Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2020. Január 08. 15:58, szerda | Helyi sport

Győrbe a második napon érkeznek, közel 200 országban közvetítik majd a Giro d'Italiát

Győrbe a második napon érkeznek, közel 200 országban közvetítik majd a Giro d'Italiát

Budapesten és Nyugat-Magyarország látványos turisztikai célpontjai mellett halad majd végig a világ második legrangosabb kerékpáros körversenye, a Giro d'Italia magyarországi útvonala május 9. és 11. között.

- hangzott el szerdán Győrben az esemény magyarországi szervezőinek sajtótájékoztatóján.

Révész Máriusz, a Giro Hungary 2020 szervező bizottságának elnöke, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta, a Tour de France után a világ második legrangosabb kerékpáros versenyének számító, május 9. és 31. között megrendezendő sportesemény első három napja három magyarországi szakaszon zajlik majd.

A "Nagy rajt" Budapesten, a Hősök terén lesz, majd a versenyzők végighaladnak többek között az Andrássy úton, a Margit-hídon és a várban fejezik be az aznapi programot. Hozzátette, az első nap egyéni időfutam lesz, 8 kilométeren, a kerékpárosok percenként indulnak majd, így csak a rajt három 3 órán keresztül fog tartani.

Révész Máriusz a következő két napról kiemelte, 200 kilométeres szakaszokon versenyeznek majd a kerékpárosok, a második napon a Szentendre, Esztergom, Dunakanyar, Tata, Pannonhalma és Győr, míg a harmadik napon a Székesfehérvár, Veszprém, Tihany, Szigliget, Kis-Balaton és Nagykanizsa útvonalon.

A szervező bizottság elnöke rámutatott, az eseményt öt kontinens, 198 országában közvetítik majd, azaz a világ figyelme Magyarország felé fordul, ezért az útvonalat igyekeztek úgy összeállítani, hogy az látványos turisztikai célpontok mentén haladjon el.
Hozzátette ugyanakkor, hogy az országimázs mellett a szemléletformálás szempontjából is fontos a Giro d'Italia, azt várják a versenytől, hogy segít fellendíteni a kerékpárral való közlekedést. Megjegyezte, ehhez kapcsolódóan már áprilisban 200 ezer gyerek fog közlekedési alapvizsgát tenni az országban.

Sió Zoltán, a Giro Hungary 2020 projektvezetője a sajtótájékoztatón kiemelte, Magyarország a kerékpársport tekintetében még fejlődésben van, de a szomszédos Ausztriában és Szlovákiában is vannak olyan versenyzők, akik jó esélyekkel indulnak el a májusi futamokon. Hangsúlyozta, ezért is volt fontos, hogy a három fővárostól is mintegy 1-1 órányi távolságra fekvő Győr város is része legyen az útvonalnak.

A győri szakasz



A projektvezető beszélt arról is, hogy a Giro d'Italia nem csupán egy sportesemény, hanem igazi fesztivál is, amelyet az érintett szakaszokon különböző kísérőprogramok, koncertek és egy 30-40 autóból álló látványos reklámkaraván színesít majd.

Sió Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy január 30-án este, 100 nappal a rajt előtt, az olasz hagyományoknak megfelelően Budapesten és Győrben is megvilágítanak majd néhány ikonikus épületet a verseny színével, a rózsaszínnel.

Szilasi László, a Giro Hungary 2020 sportszakmai vezetője jelezte, az 1909 óta megrendezett versenyen
eddig mindössze egy magyar, Bodrogi László indult 2007-ben, idén esély van rá, hogy Valter Attila, a CCC Team, és Pelikán János, a Pannon Cycling Team sportolója is ott legyen a körversenyen.
A sportszakmai vezető szerint Peter Sagan háromszoros világbajnok szlovák sprinter is rajthoz áll, ezért a határ közelsége miatt Győrben kiemelten sok szlovák szurkolóra számít.

Radnóti Ákos, Győr alpolgármestere köszönetet mondott a kormánynak amiért a versenyt Magyarországra hozta, és megjegyezte, jelentős turisztikai forgalomra számítanak. Kiemelte, hogy Győr élen jár a kerékpáros közlekedésben, folyamatosan építi és újítja meg a kerékpárutakat, és fejleszti a közösségi kerékpározást is.


Sándorfi Róbert, Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala kulturális, sport és marketing főosztályának vezetője közölte, Győr a második nap befutó szakasza lesz, ahova a délutáni órákban érkeznek meg a versenyzők. Hozzátette, a városban olyan útvonalat jelöltek ki a kerékpárosoknak, amely nemcsak szép, de versenytechnikai szempontból biztonságos is. Így többek között a Rába-partot, a Bécsi kapu teret és a Jedlik-hidat is érintik majd a versenyzők mielőtt befutnak a győri városháza előtti célba.

Forrás: origo.hu; gyorihirek.hu

Főkép: gyorihirek.hu

Kép: gyorplusz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 09:08, kedd | Helyi

Beemelték a bencés templom huszártornyát, amit még ön sem látott

Helyére került a győri a győri Szent Ignác Bencés Templom huszártornya, amelyet csak a legidősebb győriek láthattak saját szemükkel, ők is pici gyerekként, mivel 1938-ban elbontották.

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:19, kedd | Sport

Az MLSZ szerint közel 80 százalékkal csökkentek a súlyos játékvezetői hibák az NB1-ben

Hanacsek Attila, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) játékvezetői bizottságának elnöke szerint közel nyolcvan százalékkal csökkent a súlyos bírói hibák száma az OTP Bank Ligában.