Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2011. Június 06. 09:30, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győrtől Debrecenig vizsgálják: a ruházati termékek is lehetnek veszélyesek

Győrtől Debrecenig vizsgálják: a ruházati termékek is lehetnek veszélyesek

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Győrtől Debrecenig folyamatosan ellenőrzi a kereskedelmi forgalomban lévő ruházati termékek, és a különböző öltözék-kiegészítők biztonságát. A vizsgálat kiterjed a textíliák színezéktartalmá

"A feliratot mindig megnézem, remélem, hogy megbízható, amit írnak rajtuk" - mondja az egyik asszony a győri piacon. A vásárlók is tudják, hogyha nem márkaboltban vásárolnak ruházati terméket, előfordulhat, hogy az egészségre is káros holmi kerül a kezük ügyébe.

Nekünk nagyon sok magyar árunk van, remélem, hogy amit mondanak a nagykerben, hogy az valóban úgy is van, meg az emblémán, hogy 100 százalékos pamut, ezek azok is.

A használt ruhás boltokat éppúgy ellenőrzik a rendőrség és a fogyasztóvédelem munkatársai, mint a távol-keleti termékeket árusító üzleteket, piacokat. Nemcsak a divatcikk vagy ruhanemű eredetiségét vizsgálják, de annak nyersanyag-összetételét is, valamint a felhasznált, tiltott azoszínezék alkalmazását.

"Legtöbb minőségi kifogás az eurós boltokban merül fel, viszont azok a vásárlók, akik oda bemennek, valamilyen szinten tisztában vannak vele, hogy az a termék, ami ott jóval olcsóbb, nem minden esetben tökéletes" - így a jogász. A gyanús terméket az ellenőrök megvásárolják a kereskedőtől, majd alapos vizsgálatnak vetik alá.

Opra Zsófia jogász, Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége: "Laboratórium megvizsgálja az adott terméket, és ha megállapítja, hogy valóban veszélyes termékről van szó, akkor a laborvizsgálat eredményei alapján azt a terméket egyből le is tiltjuk, tehát a forgalmazását megtiltjuk, visszahívjuk, és ezáltal nemcsak a kiskereskedő, hanem a köztes forgalmazót és a gyártót is értesítjük arról,, hogy a terméket azonnal vegye ki a forgalomból."

A ruhanemű nemcsak a színezőanyagai miatt jelenthet veszélyt.

"Hét év alatti kisgyermekek esetében nem is használható fojtásra alkalmas eszköz mondjuk a kapucninál, mégis ha bemegyünk egy üzletbe, láthatjuk, hogy minden felsőruhánál van a kapucninak fedője" - így Major Ernő. A győri fogyasztóvédelmi igazgatóság vezetője szerint az ellenőröket nehéz megtéveszteni, mert akkor is megvizsgálhatnak egy terméket, ha nem is tűnik veszélyesnek.

Major Ernő igazgató, Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége: "Eleve gyanús lehet egy olyan termék, amire ráírják, hogy 100 %-os pamut. És érezhetően nem abból van. Tehát egy ilyen terméknél már kapásból gondolható az, hogy az összetevőt nem helyesen tűntetik fel, akkor valószínűleg a színezőanyagok is olyanok lehetnek, amik problémát okozhatnak. De gyanús lehet az is, amikor abszolút nem tüntetnek fel rajta semmit, tehát egyszerűen nincs rajta olyan címkézés, ami elárulná, hogy milyen összetevő szálakból van, vagy milyen körülmények között mosható, tisztítható a termék."

A fogyasztóvédelem a közelmúltban ellenőrzött 148 öltözet-kiegészítő termék 76 %-nál tárt fel címkézési hiányosságot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.

2024. Augusztus 18. 08:12, vasárnap | Helyi

Az állatkertben mutatkozik be a Győri Értéktár

A Xantus János Állatkertben is bemutatkoznak a győri értékek.

2024. Augusztus 18. 07:09, vasárnap | Helyi

Tizenöt kórház élére írtak ki pályázatot, az óváriéra is

Összesen 15 kórház főigazgatói pozíciójára írt ki pályázatot az Országos Kórházi Főigazgatóság, amelynek honlapján július 26-án jelentek meg a vezetői pályázati felhívások.

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.