Városlista
2024. szeptember 11, szerda - Teodóra

Hírek

2011. Március 11. 09:40, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győrben nem vártak a szocialista kormányra: óvodafejlesztések évek óta

Győrben nem vártak a szocialista kormányra: óvodafejlesztések évek óta

A bezárt óvodák, illetve iskolák óvodai célú újranyitásával teremtené meg a hároméves kortól kötelező óvodáztatás feltételeit az oktatásért felelős államtitkárság. Ott, ahol már most is nehézségekbe ütközik a gyerekek elhely

Mosonmagyaróváron 7 óvodába 1200 gyermek jár. Ugyan a fenntartó önkormányzat igénybe veszi a csoportlétszámok közoktatási törvény által engedélyezett 10 %-os túllépését, közel 30 óvodáskorú gyermek így is kiszorul az intézményekből minden évben. A szakemberek egyetértenek a családi napközi bevezetésével, ha az oda járó gyerekek az óvodaivel megegyező színvonalú ellátást kapnak, ugyanolyan feltételek között.

Hoffmann Attiláné intézményvezető, Mosonmagyaróvár: "Ha a szakmai előírások rájuk nézve is ugyanolyan kötelezőek lesznek, ha a működési engedélyt ugyanolyan feltételekkel kapják meg, mint az intézmények, ha ugyanolyan szakképzett embereket alkalmaznak, ha nekik a továbbképzésük ugyanúgy kötelező, és ők is olyan normatívát kapnak, mint az állami intézmények, tehát ugyanahhoz a nagy rendszerhez tartoznak, akkor szerintem nem lesz különbség."

Győrben 26 önkormányzati óvoda 4700 gyermek fogadására alkalmas. Mivel évente átlagban ezer új óvodást iratnak be a szüleik, a felvételnek mindenhol feltételei vannak.

Kéri Sándorné vezető, Bisinger Óvoda, Győr: "Elsősorban az óvoda körzetébe tartozó gyerekeket tudjuk felvenni, utána azt, akinek már idejár a testvére, utána jönnek a győriek, és a legvégső esetben a vidékiek. Hogy ez hogyan fog a jövőben alakulni, mivel most lesz 9-10-én a beíratás, egy kicsit félek is tőle, mert nagyon nagy az érdeklődés."

"Győr városa is biztosan pályázni fog arra, hogy óvodát fejlesszünk" - mondta dr. Somogyi Tivadar alpolgármester. A megyeszékhelyen úgy számolnak, hogy közel 400 gyermekkel jelentkezne kevesebb Győrben, ha a vidéki kistelepüléseken volna óvodai ellátás. Ahhoz, hogy a mostani létszám mellett minden óvodást el tudjanak helyezni, az önkormányzatnak saját erejéből már az előző években is fejlesztenie kellett.

Somogyi Tivadar alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP: "Például az egyik városrészben, a kisbácsai tagóvodát fejlesztettük, pályázati pénzből és saját erőből fejlesztettük a csanaki óvodát. Terveink vannak, mégpedig az, hogyha a kormány ír ki pályázatot, akkor más városrészben, illetve peremkerületben is kell óvodát fejleszteni, illetve építeni."

Hazánkban jelenleg a hároméves gyerekek 80 százaléka jár óvodába, nagyságrendileg pedig 20 ezer új férőhelyre lenne szükség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 10. 09:12, kedd | Helyi

Priskin Tamás válogatott labdarúgó az Üstökös FC Győr szakmai stábjában folytatja

Az Üstökös FC Győr Utánpótlás-nevelő Sport Egyesület sportigazgatójaként folytatja pályafutását Priskin Tamás.

2024. Szeptember 10. 08:17, kedd | Helyi

Tűzhelyen felejtett étel okozott több tüzet

Az elmúlt három hétben a megyében többször riasztották a tűzoltókat tűzhelyen felejtett vagy sütőben hagyott étel miatt, amely füstölni kezdett vagy kigyulladt.

2024. Szeptember 10. 07:13, kedd | Helyi

Kockabajnokság lesz a győri Kockában, eljön Rubik Ernő is

Városi kocka bajnokságot hirdet a győri önkormányzat és a Széchenyi István Egyetem, a döntőt jövő csütörtökön tartják az egyetemi Kocka-épületben.

2024. Szeptember 09. 09:14, hétfő | Helyi

Jövőre már pilótákat is képeznek a Széchenyi-egyetemen

A nagy utasszállító repülőgépek vezetésére készíti fel a hallgatókat az a képzés, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem indít 2025 februárjától a Wizz Air légitársasággal partnerségben.