Városlista
2024. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2011. Április 25. 09:30, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győri alkotóművész munkáját dícséri a Mátyás templom egyik új harangja

Győri alkotóművész munkáját dícséri a Mátyás templom egyik új harangja

Régi és új harangok kerültek fel a budapesti Mátyás-templom tornyaiba, köztük a győri szobrászművész, Lebó Ferenc alkotása is. A régieket tavaly novemberben leemelték, és elszállították, majd újrahangolták, tisztogatták Passauban, s

A templom már meglévő két harangja Szent Károly és a Szentháromság tiszteletére lettek felszentelve. Az 1891-ben öntött Szent Károly-harang 180 cm átmérőjű, súlya 32 mázsa, míg a templom legrégebbi, 1723-ban öntött Szentháromság-harangja 105 cm átmérőjű, súlya: 800 kg (Budán készült, latin felirattal). A három új harang a passaui Rudolf Perner harangöntöde műhelyében készült tavaly nyáron.

A győri Lebó Ferenc által készített II. János Pál-harang díszítése és felirata:

Három reliefje: II. János Pál pápa 2000 nyarán megáldja a Szent Korona másolatát; a templom főoltárának Mária-szobra, amelyet 2000. augusztus 15-én ezzel megkoronáztak; II. János Pál pápa címere. Ne féljetek az igazságtól! Ne féljetek a jövőtől! Ne féljetek, ha a szeretet áldozatot követel! Ne féljetek odaszentelni az életeteket! Ne féljetek az árral szembe menni! Ne féljetek a szenvedéstől és a haláltól! Ne féljetek befogadni Krisztust!
Totus Tuus
Egészen a tiéd vagyok és mindenem a tiéd.
Befogadlak mindenembe. Add nekem szívedet, Mária!
Ajánlás: II. János Pál pápa hősi tanúságtételének emlékezetére öntetett engem Varjú Imre plébános és a budavári hívek közössége az Úr 2010., XVI. Benedek pápaságának 6. évében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 19. 09:13, hétfő | Helyi

Ingyenesen lesz látogatható 20-án a pannonhalmi főapátság

Szent István ünnepén Pannonhalma nyitott kapukkal várja mindazokat, akik el akarnak zarándokolni hazánk ősi szentélyébe, hogy részesei legyenek az itt élő hagyománynak, lelkiségnek, kultúrának.

2024. Augusztus 19. 08:08, hétfő | Helyi

Egy háziorvos szerint Covid-járvány van, szerencsére nem súlyos

A felső légúti tünetekkel érkező páciensek közül hétfőn háromból kettőnél teszt is igazolta a Covid-fertőzést.

2024. Augusztus 19. 07:10, hétfő | Helyi

Itt a nyár és a vakáció: háromezerrel nőttek a kórházi várólisták

A legfrissebb adatok szerint a kötelező várólistákon júniushoz képest háromezerrel szerepelnek többen.

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.