Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2011. Május 28. 09:15, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Hasmenésjárvány: ÁNTSZ-riasztás a magyarországi kórházaknak is

Hasmenésjárvány: ÁNTSZ-riasztás a magyarországi kórházaknak is

Az ÁNTSZ az összes kórházat figyelmeztette: ha olyan megbetegedést észlelnek, amely a németországi hasmenésjárvánnyal összefüggésbe hozható, azonnal értesítsék az Országos Epidemiológiai Központot. Szabó Enikő helyettes országos ti

Azt sem lehet még tudni, hogy Magyarországra érkezett-e ebből az uborkából - tette hozzá. Közlése szerint a betegség akár súlyos szövődményekkel is járhat. Kiemelte: annak, aki megbetegedett, nem szabad antibiotikumot, sem hasfogót adni, a lényeg a folyadékpótlás.

A megelőzés érdekében fontos a tiszta zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, valamint a rendszeres kézmosás. Utóbbi különösen ajánlott azoknak, akik állatokkal foglalkoznak - hangsúlyozta Szabó Enikő, magyarázatként hozzátéve: a betegséget okozó baktérium természetes formában a szarvasmarhákban fordul elő, az állatoknál viszont nem okoz megbetegedést.

A helyettes országos tiszti főorvos azt mondta, a magyarországi járványügyi szakemberek múlt vasárnap kapták az európai uniós járványügyi riasztási rendszeren keresztül az értesítést arról, hogy Németországban halmozottan fordulnak elő a súlyos lefolyású megbetegedések.

Ezt követően az ÁNTSZ értesítette a megyei tisztiorvosi szerveket, azok pedig az ország összes járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátó intézményét, valamint a klinikusokat.

Ezeknek azonnal jelenteniük kell, ha olyan beteg jelentkezik náluk, aki április utolsó két hetében Németországban járt és hasmenéses tünetei vannak, még akkor is, ha a korábban elvégzett vizsgálatok eredménye negatív lett - mondta Szabó Enikő.

A járványügyi hatóságok azt is kérik: azok, akiknél súlyos hasmenéses tünetek lépnek fel, és akik az elmúlt hetekben Németországban tartózkodtak vagy onnan származó élelmiszert fogyasztottak, azonnal keressék fel az orvosukat.
Szabó Enikő azt mondta: eddig Európában összesen öt országból - Németország mellett Svédországból, Dániából, Hollandiából és Nagy-Britanniából - jelentettek megbetegedést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.

2024. Augusztus 18. 08:12, vasárnap | Helyi

Az állatkertben mutatkozik be a Győri Értéktár

A Xantus János Állatkertben is bemutatkoznak a győri értékek.

2024. Augusztus 18. 07:09, vasárnap | Helyi

Tizenöt kórház élére írtak ki pályázatot, az óváriéra is

Összesen 15 kórház főigazgatói pozíciójára írt ki pályázatot az Országos Kórházi Főigazgatóság, amelynek honlapján július 26-án jelentek meg a vezetői pályázati felhívások.

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.