Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Május 09. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Hét év után újra lesz Tour de Hongrie

Hét év után újra lesz Tour de Hongrie

Hétéves szünet után augusztusban újra megrendezik a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt.

Polony István, a Magyar Kerékpársportok Szövetségének elnöke a pénteki sajtótájékoztatón bejelentette, hogy hagyományteremtő céllal, augusztus 3. és 9. között tartják meg a Magyar Kerékpározás Hetét, melynek csúcseseménye lesz az idén 90 esztendős Tour de Hongrie.

"A kerékpározás robbanásszerű fejlődésen megy át, ezért szeretnénk, ha ezzel a rendezvénysorozattal új korszakot nyitnánk a sportág életében" - fogalmazott az elnök, aki szerint a hét nap alatt az ország több pontján túrákkal, versenyekkel és bemutatókkal kívánják bemutatni a sportág sokszínűségét, s mind a kilenc szakágát.

Eisenkrammer Károly, az esemény főszervezője elmondta, hogy a verseny Szombathelyről rajtol, onnan, ahol 1889-ben megalakult a hazai szövetség, és ahol az első velodrom is épült. A nyitó napon egy 20 km-es csapat időfutamot tartanak, majd másnap a vasi megyeszékhelyről Keszthelyre teker a mezőny. A 2. szakasz egy rövid autózás és kompozás után Balatonföldvárról rajtol és Kecskemétig tart. Ezt követően Karcag, majd a 4. szakaszon az ország legmagasabb pontja, Kékestető lesz a cél. A záró napon Gyöngyösről Budapestre kerekeznek a résztvevők, a cél pontos helyszíne még nem dőlt el.

Eisenkrammer Károly az MTI kérdésére hozzátette: a körversenyre 9-10 ország bringásait várják, a 100 fős mezőny legalább egyharmada magyar versenyző lesz. Az összdíjazást 5,5 millió forintra tervezik, miután a főszponzor OTP Bank félmillió forintot ajánlott fel az összetettben legjobb 23 évnél fiatalabb magyar kerékpárosnak.

A főszervező kifejtette, szeretnék elérni, hogy a Tour de Hongrie olimpiai pontszerző verseny legyen, ennek érdekében már meg is kérték az engedélyt a Nemzetközi Kerékpár Szövetségtől (UCI). Eisenkrammer beszélt arról is, hogy a következő években szeretnék a versenyt a Tour de France-hoz hasonlóan átvinni a környező országokba is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.