Városlista
2024. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2011. Április 17. 18:00, vasárnap | Helyi
Forrás: HírTV

Győrtől Debrecenig a visszaélések ellen: ráfizet, aki orvost veszteget

Győrtől Debrecenig a visszaélések ellen: ráfizet, aki orvost veszteget

Eddig kétszáz esetben indított vizsgálatot a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal olyan személyek ügyében, akik vélhetőleg pénzért befolyásolták a leszázalékolási eljárásokat. Győrtől Debrecenig minden rokkantsági vizsgála

A gyanú szerint a szegedi magánrendelő orvosa százezer forintért adott ki hamis diagnózisokat, körülbelül negyven embernek. A rokkanttá nyilvánítás Egerben is üzlet volt, itt két orvost tartóztatott le a rendőrség, akik pénzért befolyásolták a leszázalékolási eljárásokat. A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal országos felülvizsgálatot indított, már kétszáz szakvéleményt vizsgálnak.

Átnéztük szúrópróbaszerűen és bizonyos szisztémák alapján a korábban minősített betegeknek a dokumentációját, ahol felmerült a gyanú, hogy a minősítés nem volt szakmailag korrekt, és esetleg egy kicsit túlértékelt volt, ott rendkívüli felülvizsgálatot kezdeményezünk - mondta el Pósfai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója. Ennek a lebonyolítása van most folyamatban - tette hozzá.

Az állam is jól járhat

A kormány szerint a korábbi visszaélések miatt legalább százezer embert lehet a munkaerőpiacra visszavezetni. Az országos rehabilitációs hivatal főigazgatója azt mondta: megfelelő rehabilitáció után a többségnek van esélye újra munkába állni. Pósfai szerint nem biztos, hogy százszázalékos munkaerő lesz, aki így visszakerül a piacra, de ez még mindig jobb az államnak, mintha rokkantnyugdíj formájában fizeti ki ezt a pénzt. Ha esetleg egy támogatott foglalkoztatásban tud hatékonyan dolgozni, akkor az adóbevételt termel, tehát az állam is jól jár, és magasabb jövedelemhez juthat - tette hozzá.

2013-ban 117 milliárdot takarítanának meg

A Brüsszelnek elküldött konvergenciaprogram alapján a rokkantnyugdíjazás felülvizsgálata még idén 12 milliárddal segítheti a költségvetést. Jövőre 88, utána pedig 117 milliárd lesz a megtakarítás. A nemzetgazdasági miniszter elsősorban azoknak adna munkát, akiknek 50 és 79 százalék közötti az egészségkárosodása, és még több mint 5 éve van a nyugdíjkorhatárig. - Teljes felülvizsgálatot tűztünk ki célul és azt, hogy 100-150 ezer ember a rokkantnyugdíjasok világából térjen vissza a munka világába akár részmunkaidős, piaci munka vagy közmunka keretében - hangsúlyozta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A felmérések alapján Magyarországon jelenleg több mint 700 ezer rokkantnyugdíjas van, közülük 350 ezren még nem érték el a nyugdíjkorhatárt. Az új rokkanttá nyilvánítás részletes szabályozását júliusig kell kidolgoznia a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 19. 09:13, hétfő | Helyi

Ingyenesen lesz látogatható 20-án a pannonhalmi főapátság

Szent István ünnepén Pannonhalma nyitott kapukkal várja mindazokat, akik el akarnak zarándokolni hazánk ősi szentélyébe, hogy részesei legyenek az itt élő hagyománynak, lelkiségnek, kultúrának.

2024. Augusztus 19. 08:08, hétfő | Helyi

Egy háziorvos szerint Covid-járvány van, szerencsére nem súlyos

A felső légúti tünetekkel érkező páciensek közül hétfőn háromból kettőnél teszt is igazolta a Covid-fertőzést.

2024. Augusztus 19. 07:10, hétfő | Helyi

Itt a nyár és a vakáció: háromezerrel nőttek a kórházi várólisták

A legfrissebb adatok szerint a kötelező várólistákon júniushoz képest háromezerrel szerepelnek többen.

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.