Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. December 09. 09:30, péntek | Helyi
Forrás: HírTv

Győr a hazai járműipar fellegvára: százezrek dolgozhatnak majd az ágazatban

Győr a hazai járműipar fellegvára: százezrek dolgozhatnak majd az ágazatban

A járműgyártás a közeljövőben az egyik legnagyobb foglalkoztatóvá válik Magyarországon, amelynek bevétele meghaladhatja a nemzeti össztermék 10 %-át

Erről Rupp Herbert, a Magyar Járműalkatrész-gyártók Országos Szövetségének elnöke beszélt egy győri sajtótájékoztatón. A hazai autóiparban jelenleg 100 ezren dolgoznak, de az Audi, az Opel és a Mercedes beruházásai révén ez a szám 5-6 éven belül meg is többszöröződhet - fogalmaztak az ágazatban illetékes szakemberek - tudósít a Hír TV.

Csak a győri Audinál 2013-ig 2100-zal nő a dolgozói létszám, köszönhetően a német autóipari óriás 250 milliárd forintos új gyárépítésének. A magyar kormány munkahelyenként 6 millió, összesen 11,2 milliárd forinttal támogatja a beruházást, amely folyamatosan bővül.

Czechmeister Mónika kommunikációs vezető, Audi Hungária Motor Kft., Győr: "Olyan járműfejlesztési projektet építünk ki, amelyhez 2 milliárd forintot ruházunk be, és 70 munkahelyet teremtünk. Itt szintén mérnökökre lesz szükség, akik elsősorban járműteszteléssel, járműpróbákkal fognak foglalkozni. Ezzel a tevékenységünkkel azt a járműgyártást fogjuk megtámogatni, amely 2013-ben az új gyárban indul el."

Az európai gazdaságot érintő korábbi és újabb recesszió különösen a magyar gyártókra van forgalomcsökkentő hatással, számukra azonban tartalékot jelent a korábban elindított sok új projekt.

Pintér István elnök, Magyar Gépjárműipari Szövetség: "Látható az, hogy lassulás várható 2012-től, talán ezt a magyar járműgyártók azzal tudják ellensúlyozni, hogy rengeteg új projekt valósult meg 2010-ben és 2011-ben, és ez garancia lehet arra, hogy adott esetben változatlan piacméret mellett is nőjön ez az ágazat."

Az Audi, az Opel és a Mercedes nagyberuházásainak eredményeként azonban gombamód szaporodnak a hazánkba betelepedő új alkatrészgyártó és beszállító cégek. Számuk emelkedése folytán néhány éven belül előállhat, hogy a szektor bevételei a magyar nemzeti össztermék 10 %-át is meghaladhatják.

Rupp Herbert elnök, Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetsége: "Jelenleg is már az autóipar, autóalkatrész-gyártás területén több mint 100 ezer foglalkoztatott van, mellesleg megjegyzem, hogy az egy főre eső GDP-ben a második helyen állunk a gyógyszeripar mögött, és ez a fejlődés 100 százalékig fog folytatódni."

A szakemberek szerint biztosra vehető, hogy néhány éven belül az autóipar lehet az egyik legnagyobb és legstabilabb foglalkoztató Magyarországon.

Címkék: Audi Hungaria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.

2024. Május 06. 08:16, hétfő | Helyi

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét: a helyi közösségek május 20-ig pályázhatnak.

2024. Május 06. 07:14, hétfő | Helyi

Szén-monoxidot lélegzett be egy lakó a győri Eőrsy Péter utcában

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő április 27-én délelőtt egy társasház harmadik emeleti lakásában a győri Eőrsy Péter utcában.

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.