Városlista
2024. július 30, kedd - Judit

Hírek

2016. December 13. 16:05, kedd | Helyi
Forrás: ingatlannet

Idén sem állt meg a győri ingatlanpiac, jövőre az új lakásoké lehet a főszerep

Idén sem állt meg a győri ingatlanpiac, jövőre az új lakásoké lehet a főszerep

Az elmúlt két évben a használt lakások piacán lezajló boom után a következő években az új lakások szegmense lehet a középpontban.

Az idei szezon gyakorlatilag véget ért, hiszen az árak nem emelkednek tovább, és a kereslet is érezhetően visszaesett. A korábban előre jelzett 150 ezres forgalmat a vásárlók kivárása miatt lehet, hogy mégsem sikerül elérni, az érdeklődők kíváncsiak arra, hogy a következő évben átadásra kerülő lakások lejjebb tudják-e nyomni a használt társaik árát.

Szükség van az új lakásokra

Nyugat-Európához képest hazánkban alacsony az egy főre jutó lakásterület nagysága, azonban a régió többi országához képest nem állunk rosszul. Nem ennyire biztató a helyzet, ha a meglévő lakásállomány állapotát és a zsúfoltsági rátát is figyelembe vesszük. E tekintetben a magyarok több mint 25%-a rossz lakhatási körülmények között él – nedvesek a padlók, a falak, a tetőn szivárog a víz, elkorhadtak a nyílászárók -, a zsúfoltsági ráta pedig a 40%-ot is meghaladja. A lakások állapotát tekintve az ország egyes területei között jelentős eltérések mutatkoznak, a jövőben ennek további növekedése várható. Az új lakásokra szükség van, mivel a felújítás egyes esetekben már nem megoldás, a probléma viszont, hogy ezek a lakások nem ott épülnek, ahol elsősorban szükség lenne rájuk. Az állomány bővítésére leginkább a Dél-Alföldön, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon lenne szükség, ezzel szemben az építési engedélyek döntően Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon kerültek kiadásra.

Magasabbak a győri árak az országos átlagnál

A Győrben eladó családi házak átlagos négyzetméterenkénti árai országos szinten kiemelkedőek - mintegy 25%-kal drágábbak. A lakáspiacon ennél visszafogottabb kép mutatkozik, a téglalakások 17%-kal, a panellakások pedig 4%-kal alacsonyabb átlagos Ft/m2 árakon vásárolhatóak meg. A győri ingatlanárak néhány vidéki nagyváros képest – Szeged, Debrecen, Tatabánya, Szombathely - kiemelkedőek, az egyes ingatlantípusok 8-68%-kal magasabb Ft/m2 áron vásárolhatóak meg. Ugyanakkor a soproni és a fővárosi ingatlanpiaci helyzethez viszonyítvaolcsóbban találhatunk új ingatlant, átlagosan 10-35%-kal olcsóbb négyzetméterenkénti árakkal számolhatunk.

Átlagos ingatlanárak az ország egyes vidéki nagyvárosaiban (Ft/m2)

2015-ben országosan több mint 30%-kal emelkedtek a lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai, ehhez képest Győr-Moson-Sopron megyében és Győrben lényegesen kisebb mértékű – 7-15%-os - volt a változás. 2016-ban már nem száguldottak az árak, hazai viszonylatban 7,5%-os volt az emelkedés, Győrben ennél nagyobb mértékben – 14%-kal – emelkedtek az átlagos Ft/m2 árak.A tendenciához a lakáspiacra jellemző ciklikusság társult, míg a tavaszi és nyári hónapokban jelentősebb volt a bővülés, addig az ősz beköszöntével egy visszaesés jelentkezett.

2017 első felében még nem várható az újlakások nagy számban történő átadása, ezáltal a használt lakások áraiban nem jelentkezhet számottevő csökkenés. Mivel a szakértők szerint a tavaszi hónapokban a kereslet megindulása várható, ezért éppen ellentétes tendencia – egy mérsékelt bővülés – várható.

Forrás: Ingatlannet.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 29. 09:13, hétfő | Helyi

Ilyen meglepetésre nem számítottunk

A Hanyi nyár bevételét a farádi Vöröskeresztes Alapszervezet kapta.

2024. Július 29. 08:16, hétfő | Helyi

Nem csak nekünk, a kutyának és a macskának is kell útlevél külföldre utazáskor

2004 óta kedvencünk is csak érvényes okmányokkal utazhat külföldre.

2024. Július 29. 07:12, hétfő | Helyi

Az infláció a földhivatali ügyeinket is utolérte

Hatvan százalékkal emelkednek a földhivatali ügyintézési díjak július végétől.

2024. Július 28. 09:14, vasárnap | Helyi

Nagycenki iskola: „Ilyen mértékű gyűlölet hogyan alakulhatott ki”?

Munkáltatói egyeztető megbeszélést tartottak a nagycenki iskolában kialakult helyzet rendezése érdekében.