Városlista
2024. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2011. Május 01. 12:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győrben jönnek a főigazgatóságok! Több pénz marad az iskolák és óvodák fejlesztésére?

Győrben jönnek a főigazgatóságok! Több pénz marad az iskolák és óvodák fejlesztésére?

Nagy átszervezések előtt áll a győri közoktatás. A legfontosabb lépés, hogy a májusi közgyűlésen döntenek az intézmények főigazgatóságok alá vonásáról. Érdeklődésünkre dr. Somogyi Tivadar oktatásért felelős győri alpolgárme

- Az előző kormányzati ciklusban volt az a szemlélet, hogy ami nem nyereséges, azt be kell zárni, meg kell szüntetni - így Somogyi Tivadar. - Mi ezt nem támogatjuk. De ha egy rendszert ésszerű összehangolásokkal jobbá lehet tenni, és megtakaríthatunk a felesleges kiadásokon is, akkor miért ne tegyük?

Az alpolgármester kitért rá: látni kell, hogy a mai közoktatás-finanszírozás legsúlyosabb gondja, hogy a gyermeklétszám rendkívüli mértékű csökkenése ugyan elért egy mélypontot, de közben az évfolyamonként az iskolákban megjelenő létszám Győrben 2.650-ről 980 főre zuhant vissza. A csökkenésből eredő következményeket ugyan lassította a vidékről beiskolázott óvodások és iskolások nagy száma, de a folyamat még jelen van a közoktatási rendszerünkben.

- A problémák arra kényszerítik a fenntartó önkormányzatot, hogy áttekinthető méretű intézményi integrációkkal segítse elő az összehangolt tervezés és működtetés gyakorlatának kialakulását. Törekvéseinkkel összeegyeztethetetlen volna egyes intézmények funkcionális megszüntetése. Az oktatási szakemberek által elkészített tervezet ugyanakkor egyértelművé teszi, hogy egy-egy intézménycsoport működtetését - az intézmények nevének és főbb jellemzőinek megtartásával - egy kézbe kell összevonni - mondta Somogyi Tivadar.

De hogy miről is szól ez az integráció? Az önkormányzat főigazgatóságok alá vonná össze az egyes intézmények irányítását. A főigazgatói irányítás lehetőségét az elmúlt évben emelték be a közoktatási törvénybe. A rendszer lényege az, hogy az intézményeket közel 1500-2500-as tanulói létszámmal működő, elsősorban területileg összefüggő csoportokba sorolják, jogilag egy intézménybe integrálják, majd egy-egy ilyen egységet - főigazgatóságot - egy magasabb vezető, a főigazgató vezetésére bízza az önkormányzat.

A főigazgatóságok létrehozásával nem kell költözniük sem az egyes iskolák, sem az vodák gyermekeinek, sőt a korábbi tanító- és nevelőtestületek is a helyükön maradnak.

Az átszervezés lényege, hogy a főigazgatósági rendszer bevezetésével egyhatodára csökken a beszerzésekben érintett intézmények száma, miközben hatszorosára emelkednek a központi beszerzésekből származó, lehetséges gazdasági előnyök, mert a nagyobb megrendelési tételek nyilvánvalóan kedvezőbb piaci pozíciót jelentenek. Ugyanígy elvárható a közös szakmai munkaközösségek létrehozása, az áttanítások és áthelyettesítések megszervezése, a párhuzamos feladatok összehangolása.

Somogyi Tivadar szerint a gazdaságilag hatékonyabb működtetéssel az önkormányzatnak több pénze marad majd fejlesztésekre, az iskolaépületek korszerűsítésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 19. 09:13, hétfő | Helyi

Ingyenesen lesz látogatható 20-án a pannonhalmi főapátság

Szent István ünnepén Pannonhalma nyitott kapukkal várja mindazokat, akik el akarnak zarándokolni hazánk ősi szentélyébe, hogy részesei legyenek az itt élő hagyománynak, lelkiségnek, kultúrának.

2024. Augusztus 19. 08:08, hétfő | Helyi

Egy háziorvos szerint Covid-járvány van, szerencsére nem súlyos

A felső légúti tünetekkel érkező páciensek közül hétfőn háromból kettőnél teszt is igazolta a Covid-fertőzést.

2024. Augusztus 19. 07:10, hétfő | Helyi

Itt a nyár és a vakáció: háromezerrel nőttek a kórházi várólisták

A legfrissebb adatok szerint a kötelező várólistákon júniushoz képest háromezerrel szerepelnek többen.

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.