Városlista
2024. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2011. Április 23. 14:52, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győr megyei állattartókat is érint a Marcal mentén elhúzódó legeltetési tilalom

Győr megyei állattartókat is érint a Marcal mentén elhúzódó legeltetési tilalom

Több mint fél évvel a vörösiszap-katasztrófa után továbbra is halászati és legeltetési tilalom van érvényben a Marcalon, és a folyóparti településeken. Még a Devecsertől 60 kilométerre lévő Győr-Moson-Sopron megyei Mórichidán is j

A falu strandján 200 tonnányi gipszhegy magasodik. Az önkormányzatnak nincs pénze, hogy elszállítsa, de hiányzik az a kárigényként benyújtott 43 millió forint is, amelyből a mentesítési munkák során szétgyúrt utakat tudnák helyreállítani.

A vártnál is lassabban tér vissza az élet a Marcal partjára. A folyó élővilága teljesen kipusztult az októberi vörösiszap-katasztrófa következtében. A gazdák fél éve várják, hogy véget érjen a térségben elrendelt legeltetési tilalom.

"Mi erre voltunk beállva, direkt azért vettünk húshasznú marhákat, mert a legelőink ott vannak a Marcal-parton" - mondja az egyik helyi gazda. Az állattartók szerint helyzetük csak súlyosbodott az iszaptározó átszakadásával, de már korábban sem tudták kiengedni a teheneiket.

Ifj. Horváth József gazdálkodó: "Tavaly az eső miatt nem tudtunk kihajtani, sokat voltak itt benn az állatok, utána jött ez a vörös iszap, aztán utána teljesen megszűnt a kihajtás és a legeltetés, és ezért rengeteg takarmányunk fogyott."

Ez a mórichidai gazda kétszáz tehenet tart. 60 milliós hiteltartozását próbálja törleszteni, ezzel a bank felé 5 évre tartási kötelezettséget vállalt. Nem gyérítheti az állományát, de lassan etetni sem tudja: azt mondja, egymillió forint pluszkiadása keletkezett abból, hogy a legeltetési tilalom miatt meg kellett vennie a drága takarmányt.

Id. Horváth József állattartó: "Az volt a szerencse, hogy volt tartalék, amit feletethettünk, takarmány. Így nagy nehezen átvészeltük, de most, az idén elfogy minden. Mindenünk teljesen. A siló, a széna is. Éppen elég lesz kitartani az újig."

A falu strandján hegyként magasodik a kármentesítésnél használt gipsz, és a több tonnányi terméskövek. Ezekkel próbálták útját állni a vörösiszapnak, és a vízet elszínező, elfertőző nátronlúgnak.

"A gipszet ide depózták, azóta itt van, ehhez várnánk segítséget, mert a mi büdzsénkből elhordatni... Amit a kamionok alá behordtak, köveket, el kellene hordani, hogy helyette termőföldet tegyünk, hogy vissza lehessen füvesíteni. Ezt nem tudjuk önerőből megoldani. Ehhez várnánk segítséget" - így a mórichidai polgármester.

A polgármester szerint még hónapokig is eltarthat, amire a Marcal vize kitisztul, és visszatérhet a folyóba az élet.

László Attila polgármester, Mórichida, független: "Olyat is hallottunk, hogy fenn elkezdték kotorni. Nem voltam én arra, nem láttam, de ezért valószínű, hogy a munkák arányában változik, mert van most is, amikor egészen jól vörös, máskor enyhébben, de tetszik látni, hogy most sem valami gyönyörű."

A 800 lakosú, évi 96 millió forintból gazdálkodó település abban is bízik, hogy megkapja azt a 43 millió forintos kárigényt, amit a gipszszállító kamionok által tönkretett utak felújítására szánnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 19. 09:13, hétfő | Helyi

Ingyenesen lesz látogatható 20-án a pannonhalmi főapátság

Szent István ünnepén Pannonhalma nyitott kapukkal várja mindazokat, akik el akarnak zarándokolni hazánk ősi szentélyébe, hogy részesei legyenek az itt élő hagyománynak, lelkiségnek, kultúrának.

2024. Augusztus 19. 08:08, hétfő | Helyi

Egy háziorvos szerint Covid-járvány van, szerencsére nem súlyos

A felső légúti tünetekkel érkező páciensek közül hétfőn háromból kettőnél teszt is igazolta a Covid-fertőzést.

2024. Augusztus 19. 07:10, hétfő | Helyi

Itt a nyár és a vakáció: háromezerrel nőttek a kórházi várólisták

A legfrissebb adatok szerint a kötelező várólistákon júniushoz képest háromezerrel szerepelnek többen.

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.