HĂrek
2010. MĂĄrcius 16. 19:59, kedd |
Helyi
ForrĂĄs: Viktória Delicat & C@fe
HÁZHOZTEJ, AMIT MINDENKI SZERET! - Egy hentes levele
Ma kaptam ezt az emailt, és úgy döntöttem, hogy közkinccsé teszem.
Egy hentes levele (2009.04.30.)
Az egyik szemem sír, a másik nevet.
1984 óta vagyok hentes és sok mindent láttam és sok helyen dolgoztam.
Nem azért dolgoztam sok helyen, mert rossz hentes vagyok, csak az ott tapasztalt dolgokat nem tudtam összeegyeztetni a lelkemmel.
Na, nem azért mert én 45kg-os Barbi baba vagyok., ellenkezőleg! 150kg-os, paraszt gyerek, akinek helyén van a szíve meg mindene.
De ez nem a saját reklámomról akar szólni, inkább arról, amit már régóta el akarok mondani, de fogalmam sincs, kit érdekel és mi a búbánat az értelme.
Még bevezetőként csak annyit, hogy 10 éve nem vagyok a szakmámban. Ja, a lelkiismeretem miatt.
Tettem ugyan még kísérletet 2007-ben az In...sp..ban és a D...zs..i húsipari cégnél. Erről később!
10 évvel ezelőtt 3 féle adalékanyag létezett. A soluprat, tejpor, szójafehérje.
Már ez elég volt nekem, hogy abbahagyjam.
A régi hentesektől azt tanultam, hogy a kolbász ( meg minden) húsból van. Ezzel nem érdemes vitázni!
A soluprat egy igen érdekes kémiai anyag.
Az a tulajdonsága, hogy súlyának min. 10x-es víz mennyiséget képes megkötni, sőt főzés, sütés, füstölés hatására sem engedi ki magából.
Miért kell ez az anyag?
Hús helyett.
Biztos tapasztaltál már olyat, hogy egy-egy felvágott után, "megiszod a londoni ködöt is".
Az anyag a beleidben is működik, tehát még ott is veszi fel a folyadékot!
Régebben a parizerbe és olcsóbb hentesárukba tettek, de ma már mindenbe!
Tejpor az egy jó anyag, de mit keres a szakmámba?
Ez az anyag is húst helyettesít, mégpedig ezzel állítják be a fehérjetartalmat, a receptúra szerinti mértékre.
A szójafehérje is húspótló, a magasabb áru termékekbe teszik, szintén a fehérjetartalom miatt.
Tehát ha te veszel egy 2500Ft/kg áron szalámit, akkor igazából egy kb. 500Ft-os anyagot majszolsz jóízűen.
Van még egy "kedvenc" anyagom az emulgálószer. Ó ez nagyon remek!
Egyik fő funkciója a zsír megkötése, oly módon, hogy ne legyen látható!
Tehát minél több zsír van benne, annál több az emulgálószer benne!
Ezt a szájpadlásodon érezheted legelőbb amikor "fent ragad" a falat.
Az elmúlt 10 év alatt az adalékanyagok arzenálja alakult ki.
Nem hiszed? www.adalekanyag.lap.hu
Lassan nincs szükség a szakmámra!
A másik kedvenc, de ide tartózó témakör a: műbelek.
A műbél színe, állaga alkalmas arra, hogy megtévessze a vásárlót.
Pl.: egy jó barna színű virsliről azt gondoljuk, milyen jól meg van füstölve. Ja. Míg le nem húzod a celofánt
Emberek!
A húsipari termékek húsból, némi zsiradékból, valódi fűszerekből állnak, amit a végén füstőlnek és/vagy főznek!
Az összes többi max.20% húst tartalmazó: SZEMÉT!
Mi a megoldás?
Háznál vásárolni vagy kicsi hentesnél falun, (vagy házias magyar termékeket árusító boltban, ami garantáltan egészséges, adalék-, mesterséges színezék-, aroma- és tartósítószer mentes, mint pl. a Cserpes termékek garantáltan - megjegyzés Házhoztej)
A multikat kerüljük, úgyis hülye biorobotnak és kísérleti nyúlnak néznek, akiken ki lehet próbálni a MEGA PRIMITÍV reklámjaikat. Megveszem mer ócsó vegyé, vásárolj, egyé, fogyassz, hízá, legyél ökör, használhatatlan fogyasztó aki elsőre mindent megvesz, mert ócsó.
Hát igen...
Nem azért dolgoztam sok helyen, mert rossz hentes vagyok, csak az ott tapasztalt dolgokat nem tudtam összeegyeztetni a lelkemmel.
Na, nem azért mert én 45kg-os Barbi baba vagyok., ellenkezőleg! 150kg-os, paraszt gyerek, akinek helyén van a szíve meg mindene.
De ez nem a saját reklámomról akar szólni, inkább arról, amit már régóta el akarok mondani, de fogalmam sincs, kit érdekel és mi a búbánat az értelme.
Még bevezetőként csak annyit, hogy 10 éve nem vagyok a szakmámban. Ja, a lelkiismeretem miatt.
Tettem ugyan még kísérletet 2007-ben az In...sp..ban és a D...zs..i húsipari cégnél. Erről később!
10 évvel ezelőtt 3 féle adalékanyag létezett. A soluprat, tejpor, szójafehérje.
Már ez elég volt nekem, hogy abbahagyjam.
A régi hentesektől azt tanultam, hogy a kolbász ( meg minden) húsból van. Ezzel nem érdemes vitázni!
A soluprat egy igen érdekes kémiai anyag.
Az a tulajdonsága, hogy súlyának min. 10x-es víz mennyiséget képes megkötni, sőt főzés, sütés, füstölés hatására sem engedi ki magából.
Miért kell ez az anyag?
Hús helyett.
Biztos tapasztaltál már olyat, hogy egy-egy felvágott után, "megiszod a londoni ködöt is".
Az anyag a beleidben is működik, tehát még ott is veszi fel a folyadékot!
Régebben a parizerbe és olcsóbb hentesárukba tettek, de ma már mindenbe!
Tejpor az egy jó anyag, de mit keres a szakmámba?
Ez az anyag is húst helyettesít, mégpedig ezzel állítják be a fehérjetartalmat, a receptúra szerinti mértékre.
A szójafehérje is húspótló, a magasabb áru termékekbe teszik, szintén a fehérjetartalom miatt.
Tehát ha te veszel egy 2500Ft/kg áron szalámit, akkor igazából egy kb. 500Ft-os anyagot majszolsz jóízűen.
Van még egy "kedvenc" anyagom az emulgálószer. Ó ez nagyon remek!
Egyik fő funkciója a zsír megkötése, oly módon, hogy ne legyen látható!
Tehát minél több zsír van benne, annál több az emulgálószer benne!
Ezt a szájpadlásodon érezheted legelőbb amikor "fent ragad" a falat.
Az elmúlt 10 év alatt az adalékanyagok arzenálja alakult ki.
Nem hiszed? www.adalekanyag.lap.hu
Lassan nincs szükség a szakmámra!
A másik kedvenc, de ide tartózó témakör a: műbelek.
A műbél színe, állaga alkalmas arra, hogy megtévessze a vásárlót.
Pl.: egy jó barna színű virsliről azt gondoljuk, milyen jól meg van füstölve. Ja. Míg le nem húzod a celofánt
Emberek!
A húsipari termékek húsból, némi zsiradékból, valódi fűszerekből állnak, amit a végén füstőlnek és/vagy főznek!
Az összes többi max.20% húst tartalmazó: SZEMÉT!
Mi a megoldás?
Háznál vásárolni vagy kicsi hentesnél falun, (vagy házias magyar termékeket árusító boltban, ami garantáltan egészséges, adalék-, mesterséges színezék-, aroma- és tartósítószer mentes, mint pl. a Cserpes termékek garantáltan - megjegyzés Házhoztej)
A multikat kerüljük, úgyis hülye biorobotnak és kísérleti nyúlnak néznek, akiken ki lehet próbálni a MEGA PRIMITÍV reklámjaikat. Megveszem mer ócsó vegyé, vásárolj, egyé, fogyassz, hízá, legyél ökör, használhatatlan fogyasztó aki elsőre mindent megvesz, mert ócsó.
Hát igen...
Ezek érdekelhetnek még
2024. Ăprilis 25. 09:16, csĂŒtörtök | Helyi
Egy lĂ©pĂ©sre a bajnoki döntĆtĆl a Serco Uni-GyĆr
GyĆzelemmel kezdte az elĆdöntĆt a Serco-Uni GyĆr a nĆi kosĂĄrlabda bajnoksĂĄgban. CziczĂĄs LĂĄszlĂł csapatĂĄtĂłl Ăgy mĂĄr csak egy lĂ©pĂ©sre a bajnoki döntĆ.
2024. Ăprilis 25. 08:13, csĂŒtörtök | Helyi
Navracsics Tibor: Ătlagon felĂŒl teljesĂt a gazdasĂĄg tĂ©rsĂ©gĂŒnkben
Ătlagon felĂŒl teljesĂt a nemzeti össztermĂ©k elĆĂĄllĂtĂĄsĂĄban GyĆr-Moson-Sopron vĂĄrmegye â errĆl a terĂŒletfejlesztĂ©si miniszter beszĂ©lt GyĆrben.
2024. Ăprilis 25. 07:15, csĂŒtörtök | Helyi
BrutĂĄlis mennyisĂ©gƱ fegyverre bukkantak a rendĆrök
Egy kisebb hĂĄborĂșt is meg lehetett volna vĂvni azzal a fegyverarzenĂĄllal, amelyet kĂ©t rajkai ingatlanban talĂĄltak a nyomozĂłk.
2024. Ăprilis 24. 11:11, szerda | Helyi
Ez gyors volt! â MĂĄr meg is javĂtottĂĄk a JerevĂĄni Ăști bokatörĆ csomagautomatĂĄt
Közel egymĂ©teresre bĆvĂŒlt az automata elĆtti terĂŒlet, nem kell tartani balesettĆl.