Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Február 22. 07:53, szombat | PR

Hogyan olvassunk többet, gyorsabban?

Hogyan olvassunk többet, gyorsabban?

Akár szeretjük, akár nem, az olvasás mindannyiunk számára ugyanannyira hasznos tevékenység. Létezik azonban egy kifejezetten rossz tulajdonsága, miszerint nagyon időigényes folyamat.

Ebből kifolyólag biztosak vagyunk benne, hogy még a legnagyobb könyvmolyok is érezték már úgy, hogy az olvasás megfosztja őket a további teendőik elvégzésétől, és akkor az egyetemista hallgatók vizsgaidőszakáról még egy szót sem szóltunk.
Egy szó, mint száz, mindenki életében elérkezik az a pont, amikor a legnagyobb vágya egy gyorsolvasási szuperképesség. De mi történik akkor, ha azt mondjuk, hogy a villámolvasás nem is lehetetlen? Mi több, tanulható és elsajátítható ismeret? Tudj meg mindent cikkünkből!

Miért olyan lassú tevékenység az olvasás?

A hagyományos olvasási folyamat rengeteg időt felemészt, amelynek oka nem más, mint a szöveg értelmezése – ez már önmagában véve is egy komplex tevékenység. Szövegolvasás közben lineárisan haladva fókuszálunk minden egyes szóra. Amikor a középpontba kerül az egyik, akkor gyakorlatilag még az előtte lévőt próbáljuk dekódolni és kontextusba helyezni, mi több, már látjuk a soron következőt is, ami végül csak akkor nyer értelmet, hogyha a szemünk és a tudatunk már „túlhaladt” rajta. Leegyszerűsítve mondhatjuk úgy is, hogy olvasás közben folyamatosan agyalunk, mindent próbálunk magunkba szívni, ami végül az időmaximalizálás rovására megy.

A villámolvasás és a gyorsolvasás hátterének tisztázása

A gyorsolvasás és a villámolvasás napjainkban is vitatott témakör, mind a tudósok és a befogadók körében. Ráadásul, ha szeretnénk utánajárni egyik-másik elméleti hátterének, számtalan félreértéssel találkozunk. Miért van ez így? Elsősorban azért, mert kevesen tudják, hogy a villámolvasás és a gyorsolvasás definíciója nem egy és ugyanaz.
Amíg a gyorsolvasás a klasszikus olvasás egy hatékonyabb típusa – azaz ugyanúgy egy lineáris technika megfűszerezve az effektivitást elősegítő praktikumokkal –, addig az utóbbi sokkal inkább egy tanulási módszerként értelmezhető. Villámolvasásról tehát akkor beszélünk, amikor
● egy tanulási stratégia segítségével nagy mennyiségű információt szerzünk és dolgozunk fel effektíve nagyon gyorsan,
● nem az olvasási élmény a cél (és gyakorlatilag ilyen módon nem is jönne létre),
● nem lineárisan dolgozzuk fel a szöveget, hanem egy speciális technika mentén, a rövid távú memóriánkra hagyatkozva,
● a logikát és a racionalitást félretéve, az intuícióinkra és a jobb agyféltekénkre bízzuk az új ismeret elsajátítását.

Hatékony praktikák a maximalizált olvasási sebesség eléréséhez

A villámolvasás legfőbb tulajdonságait megismerve bizonyossá válik, hogy egy olyan technikáról beszélünk, amit pontosan meg is kell ismernünk ahhoz, hogy képesek legyünk használni. Az olvasás felgyorsítását segítő eszköztárában azonban találkozhatsz olyan könnyen elsajátítható elemekkel, amelyeknek részleteit kiragadva is maximalizálhatod az olvasási sebességedet – pont úgy, mint a gyorsolvasási technikák esetében! Ezeknek összességéből válogattuk ki számodra a következőket:
1. Mindig böngészd át a tartalomjegyzéket!
A tartalomjegyzék szakaszai mindig a témakör legsarkalatosabb pontjait jelölik, amelyeknek címeiben megjelennek a fókuszszavak. Ennek köszönhetően már elöljáróban kialakul a fejünkben egy tematika, és megjelennek azok a kulcsdefiníciók, amelyek megmagyarázzák a szöveg lényegét.
2. Fókuszálj a lényegre, azaz a szöveg elejére és végére!
Ez a praktika természetesen egy szépirodalmi alkotás esetében nem helytálló, de egy gyors tanulási technikának mindenképp betudható. A szöveg elejét és végét felfoghatod egy regény zanzásított változataként. Egy tanulmány esetében ugyanis a bevezetésben elhangzik a témakör legfontosabb kérdése, míg az összegzésben minden körítés nélkül megválaszolásra is kerül.
3. Felejtsd el a szavak néma megformálását!
A gyerekkorban berögzült szokásokat nehezen vetkőzzük le. Ilyen az, amikor a magunkban való olvasás során is artikuláljuk a szöveg szavait. Ezt érdemes azonnal elfelejteni, ugyanis a szem és az agy közös munkával háromszorosan vagy akár ötszörösen is gyorsabban túljut egy szón, mint a száj a néma hangalak megformálása közben.
4. Küzdj a regresszió ellen!
Regressziónak nevezzük azt az állapotot, amikor olvasás közben az agyunk leragad egy mondatnál vagy egy szónál – a tekintet már rég tovább haladt, a gondolat mégis ugyanannál a pontnál időzik. Ezt a berögzülést úgy tudod megszüntetni, ha nem hagyod, hogy a szemed visszatérjen ahhoz a szóhoz, aminél a tudatod ott ragadt.
Egy technika akkor hatékony, ha a saját célunkat szolgálja
A korábbiak során tehát tisztáztuk, hogy a gyorsolvasás és a villámolvasás két különböző technika, két teljesen eltérő elméleti felépítéssel – azonban utóbbi empirikusan nem alátámasztott módszer. Ettől függetlenül napjainkban számos villámolvasással foglalkozó tanfolyam létezik, amelyekről sokan pozitívan vélekednek. A későbbiekben akárhogyan is próbálod maximalizálni az olvasási idődet, tisztában kell lenned azzal, hogy mit szeretnél elérni – egy technika csak akkor hatékony, ha a saját céljaidat szolgálja!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.