Hírek
2010. Március 16. 19:59, kedd |
Helyi
Forrás: Viktória Delicat & C@fe
HZHOZTEJ, AMIT MINDENKI SZERET! - Egy hentes levele
Ma kaptam ezt az emailt, és úgy döntöttem, hogy közkinccsé teszem.
Egy hentes levele (2009.04.30.)
Az egyik szemem sír, a másik nevet.
1984 óta vagyok hentes és sok mindent láttam és sok helyen dolgoztam.
Nem azért dolgoztam sok helyen, mert rossz hentes vagyok, csak az ott tapasztalt dolgokat nem tudtam összeegyeztetni a lelkemmel.
Na, nem azért mert én 45kg-os Barbi baba vagyok., ellenkezőleg! 150kg-os, paraszt gyerek, akinek helyén van a szíve meg mindene.
De ez nem a saját reklámomról akar szólni, inkább arról, amit már régóta el akarok mondani, de fogalmam sincs, kit érdekel és mi a búbánat az értelme.
Még bevezetőként csak annyit, hogy 10 éve nem vagyok a szakmámban. Ja, a lelkiismeretem miatt.
Tettem ugyan még kísérletet 2007-ben az In...sp..ban és a D...zs..i húsipari cégnél. Erről később!
10 évvel ezelőtt 3 féle adalékanyag létezett. A soluprat, tejpor, szójafehérje.
Már ez elég volt nekem, hogy abbahagyjam.
A régi hentesektől azt tanultam, hogy a kolbász ( meg minden) húsból van. Ezzel nem érdemes vitázni!
A soluprat egy igen érdekes kémiai anyag.
Az a tulajdonsága, hogy súlyának min. 10x-es víz mennyiséget képes megkötni, sőt főzés, sütés, füstölés hatására sem engedi ki magából.
Miért kell ez az anyag?
Hús helyett.
Biztos tapasztaltál már olyat, hogy egy-egy felvágott után, "megiszod a londoni ködöt is".
Az anyag a beleidben is működik, tehát még ott is veszi fel a folyadékot!
Régebben a parizerbe és olcsóbb hentesárukba tettek, de ma már mindenbe!
Tejpor az egy jó anyag, de mit keres a szakmámba?
Ez az anyag is húst helyettesít, mégpedig ezzel állítják be a fehérjetartalmat, a receptúra szerinti mértékre.
A szójafehérje is húspótló, a magasabb áru termékekbe teszik, szintén a fehérjetartalom miatt.
Tehát ha te veszel egy 2500Ft/kg áron szalámit, akkor igazából egy kb. 500Ft-os anyagot majszolsz jóízűen.
Van még egy "kedvenc" anyagom az emulgálószer. ez nagyon remek!
Egyik fő funkciója a zsír megkötése, oly módon, hogy ne legyen látható!
Tehát minél több zsír van benne, annál több az emulgálószer benne!
Ezt a szájpadlásodon érezheted legelőbb amikor "fent ragad" a falat.
Az elmúlt 10 év alatt az adalékanyagok arzenálja alakult ki.
Nem hiszed? www.adalekanyag.lap.hu
Lassan nincs szükség a szakmámra!
A másik kedvenc, de ide tartózó témakör a: műbelek.
A műbél színe, állaga alkalmas arra, hogy megtévessze a vásárlót.
Pl.: egy jó barna színű virsliről azt gondoljuk, milyen jól meg van füstölve. Ja. Míg le nem húzod a celofánt
Emberek!
A húsipari termékek húsból, némi zsiradékból, valódi fűszerekből állnak, amit a végén füstőlnek és/vagy főznek!
Az összes többi max.20% húst tartalmazó: SZEMT!
Mi a megoldás?
Háznál vásárolni vagy kicsi hentesnél falun, (vagy házias magyar termékeket árusító boltban, ami garantáltan egészséges, adalék-, mesterséges színezék-, aroma- és tartósítószer mentes, mint pl. a Cserpes termékek garantáltan - megjegyzés Házhoztej)
A multikat kerüljük, úgyis hülye biorobotnak és kísérleti nyúlnak néznek, akiken ki lehet próbálni a MEGA PRIMITV reklámjaikat. Megveszem mer ócsó vegyé, vásárolj, egyé, fogyassz, hízá, legyél ökör, használhatatlan fogyasztó aki elsőre mindent megvesz, mert ócsó.
Hát igen...
Nem azért dolgoztam sok helyen, mert rossz hentes vagyok, csak az ott tapasztalt dolgokat nem tudtam összeegyeztetni a lelkemmel.
Na, nem azért mert én 45kg-os Barbi baba vagyok., ellenkezőleg! 150kg-os, paraszt gyerek, akinek helyén van a szíve meg mindene.
De ez nem a saját reklámomról akar szólni, inkább arról, amit már régóta el akarok mondani, de fogalmam sincs, kit érdekel és mi a búbánat az értelme.
Még bevezetőként csak annyit, hogy 10 éve nem vagyok a szakmámban. Ja, a lelkiismeretem miatt.
Tettem ugyan még kísérletet 2007-ben az In...sp..ban és a D...zs..i húsipari cégnél. Erről később!
10 évvel ezelőtt 3 féle adalékanyag létezett. A soluprat, tejpor, szójafehérje.
Már ez elég volt nekem, hogy abbahagyjam.
A régi hentesektől azt tanultam, hogy a kolbász ( meg minden) húsból van. Ezzel nem érdemes vitázni!
A soluprat egy igen érdekes kémiai anyag.
Az a tulajdonsága, hogy súlyának min. 10x-es víz mennyiséget képes megkötni, sőt főzés, sütés, füstölés hatására sem engedi ki magából.
Miért kell ez az anyag?
Hús helyett.
Biztos tapasztaltál már olyat, hogy egy-egy felvágott után, "megiszod a londoni ködöt is".
Az anyag a beleidben is működik, tehát még ott is veszi fel a folyadékot!
Régebben a parizerbe és olcsóbb hentesárukba tettek, de ma már mindenbe!
Tejpor az egy jó anyag, de mit keres a szakmámba?
Ez az anyag is húst helyettesít, mégpedig ezzel állítják be a fehérjetartalmat, a receptúra szerinti mértékre.
A szójafehérje is húspótló, a magasabb áru termékekbe teszik, szintén a fehérjetartalom miatt.
Tehát ha te veszel egy 2500Ft/kg áron szalámit, akkor igazából egy kb. 500Ft-os anyagot majszolsz jóízűen.
Van még egy "kedvenc" anyagom az emulgálószer. ez nagyon remek!
Egyik fő funkciója a zsír megkötése, oly módon, hogy ne legyen látható!
Tehát minél több zsír van benne, annál több az emulgálószer benne!
Ezt a szájpadlásodon érezheted legelőbb amikor "fent ragad" a falat.
Az elmúlt 10 év alatt az adalékanyagok arzenálja alakult ki.
Nem hiszed? www.adalekanyag.lap.hu
Lassan nincs szükség a szakmámra!
A másik kedvenc, de ide tartózó témakör a: műbelek.
A műbél színe, állaga alkalmas arra, hogy megtévessze a vásárlót.
Pl.: egy jó barna színű virsliről azt gondoljuk, milyen jól meg van füstölve. Ja. Míg le nem húzod a celofánt
Emberek!
A húsipari termékek húsból, némi zsiradékból, valódi fűszerekből állnak, amit a végén füstőlnek és/vagy főznek!
Az összes többi max.20% húst tartalmazó: SZEMT!
Mi a megoldás?
Háznál vásárolni vagy kicsi hentesnél falun, (vagy házias magyar termékeket árusító boltban, ami garantáltan egészséges, adalék-, mesterséges színezék-, aroma- és tartósítószer mentes, mint pl. a Cserpes termékek garantáltan - megjegyzés Házhoztej)
A multikat kerüljük, úgyis hülye biorobotnak és kísérleti nyúlnak néznek, akiken ki lehet próbálni a MEGA PRIMITV reklámjaikat. Megveszem mer ócsó vegyé, vásárolj, egyé, fogyassz, hízá, legyél ökör, használhatatlan fogyasztó aki elsőre mindent megvesz, mert ócsó.
Hát igen...
Ezek érdekelhetnek még
2025. December 20. 08:26, szombat | Helyi
Ezt érdemes tudni az ünnepi hulladékszállításról
A hulladékszállítás december 24-én, december 25-én, december 26-án, december 31-én és 2026. január 1-jén változás nélkül történik.
2025. December 20. 08:05, szombat | Helyi
Fakivágás lesz a Püspökerdőben – mutatjuk hol
Szeretnénk felhívni a győri Püspökerdő látogatóinak figyelmét:
2025. December 20. 07:05, szombat | Helyi
Megkezdődött az ebösszeírás
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényben előírt kötelezettsége alapján 2025. december 15. – 2026. március 15. között ebösszeírást szervez.
2025. December 19. 08:29, péntek | Helyi
Iskolák kapták a Baross Gábor – Győr Gazdaságáért díjat
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata idén harmadik alkalommal rendezte meg évzáró gazdasági eseményét és a város egyik legrangosabb elismerésének, a Baross Gábor – Győr Gazdaságáért díjnak átadóünnepségét.
