Városlista
2024. szeptember 10, kedd - Nikolett, Hunor

Hírek

2011. Február 26. 08:30, szombat | Helyi
Forrás: Győri lokálpatrióták

Győri lokálpatrióták petíciója

Győri lokálpatrióták petíciója

Tisztelt Borkai Zsolt Polgármester Úr! Mi Győrben élő, Győrért aggódó, és Győr érdekeiért minden esetben szót emelő vállalkozók, civil polgárok vagyunk. Emellett az idegenforgalomban, a vendéglátásban és a gasztronómia terén járta

Győr hosszú éveken át alig lépett előre a közterületei megszépítése, rekonstrukciója terén. Hosszú ideig csak ígérgetés volt a Széchenyi tér tervezett felújítása, vagy éppen a Révfalut Sziget városrésszel összekötő híd megvalósítása. Érdemi intézkedés, beruházás, fejlesztés nem történt.

A történelmi belváros Győr ékköve, szíve és éltetője. Az utóbbi években újra megtelt élettel. Impozáns, kellemes környezetben lehet élvezni a kulturális rendezvényeket, ízlésesen kialakított teraszokon töltheti el az ember a szabadidejét szeretteivel, ismerőseivel és barátaival. Az Ön irányításával új koncepció érvényesül, amelynek szellemében Győr belvárosának csodaszép terein, utcáin a miliőhöz illeszkedő gasztronómiai, történelmi és európai szintű művészeti fesztiválok vonzzák a városlakók és a turisták ezreit. Mindez a rehabilitációs és felújítási programnak köszönhető, amelyet Győr városvezetése megálmodott, eltervezett, és meg is valósított!

Ahhoz, hogy Győr tovább gyarapodjon, és turisztikai és gasztronómiai szempontból is még csábítóbb, vonzóbb várossá váljon nemcsak a belföldi, de a külföldi vendégek számára is, ahhoz elengedhetetlen a további fejlődés. Fontosnak érezzük, hogy az önkormányzat 2006-ban megkezdett munkája ne torpanjon meg, hanem töretlenül folytatódjon. Így válhatunk európai mércével mérve is modern, fejlődő, más nyugati léptékű városokkal is lépést tartó településsé.

Tisztelt Polgármester Úr!

Mi, győri lokálpatrióták azért fordulunk most Önhöz, mert aggódunk! Aggódunk a város fejlődését, a belváros további rehabilitációját gáncsolni igyekvő hangok, vélemények, publikációk miatt. Nem értjük, hogy egyesek számára miért fáj, ha a Széchenyi tér és a Városház tér felújítása után végre megkezdődhet a Dunakapu tér korszerűsítése is. Nem értjük, hogy miért próbálják néhányan hátráltatni a Dunakapu téri beruházást, a térburkolat modernizálását, és a tér alatti mélygarázs megépítését.

Azok, akik a Dunakapu téri beruházás ellen ágálnak, nem európai gondolkodású emberek? Nem látják, hogy más, haladó szemléletű városokban hogyan vezetik le a gépjárműveket parkolóházakba, és a földszint alatti mélygarázsokba? Tisztelt aggályoskodók! Rómában és Athénban is vannak mélygarázsok, sőt metró szerelvények a föld alatt, közel történelmi épületekhez, kegyhelyekhez, és még sincs hisztériakeltés a beruházások kapcsán. A kivitelezők nyilván vigyáznak, hogy a szükséges régészeti feltárások után ne sértsenek évezredes értékeket, de a fejlődés még nem áll meg néhány eltemetett síremlék, várfal vagy használati tárgy miatt. Ha így volna, aligha lehetne kultúráltan látogatni, bemutatni ezeknek a városoknak a múltját, épített kulturális örökségét.

Senkinek sem lehet az a célja, hogy a belváros megannyi tere és utcája közül éppen a Dunakapu tér korszerűsítése maradjon ki. Olyan rendezvénytérről beszélünk, amely jól bekapcsolható a fesztiválok, szórakoztató események szervezésébe. Érthetetlennek tartjuk azt is, hogy miért keltik egyesek a hangulatot a téren évtizedek óta jelen lévő piacosok között! Mi eddig sehol egyetlen olyan sort sem olvastunk felelős városvezető szájából, hogy a piac véglegesen megszűnne a Dunakapu téren. Többen, többször kinyilatkoztatták, hogy a felújítás befejezését követően a piac maradhat, de egy, a mostaninál sokkal kulturáltabb, esztétikusabb formában. Utánfutós mozgóbüfékre és a földről árusító bálabutikosokra tényleg nincs szükség az új arculatú belvárosban, de korszerű standokról, ízléses pavilonokból árusító termelőkre és kereskedőkre igen.

Tisztelt Borkai Zsolt Polgármester Úr!

Petíciónkkal azt szeretnénk elérni, hogy felszólítsuk, és egyben támogatásunkról is biztosítsuk Önt: folytassa az önkormányzat a belvárosi rekonstrukciót, és a Széchenyi tér, a Városház tér, a Jedlik-híd és a többmilliárdos lakóutca-program után mielőbb valósuljon meg a Dunakapu tér helyreállítása, felújítása, alatta pedig a parkolást, a közlekedési feltételeket megkönnyítő mélygarázs megépítése.

A Dunakapu téri fejlesztés annak a megkezdett útnak a folytatása, amely Győrt az európai nagyvárosok szintjére emeli. Ebben az irányban kell tovább haladnunk! Biztosak vagyunk benne, hogy a jó érzésű, nyitott szemmel járó győri emberek örülnek Győr látványos fejlődésének, nem véletlenül biztosították Önt meggyőző támogatásukról 2010 októberében is.

Győr jó úton jár! Ne engedjük, hogy letérítsék erről az útról! Sok erőt és további jó munkát kívánunk Önnek!

Győri lokálpatrióták

Győr, 2011. február 25.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 10. 09:12, kedd | Helyi

Priskin Tamás válogatott labdarúgó az Üstökös FC Győr szakmai stábjában folytatja

Az Üstökös FC Győr Utánpótlás-nevelő Sport Egyesület sportigazgatójaként folytatja pályafutását Priskin Tamás.

2024. Szeptember 10. 08:17, kedd | Helyi

Tűzhelyen felejtett étel okozott több tüzet

Az elmúlt három hétben a megyében többször riasztották a tűzoltókat tűzhelyen felejtett vagy sütőben hagyott étel miatt, amely füstölni kezdett vagy kigyulladt.

2024. Szeptember 10. 07:13, kedd | Helyi

Kockabajnokság lesz a győri Kockában, eljön Rubik Ernő is

Városi kocka bajnokságot hirdet a győri önkormányzat és a Széchenyi István Egyetem, a döntőt jövő csütörtökön tartják az egyetemi Kocka-épületben.

2024. Szeptember 09. 09:14, hétfő | Helyi

Jövőre már pilótákat is képeznek a Széchenyi-egyetemen

A nagy utasszállító repülőgépek vezetésére készíti fel a hallgatókat az a képzés, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem indít 2025 februárjától a Wizz Air légitársasággal partnerségben.