Városlista
2024. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2011. Május 15. 14:52, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győr-Moson-Sopron megyében 1323 autót vontak be tavaly adótartozás miatt

Győr-Moson-Sopron megyében 1323 autót vontak be tavaly adótartozás miatt

Győr-Moson-Sopron megyében három év alatt meghétszereződött a gépjárműadó-tartozás miatt bevont autók száma: míg 2008-ban 186, addig 2010-ben 1323 gépkocsi rendszámtábláját szerelték le az adósság miatt. A térség öt legnagyobb te

"Az adót nem fizetni szándékozók száma duplázódik évről évre" - mondja Nagy István, Mosonmagyaróvár polgármestere. Még az osztrák határ mellett fekvő 32 ezres városban is 17 százalékát tették ki a kintlévőségek a tavalyi gépjárműadó-bevételnek, ami 49 millió forint mínuszt jelentett a helyi büdzsének.

Nagy István polgármester, Mosonmagyaróvár, Fidesz-KDNP: "A legtöbbször az a baj, hogy az önkormányzat semmilyen kontaktust, semmilyen kapcsolatot nem tud teremteni az adóhátralékkal rendelkező féllel szemben, ezért csak egyetlen egy lehetősége van, és ez általában azért elég hatásos tud lenni, mégpedig az autó forgalomból történő kivonása."

A Lajta-parti városban 137 ilyen esetre került sor. Az ötször nagyobb Győrben szinte arányosan, ötször ennyi autóról került le a rendszámtábla az évről-évre növekvő tartozások miatt.

Simon Róbert Balázs alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP: "2010-ben ez mintegy 152 millió forintos kintlévőséget jelentett. Hozzá kell tenni, hogy a bevétel ebben az évben meghaladta az 1 milliárd 70 millió forintot, és volt 566 olyan adóalany, akinél kezdeményezte önkormányzatunk a gépjármű forgalomból történő kivonását."

"Lízingszerződések díjait nehezen tudták fizetni az állampolgárok, nagyon sok autó került végrehajtás alá" - így Kancz Csaba tatabányai alpolgármester. A városban 2009-ben, a válság évében volt a rekord: akkor 3500 autós maradt el a gépjárműadó befizetésével, és 900 esetben volt szükség végrehajtásra. Tavaly némiképp konszolidálódott a helyzet: az 556 gépkocsi-tulajdonos kintlévősége 100 milliós bevételkiesést jelentett.

Kancz Csaba alpolgármester, Tatabánya, Fidesz-KDNP: "Először egy felszólítással indul a folyamat, már a felszólítást követően egyébként sokan törlesztik az adósságukat, ezt követően kerül sor a forgalomból való kivonásra, amikor leszedik a rendszámtáblát. Akkor mintegy fele az állampolgároknak már rendezi a tartozását. Ekkor tudatosul bennük, hogy akár a gépjárművüket is elveszíthetik."

Az önkormányzatok a forgalomból való kivonás mellett a banki inkasszó és a munkabér-letiltás eszközével is eljárhatnak az adósok ellen, ám többnyire azért választják a rendszámtábla leszerelését, mert sok autótulajdonos nem is válaszol a felszólításokra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.

2024. Augusztus 18. 08:12, vasárnap | Helyi

Az állatkertben mutatkozik be a Győri Értéktár

A Xantus János Állatkertben is bemutatkoznak a győri értékek.

2024. Augusztus 18. 07:09, vasárnap | Helyi

Tizenöt kórház élére írtak ki pályázatot, az óváriéra is

Összesen 15 kórház főigazgatói pozíciójára írt ki pályázatot az Országos Kórházi Főigazgatóság, amelynek honlapján július 26-án jelentek meg a vezetői pályázati felhívások.

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.