Városlista
2024. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2011. Április 13. 07:55, szerda | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győr-Moson-Sopron megyében a legtöbb a munkahelyi balesetek száma

Győr-Moson-Sopron megyében a legtöbb a munkahelyi balesetek száma

A halállal végződő munkahelyi balesetek többségénél emberi mulasztás, vagy a munkavédelmi előírások figyelmen kívül hagyása vezet a tragédiához. A szakemberek egyelőre vizsgálják, milyen körülmények között vesztette életét Győ

A Rába telephelyén működő egyik cégnél történt az első idei, halálos munkahelyi baleset. Azt még vizsgálják a szakemberek, hogy a karbantartást végző férfi hogyan került a gép garatjába, és miközben dolgozott, miért helyezték üzembe a berendezést.

"Építőipar, mezőgazdaság, fafeldolgozás, gépgyártás, ezek az ágazatok, ahol a leggyakrabban fordulnak elő a balesetek" - mondja a megyei munkavédelmi hatóság vezetője, aki szerint a halálos üzemi balesetek jelentős részénél tetten érhető az emberi tényező. A kérdés csak az, hogyan sikerül bizonyítani a mulasztást.

Bérdi András igazgató, Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve: "A probléma és a nehézség azzal kapcsolatban van, hogyha a mobil munkavégzési helyek vannak, és mondjuk egy alföldi cég Győr-Moson-Sopron megyében végez munkát, két-három hét múlva már nincs lehetőség utóellenőrzésre, mert már máshol dolgozik. Megfigyelhető az a tendencia is, hogy próbálnak spórolni mindenhol lehetőség szerint a cégek, építőiparban ez kiemelten jellemző, ráadásul ott, ahol nagyon sok fokozatú alvállalkozóról beszélünk."

"A törvényalkotó úgy határozta meg, hogy foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, amely gondatlanság esetén 1-5 évig, szándékosság esetén 2-8 évig büntethető" . A rendőrség a munkavédelmi felügyelet vizsgálata után, a kihallgatások során arról próbál meggyőződni, hogy a tragédia kapcsán meg kell-e állapítani a büntetőjogi felelősséget.

Horváth Miklós nyomozó, Életvédelmi Osztály, Győri Rendőrkapitányság: "Az emberi tényező nagyban befolyásolja ezeket az eseteket, közrejátszik a véletlen is természetesen, azonban a beszerzett szakértői vélemények és a megindított eljárások során kihallgatott tanúk vallomásai alapján válik egyértelműen az világossá, hogy valóban emberi tényezőről, emberi mulasztásról volt-e szó, amelyek aztán az eljárás különböző szakaszaiban szankcionálásra kerülnek."

Hazánkban 2010-ben 95 halállal végződő munkahelyi baleset történt, néggyel kevesebb, mint 2009-ben, és 28-al kevesebb, mint 2006-ban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 19. 09:13, hétfő | Helyi

Ingyenesen lesz látogatható 20-án a pannonhalmi főapátság

Szent István ünnepén Pannonhalma nyitott kapukkal várja mindazokat, akik el akarnak zarándokolni hazánk ősi szentélyébe, hogy részesei legyenek az itt élő hagyománynak, lelkiségnek, kultúrának.

2024. Augusztus 19. 08:08, hétfő | Helyi

Egy háziorvos szerint Covid-járvány van, szerencsére nem súlyos

A felső légúti tünetekkel érkező páciensek közül hétfőn háromból kettőnél teszt is igazolta a Covid-fertőzést.

2024. Augusztus 19. 07:10, hétfő | Helyi

Itt a nyár és a vakáció: háromezerrel nőttek a kórházi várólisták

A legfrissebb adatok szerint a kötelező várólistákon júniushoz képest háromezerrel szerepelnek többen.

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.