Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2011. Június 15. 10:15, szerda | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győri betegszállítók: 2008 januárja óta hiába várnak az ügyeleti készenléti díjra

Győri betegszállítók: 2008 januárja óta hiába várnak az ügyeleti készenléti díjra

Júliustól változik az ügyeleti időben történő betegszállítás. Hétköznap este 10 és reggel 6 óra között, valamint ünnep- és munkaszüneti napokon csak azoknál a betegeknél lesz elrendelhető a hazaszállítás, akik ügyeleti időben v

Az ellátást végző cégek szerint a jogszabály-módosítással pénzt spórolnak meg, mivel ügyeleti készenléti díjat 2008. januárja, a mentés és a betegszállítás szétválasztása óta nem kaptak, ezért a kötelező rendelkezésre állás számukra korábban is ráfizetéses volt.

"2008-ban, az előző kormány felelőtlen döntésének következtében a betegszállításban bevezették az ügyeleti ellátási kötelezettséget, ami a szállítókra vonatkozik, csak egy fontos dolgot felejtettek el mellé tenni, pénzt!" - mondja Duschanek Péter. A győri Misszió Mentő Kft. vezetője szerint az ügyeleti időre eddig is csupán a kilométerfutást térítette számukra az OEP, készenléti díjat több mint három éve nem kaptak az állandó rendelkezésre állásért. A dolgozók bérét a munkaszüneti- és ünnepnapokra egyéb bevételekből kellett kifizetniük.

Duschanek Péter ügyvezető, Misszió Mentő Kft.: "Vagy pénzt tesznek a rendszerbe, erre a feladatra például, de elég sok más részfeladat is van, ami nincs finanszírozva. Látjuk, értjük, hogy erre jelen helyzetében az országnak nincs lehetősége, a másik megoldás viszont az, hogy az igénybevételét a szolgáltatásnak oly módon korlátozzuk, hogy tényleg csak a legszükségesebb eseteknél legyen elérhető."

A győri kórház betegei egyetértenek abban, hogy a betegszállítást csak a legindokoltabb esetben vegyék igénybe a rászorulók.

Tóközi Sándor: "Ha valakit mentő hoz be, akkor azt vigye haza a mentő, az ugye működik éjjel-nappal, vagy ünnepnapokon, de azért cégeket működtetni, meg az embereknek elvenni a szabadidejét, megítélésem szerint felesleges."

Paradzsik Ferencné: "Sürgős vagy súlyos esetekben feltétlenül szükség lenne erre, ami viszont mellőzhető, vagy más napra áttehető, azt szerintem a következő napra kellene csúsztatni, vagy megoldani."

Ha a betegszállítók ügyeleti időben nem visznek haza minden beteget, az a sürgősségi betegellátást végző kórházakban okozhat fennakadást.

"Én ezt a jogszabályt még nem is hallottam!" - kezdi Tamás László János. A győri kórház főigazgatója úgy véli, ha nem tudják majd hazaküldeni azokat a betegeket, akik nem szorulnak sürgősségi vagy kórházi ellátásra, helyhiány alakulhat ki, és nem tudnak majd új beteget felvenni.

Tamás László János főigazgató-főorvos, Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr: "Arra nem készülhet fel egy egészségügyi ellátórendszer, hogy csak azért fektessen le egy beteget, mert a hazaszállítás késedelmet szenved, mert azt nem fizeti a biztosító. Akkor kell egy beteget lefektetni egy kórházban, ha annak egészségügyi, orvosi indoka van."

A betegszállító cégek jelenleg nettó 89 forintos finanszírozást kapnak az OEP-től kilométerenként, ehhez jön hozzá a betegkíséreti díj, ami ülőbeteg esetében 250, fekvőbetegnél pedig 750 forint páciensenként.

(Nyugathír, MNO.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.

2024. Augusztus 18. 08:12, vasárnap | Helyi

Az állatkertben mutatkozik be a Győri Értéktár

A Xantus János Állatkertben is bemutatkoznak a győri értékek.

2024. Augusztus 18. 07:09, vasárnap | Helyi

Tizenöt kórház élére írtak ki pályázatot, az óváriéra is

Összesen 15 kórház főigazgatói pozíciójára írt ki pályázatot az Országos Kórházi Főigazgatóság, amelynek honlapján július 26-án jelentek meg a vezetői pályázati felhívások.

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.