Városlista
2024. július 28, vasárnap - Szabolcs

Hírek

2017. Június 02. 07:48, péntek | Helyi

Ingatlanpiac: a régió új gazdasági motorja

Ingatlanpiac: a régió új gazdasági motorja

Az autóipar mellett, a régió fejlődésében egyre nagyobb hangsúly és szerep jut az ingatlanpiac robbanásszerű fejlődésére.

Persze, tulajdonképpen ezt is elsősorban a helyi autóipar kiemelt szereplője, az Audi húzza magával, ebből a szempontból kifejezetten szerencsés helyen élünk. Ha eldöntöttük, hogy ingatlanvásárlásba, építésbe kezdünk, a lehetőségek szinte végtelenek, városközponttól Győr környéki kis falvakig, társasháztól szabad teret adó család házig, mindenből bőven válogathatunk.

A megfelelő otthon kiválasztása nem egyszerű és ráadásul rendkívül hosszas folyamat. Az ingatlanvásárlás nem nevezhető impulzusvásárlásnak, hiszen általában sokáig tartó hosszas keresgélés után találunk rá álmaink otthonára, ráadásul legtöbbször nem is egyéni döntés alapján választunk.

Társunk, családunk igényeit is szem előtt kell tartanunk a sajátunk mellett. A lakás – vagy házvásárlás attól is függ, hogy épp milyen élethelyzetben vagyunk, továbbá, hogy milyen életet képzelünk el magunknak évek múlva. Miután konkretizáltuk szükségleteinket a lakás felosztását vagy méretét illetően, át kell gondolnunk a jelenlegi anyagi helyzetünket. Mennyit szentelünk az új otthonra a közös kasszából, esetleg milyen kölcsönt tudunk felvenni ahhoz, hogy az álomotthon a miénk legyen? A költségek realizálása elengedhetetlen. Fontos, hogy a jövőre nézve a megvásárolt ingatlant el lehessen adni. A hibás döntések elkerülése végett érdemes utánajárni alaposan a témának, valamint felkeresni egy ingatlanirodát, hogy a szakemberekkel együtt nem csak az otthon kiválasztásához, de a jogi procedúra lebonyolításához is kapjunk segítséget. A legtöbb elsőlakás-vásárló nem tudja, hogy mire kell figyelni, hogy kezdjen hozzá a lakásvásárláshoz. Ez bizony nagy stresszt vonz maga után.

Ha családon belül nem tudunk dönteni, hogy melyik ingatlanra essen a választás, célszerű, ha írunk egy listát, majd rangsoroljuk az igényeket. Így sokkal egyszerűbb közös nevezőre jutni. Mivel előre láthatóan hosszú éveket fogunk eltölteni új otthonunkban érdemes a vásárlás előtt beszélgetni a leendő szomszédokkal, többször ellátogatni az adott környékre, hogy ne érjenek minket meglepetések. Ma már az ingatlanok értékesítésével foglalkozó irodákban képzett, naprakész információkkal felvértezett tanácsadók és értékesítők állnak rendelkezésünkre, hogy minden apró részlettel tisztában legyünk. Ezekben az irodákban külön díjak nélkül teljes körű ügyintézéssel állnak rendelkezésünkre, akár a telekvásárlástól a hitelfelvételen át, az ügyvédi és a földhivatali ügyintézésig.

Az pedig már nyilván a józan ész kérdése, hogy aki nyugodt, csendes környéken szeretne élni, ne vegyen lakást egyetem, vagy szórakozóhelyek közelében! Akinek a pezsgés a lételeme, nem fogja jól érezni magát egy olyan helyen, ahol csak a madarak csiripelését hallgathatja. A lakásvásárlás legyen jó döntés, ezért az ügyintézést habozás nélkül bízzuk szakemberre!

Milyen jelentősebb változások történtek Győrben az elmúlt két évben az ingatlanpiac tekintetében?

Németh Adrienn (Openhouse): "A válság véget ért, jelentős fejlődésnek indult az ingatlanpiac mind az eladók mind a vevők számának tekintetében. Folyamatosan növekvő gazdasági helyzetnek és a keletről érkező munkavállalók számának növekedése pozitív hatással van az ingatlan piac pozitív irányban történő fejlődésére."

Wagner Katalin (Otthon Centrum): "Az elmúlt két év ingatlanpiacát az új építésű ingatlanok nagy számának növekedése mindenképpen meghatározta. Az ipari park és a város folyamatos fejlődése miatt a befektetőknek Győr egy kedvelt célpont."

Maszlavér Mónika (Duna House): "Az ingatlanpiac tekintetében három piaci hatás érvényesült: az egyik az általános ingatlanpiaci expanzió, köszönhetően az új lakást építő kedvezményeknek - ezáltal megjelentek a piacon azok a szereplők, akik korábban nem saját ingatlanban laktak, vagy éppen a család bővülése miatt vásárolnának nagyobb ingatlant, igénybe véve a támogatási kedvezményeket.Másik két piaci hatás összefügg, egyrészt a város gazdasági potenciálja tovább bővült, a munkahelyek a multinacionális cégek beruházásai révén gyarapodtak, illetve az egyetem újabb szakokkal és képzésekkel bővült ezért nőtt a hallgatói létszám - ez generálja a Győrbe költöző és letelepedők számát. Ezzel párhuzamosan a Győrbe költözők egy része nem képes önálló ingatlanvásárlást lebonyolítani, ezért az ingatlanpiacon a bérbe adott ingatlanok száma is jelentősen növekedett, amely egybeesik a banki letétekben elhelyezett megtakarítások után realizálható kamatjövedelmek drámai csökkenésével. Így a korábban pénzeszközben megtakarítók is egyre gyakrabban és szívesebben jelennek meg az ingatlanpiacon, megtakarításaikat bérbe adható ingatlanokba konvertálva."

Jéger-Tóth Nóra (Home For Life Ingatlan): "Az regionális ingatlanpiacon a legfőbb változást az jelentette, hogy mind az újépítésű, mind pedig a használt ingatlanok esetén a kereslet meghaladta a piaci kínálatot. További fontos változás, hogy jelentősen megemelkedett a befektetési célú ingatlanvásárlások aránya a korábbi évekhez képest."

Milyen átlagos négyzetméter árakkal kell számolni új, illetve régebbi lakás vásárlása esetén?

Németh Adrienn (Openhouse):"Régi lakás esetén: 200.000-300.000 Ft, új lakás esetén: 300.000-500.000 Ft. (Függ attól is hogy kulcsrakész vagy fűtés kész ez befolyásolhatja az árakat.)"

Wagner Katalin (Otthon Centrum): "Ez teljesen állapot és terület függő, hiszen azonos paraméterű lakás állapotától és elhelyezkedésétől függően a nm ár nagy szórást mutathat. Most például egy felújítandó panellakás nm ára 230eFt körül van, egy belvárosi felújított téglalakás nm ára 380-400e Ft, egy új építésű fűtés kész lakás ára pl. Vízivárosban 330-370eFt/nm."

Maszlavér Mónika (Duna House): "Használt ingatlan esetén 240ezer Ft/nm, Új építésű lakás esetén 350ezer/nm."

Jéger-Tóth Nóra (Home For Life Ingatlan): "Már egy átlagos állapotú panellakás nm2 árai is 250 ezer Ft-tól indulnak, egy új építésű téglalakás esetén pedig 420-450 ezer Ft-tól indulnak az árak."

Mit gondol mi lendítette fel ennyire mostanság és indukálja még mindig a győri ingatlanpiacot?

Németh Adrienn (Openhouse): "Kelet Magyarországról és Magyarország egyéb településéről érkező munkavállalók és letelepülők száma jelentős mértékben megnövekedett."

Wagner Katalin (Otthon Centrum): "A város Ausztria közeli elhelyezkedése, a fejlett ipar park, a város folyamatos fejlődése, a befektetők jelenléte, a munkalehetőség, ez mind pörgésben tartja az ingatlanpiacot."

Jéger-Tóth Nóra (Home For Life Ingatlan):"Leginkább az, hogy Győr az egyik legjelentősebb gazdasági fejlődésű város ma Magyarországon. Rengeteg új munkahely jön létre az ipari vállalatok révén, így növekszik a népesség, ezért folyamatosan van szükség új ingatlanokra. Gyakorlatilag a befektetési piac legjelentősebb motorjává vált az ingatlanpiac."

Van arról adat, hogy jelenleg mennyi lakás épül a városban?

Németh Adrienn (Openhouse):"3000 db építési engedély van jelenleg a városban és környékén."

Wagner Katalin (Otthon Centrum): "Ezt pontosan az önkormányzatnál tudnák megmondani, állítólag több ezer lakásra adtak ki építési engedélyt."

Maszlavér Mónika (Duna House):"Cca. 2000 lakás a folyamatban lévő építési engedélyekkel együtt."

Lát arre esélyt, hogy rövid időn belül a kereslet meghaladja a kínálatot?

Németh Adrienn (Openhouse): "A jelenlegi piaci helyzetet és gazdasági fejlődést látva nem látunk erre esélyt."

Wagner Katalin (Otthon Centrum): "Jelen pillanatban a kínálat a nagyobb és ez így is marad szerintem pontosan az előbb említett okból kifolyólag."

Maszlavér Mónika (Duna House): "Nem, az elmúlt évek ingatlanpiaci pangása után a hirtelen keresletnövekedésre a korábbiakban kihasználatlan kapacitású építő cégek még a vitathatatlanul drámai növekedést produkáló keresletet is meghaladó túlzott expanzióval reagáltak."

Jéger-Tóth Nóra (Home For Life Ingatlan):"Mint azt korábban is említettem, a kereslet már meghaladta a kínálatot regionális viszonylatban."

Ön szerint meddig tart győri viszonylatban a lakásvásárlási kedv?

Németh Adrienn (Openhouse): "Még legalább 10 év."

Wagner Katalin (Otthon Centrum): "Bízok benne, hogy kitart még egy ideig…"

Maszlavér Mónika (Duna House): "Ez a drámai növekedés maximum jövő év közepéig tart, de egyre csökkenő tendenciát mutatva. Jövő év második felében csökkenés várható."

Jéger-Tóth Nóra (Home For Life Ingatlan):"Amíg erős gazdasági fellendülés van a térségben biztosan kitart. Az elkövetkező években mi további erősödésre számítunk a lakásvásárlási kedvet illetően."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 28. 09:14, vasárnap | Helyi

Nagycenki iskola: „Ilyen mértékű gyűlölet hogyan alakulhatott ki”?

Munkáltatói egyeztető megbeszélést tartottak a nagycenki iskolában kialakult helyzet rendezése érdekében.

2024. Július 28. 08:13, vasárnap | Helyi

A Győri Vízisport Egyesület kajak-kenu táborában jártunk

Idén nyáron is szervez napközis kajak-kenu táborokat a Győri Vízisport Egyesület.

2024. Július 28. 07:12, vasárnap | Helyi

Szamárköhögés: javasolják a betegség elleni emlékeztető oltás a várandósoknak

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány

2024. Július 27. 09:11, szombat | Helyi

Hamarosan indul a mennyei megyei is

Elkészült a sorsolás a labdarúgó vármegyei első osztályban. A bajnok, de a feljutást nem vállaló Koroncó Kapuváron kezd. A bajnokság 16 csapatosra bővült.