Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2019. December 11. 09:50, szerda | Helyi

Google BERT: Magyarországon is fut a valaha volt egyik legjelentősebb algoritmus-módosítás

Google BERT: Magyarországon is fut a valaha volt egyik legjelentősebb algoritmus-módosítás

A Google tegnap jelentette be, hogy 70 országban köztük Magyarországon is útjára indult: „a keresés történelmének egyik legnagyobb hatású változtatása”. Ez a mesterséges intelligencián alapuló BERT-algoritmus.

Hivatalos bejelentés

A Google alelnöke, Pandu Nayak a Google hivatalos blogoldalán jelentette be, hogy útjára indítják a BERT-algoritmus. Az első bejelentésre október végén került sor, ám ekkor csak angol nyelvterületen indult el az új algoritmus.

A tegnapi napon derült ki, hogy ezen a héten 70 további másik nyelven, köztük magyar nyelven és a magyar találati listán is útjára indították az új algoritmus.

Mi az a BERT algoritmus?

A BERT algoritmus (Bidirectional Encoder Representations) egy gépi tanuláson és a neurális hálózatok módszerén alapuló algoritmus, amelynek a célja az emberi nyelv jobb megértése. Ennek betűszavaiból áll össze a BERT-algoritmus.

A rendszer lényege, hogy a Google a korábbi szóértelmezésen túllépve már egyre pontosabban képes a szavak egymáshoz való kapcsolódását és ennek révén a jelentésváltozásokat is megérteni.

Ezáltal a Google egy-egy felhasználó keresést jobban tud értelmezni és ennek köszönhetően jobb találati listát tud a felhasználónak mutatni.

A mostani változás azonban nem csak szoftveres változást jelent, hanem új hardwareket is. A legújabb Cloud TPU szerverek optimalizálását, már mesterséges intelligencia végzi.

Mi a BERT algoritmus hatása?

A Google hivatalos közleménye szerint:

„Ez az elmúlt öt év legjelentősebb előrelépése, és az internetes keresés történetének egyik legjelentősebb ugrása”.

Óriási hatású lépésről van tehát szó. Az angol nyelvterületen minden tizedik keresést módosít az új algoritmus, míg a többi nyelv esetén a változás 1-10 százalék között van, függően a konkrét nyelvtől.

Mostantól tehát a magyar felhasználók is jobb találatokat várhatnak, különösen, ha a keresésük egyedi. Keresőoptimalizálási szempontból pedig a weboldaltulajdonosok relevánsabb látogatókra számíthatnak, hiszen a Google azáltal, hogy jobban érti a felhasználói keresést, jobban tudja kiválogatni a találati listára azokat az oldalakat, amelyekben a válasz rejlik a felhasználó keresésére.

Az algoritmus jelenleg is fut, így vélhetően még napokat esetleg heteket kell várni, míg az algoritmusfrissítés végigfut a magyar találati listán is.

Forrás: Szuhi Attila - ite.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 09:08, kedd | Helyi

Beemelték a bencés templom huszártornyát, amit még ön sem látott

Helyére került a győri a győri Szent Ignác Bencés Templom huszártornya, amelyet csak a legidősebb győriek láthattak saját szemükkel, ők is pici gyerekként, mivel 1938-ban elbontották.

2024. Július 23. 08:13, kedd | Helyi

Ezért érdemes magyar dinnyét választani

Akár 160-180 tonna görögdinnyét is betakaríthatnak idén a hazai termelők.

2024. Július 23. 07:11, kedd | Helyi

Nyugat-Dunántúlon drágultak a leginkább a szántóföldek

Kétmillió forint fölé emelkedett a szántóföldek hektáronkénti átlagára tavaly: Közép- és Észak-Magyarországon csökkentek, a többi régióban emelkedtek az árak.

2024. Július 22. 09:13, hétfő | Helyi

Pontyokkal gazdagodtak megyei folyószakaszok

Összesen újabb 3900 kilogramm ponty került múlt héten a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének kezelt vizeibe. A telepítések folytatódnak.