni. 21-ig kiválasztja a testület a potenciális, lehetséges bérlőket, és szeretnénk, ha október 1-ig ide beköltöznének."

Az ide költöző családok alsós gyerekeinek még csak messze sem kell menniük, az iskola ott van a szomszédban. A felsősöket pedig minden reggel busszal viszik a tápszentmiklósi intézménybe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:12, szombat | Helyi

A nyomdaipar egyik legnagyobb kitüntetését kapta a győri szakember

A díjat Egyházi Zsolt kapta, aki egy győri nyomdaipari céget vezet. Már az édesapja is nyomdász volt, az elismerést az ő emlékének ajánlja.

2024. Május 18. 08:13, szombat | Helyi

Pünkösdvasárnap is lesz régiségvásár a Tarcsayn

Ha esik, ha fúj, egy biztos, havonta egyszer megtartják a bolhapiacot a győri Tarcsay utcában. Nem lesz ez másként Pünkösdkor sem.

2024. Május 18. 07:13, szombat | Helyi

Vajon ki lesz hazánk legerősebb tűzoltója?

Ismét TFA Szombathelyen, június 21-én! A megmérettetés emberfeletti küzdelemben dőlhet el.

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.