Városlista
2024. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2011. Május 01. 17:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Hetven zöldautó győri versenye: a fiatal mérnökökre az Audi is számít

Hetven zöldautó győri versenye: a fiatal mérnökökre az Audi is számít

Hetven jármű állt rajthoz idén Győrben az alternatív hajtású autók versenyén. A Széchenyi-futamon egyénileg épített vagy átépített, elektromos hajtású, napenergiával, sűrített levegővel vagy hidrogénnel működtetett járművek ind

"A gyújtáskapcsoló elfordításával áram alá helyezzük a rendszert, ami teljesen automata, van egy gyári sebességváltókar, ami ugyanúgy működik, mint a benzinesnél, hátrahúzom, van egy üres állása" - mutatja be az autóját az egyik fiatal győri mérnök.

A jármű városi közlekedésben, 50 kilométeres sebesség mellett három napig használható. Utána kell az akkumulátorait újratölteni. Nem szennyezi a környezetet, nincs zajkibocsátása, teljesen automata.

Willisits Vilmos autógépész mérnök: "A jobb oldali a tavalyi Széchenyi-futamon is részt vett már, nagyon könnyű, 250 kilogrammos tanulmányautó, amelynek a mellette lévő társa lett a folytatása gyakorlatilag. Az már egy közútra alkalmas, elektromos sportautó-fejlesztés, amit szeretnénk egy éven belül befejezni, és piacra vinni."

A világon évente félmillió alternatív energiával meghajtott járművet építenek. A zöldautók Európában egyre elterjedtebbek.

Petis László főszervező, Széchenyi-futam: "Németországban 2020-ig egymillió elektromos autót akarnak, Londonban 25 ezer töltőállomást szeretnének telepíteni, Magyarországon azt látom, hogy a szériaautó-átalakítás fog elterjedni, az emberek a régi gépkocsijukat fogják átalakítani elektromos hajtásúvá, és ezekkel fognak közlekedni."

A kormányszóvivő is volán mögé ült. Nagy Anna kisfiával tett egy próbakört a versenypályán.

Nagy Anna kormányszóvivő: "Ennek az autónak kilométerenként négy forint a működtetési költsége, hát azt hiszem, hogy ez az a szám, amelyre mindenki azt mondja, hogy na, ilyen autót én is szeretnék! Úgyhogy nem is kérdés, hogy a jövőnek, ha nem is az egyetlen, de mindenképpen nagyon fontos útja az, hogy hogyan tudjuk ezeket a lehetőségeket kihasználni, amit az alternatív energia egy ilyen autóban, és minden másban kínálni tud."

A 70 járművet elkészítő 200 mérnökre és mérnök-hallgató tudására az Audi jövőbeni, győri fejlesztésénél is számítanak, ahol a jövőben ugyancsak nagy hangsúlyt szeretnének fektetni az innovatív technika és a környezettudatosság összehangolására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 19. 09:13, hétfő | Helyi

Ingyenesen lesz látogatható 20-án a pannonhalmi főapátság

Szent István ünnepén Pannonhalma nyitott kapukkal várja mindazokat, akik el akarnak zarándokolni hazánk ősi szentélyébe, hogy részesei legyenek az itt élő hagyománynak, lelkiségnek, kultúrának.

2024. Augusztus 19. 08:08, hétfő | Helyi

Egy háziorvos szerint Covid-járvány van, szerencsére nem súlyos

A felső légúti tünetekkel érkező páciensek közül hétfőn háromból kettőnél teszt is igazolta a Covid-fertőzést.

2024. Augusztus 19. 07:10, hétfő | Helyi

Itt a nyár és a vakáció: háromezerrel nőttek a kórházi várólisták

A legfrissebb adatok szerint a kötelező várólistákon júniushoz képest háromezerrel szerepelnek többen.

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.