Városlista
2024. augusztus 12, hétfő - Klára

Hírek

2012. Április 27. 15:30, péntek | Helyi
Forrás: MTI - Fotó: Bakró-Nagy Ferenc

Győri szakács lett az első a IV. Hagyomány és Evolúció szakácsversenyen

Győri szakács lett az első a IV. Hagyomány és Evolúció szakácsversenyen

Nagyszabású gála keretében vehették át díjaikat a IV. Hagyomány és Evolúció szakácsverseny győztesei csütörtökön a fővárosban.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület által megrendezett eseményen egyben bemutatták a világhírű Gault&Milleu étteremkalauz első magyarországi kiadványát is.

A csúcsgasztronómiai verseny győzteseinek az OTP Klub részéről Nagy Zoltán Péter adta át a díjakat. Az első helyezett Horváth Szilveszter, a győri La Maréda konyhafőnöke egymillió forintos ösztöndíjat, szakkönyvsorozatot és a Magyar Gasztronómiai Egyesület kést ábrázoló bronzszobrát vehette át.

A második és a harmadik helyet a budapesti Onyx étterem egy-egy szakácsa szerezte meg: a másodikként végzett Fodor Sándor félmillió forintot, a harmadik helyezett Galgóczi Gábor pedig 250 ezer forintot kapott. Galgóczi és Barhó Szabolcs, a fővárosi Borkonyha szakácsa azonos pontszámot szerzett a versenyben, ám a zsűri döntése alapján Barhó érdemelte ki a negyedik helyet, amelynek jutalmául 100 ezer forintot vehetett át. A díjazottak a pénzt továbbképzési célra fordíthatják.

A rangos eseményen bemutatták a Gault&Milleu világhírű étteremkalauz első magyarországi kiadványát. A kalauz szerkesztői, Molnár B. Tamás és Bittera Dóra ezzel egy több évtizedes nemzetközi gasztronómiai áramlatba kapcsolta be a magyar konyhát.

A Gault&Millau nemzetközi szinten működik, napjaink legbefolyásosabb étteremkalauz-kiadóinak egyike. Henri Gault francia étteremkritikus és Christian Millau író alapította 1965-ben. Rendkívül szigorúan bírálja el az éttermeket, fontosnak tartja az alapanyagok minőségét, tisztaságát. Elsősorban a konyhai minőséget értékelik. Tíz pont alá jó étterem nem mehet és legfeljebb húsz pont adható, de már a 17-18 pont is a legmagasabb szintű minőséget, kreativitást és ételkészítést jelenti. A központ nem javasolja a húsz pont adását, mivel az inkább az elméleti tökéletesség jelképe: az elérhetetlen, elméleti maximum.

A minősítés jelzése a szakácssapka, amit 13 ponttól érdemelnek ki az éttermek: a fekete a hagyományos konyha jele, a vörös a megújuló konyháé. Két szakácssapka egy Michelin-csillagnak felel meg a szakácsszakmában szintén nívós Michelin Guide értékelési mértéke alapján.

A nyugat-európai Gault&Milleu kalauzok a tíz pontnál kevesebbre értékelhető éttermeket meg sem említik. A magyarországi kalauz szerkesztői viszont a mezőny szintjéhez igazodva "lefelé is kinyitották" a pontrendszert, hogy a tízpontos szintet még el nem ért, de törekvő vendéglátóhelyek visszajelzést és ösztönzést kapjanak.

Az anonim módon zajló tesztelések és értékelések eredményeképpen összesen 27 hazai - köztük kilenc vidéki - étterem szerzett szakácssapkát. Három sapkával a Costes és az Onyx éttermek, kettővel pedig a MÁK bistro, a Csalogány 26 étterem és a Nobu étterem büszkélkedhetnek. A csúcsgasztronómiát képviselő vendéglátóhelyek mindegyike a fővárosban található.

Az egy szakácssapkát kiérdemlő éttermek közé viszont már több vidéki is bekerült, így például a fertőrákosi Ráspi vendéglő, a balatonszemesi Kistücsök étterem, a villányi Mandula étterem vagy a békéscsabai Brill bisztró.
Mivel az étterembírálatok során nagy hangsúlyt fektetnek az alapanyagok minőségére, az étteremkalauz lehetőséget nyújt a regionális mezőgazdasági termékeknek és kézműves élelmiszereknek, hogy rövid utat találjanak a jó és kiemelkedő minőség illetve az elismertség felé.

A kiadvány szerkesztői hazai és külföldi szakértőket kértek fel, hogy értékeljék a 107 legjobb magyarországi borászatot is. A legjobb pince címét as Szepsy Pince érdemelte ki, a rangsorban ezt követi a Demeter Zoltán Tokaji Pincészet, a Királyudvar Szőlőbirtok és a Ráspi Pincészet.

Terveik szerint a jövőben bővítik a kalauz borral foglalkozó részét, így a 2013-as kiadványnak egy 600-800 bor értékelését tartalmazó borkalauz is része lehet.
A Gault&Milleu saját rendszerben Magyarország legjobb szállodáit is értékelte.
A kalauzban megválasztotta az év kitüntetettjeit is. Az év gasztronómusa Horváth József, a fertőrákosi Ráspi vendéglő borásza, szakácsa és egyben tulajdonosa. Az év főszakácsa a budapesti Onyx étteremben dolgozó Széll Tamás, az év felfedezettje pedig Forster Zoltán, rácalmási Jankovich Kúria séfje lett. Az ítészek szerint az év cukrásza a Mák bistróban dolgozó Balatoni Brigitta, az év főpincére Maul Gergely, budapesti Fausto’s munkatársa, az év éttermi étele a budapesti Laci!Konyha!-ban elfogyasztható véres kolbász alma-mustárral, a legjobb ár-érték arányú déli menüt pedig fővárosi Olimpia étterem kínálja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 12. 09:08, hétfő | Helyi

Elkezdték a fogvatartottak elszállítását a győri börtönből

A múlt héten kezdték átköltöztetni a 165 fogvatartottat a győri börtönből, a kiürítés folyamatosan zajlik.

2024. Augusztus 12. 08:11, hétfő | Helyi

Még köztünk van a szamárköhögés

Felgyorsult a szamárköhögés terjedése Magyarországon is.

2024. Augusztus 12. 07:13, hétfő | Helyi

Nem voltak fagykárok, több gyümölcs terem idén

Javult a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek kedvező helyzetértékelése 2024 második három hónapjában

2024. Augusztus 11. 09:14, vasárnap | Helyi

Nagyon nem mindegy, hogy bekerülsz-e a koleszba

A legtöbb helyen augusztus elejéig várják az egyetemek a kollégiumaikba való jelentkezést.