Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2019. Január 21. 14:24, hétfő | Helyi

Inni mindenáron - de pont PET palackból?

Inni mindenáron - de pont PET palackból?

Tudták-e, hogy van egy olyan anyag a bolygónkon, ami egyfajta függőséget okoz, immáron 150 éve?

Olyan függőséget, amiről még csak nem is sejtjük, pedig olyan nyilvánvaló. Mitől lehet ilyen népszerű? Mert könnyű és olcsó az előállítása, mindenféle dologra, így a folyadékok tárolására is alkalmas. Ez elvileg nagyon hasznossá is tehetné a műanyag palackokat, de mára inkább káros anyag. Hogy miért? Elmondjuk.

Napjainkban közel 8 millió tonna műanyag palack kerül bele a világ tengereibe és óceánjaiba. Mindezek többségét pedig nem is használtuk sokszor, csupán egyetlen alkalommal, míg ki nem ürült a tartalmuk. Létezik egy tanulmány a Future of the Sea közreműködésével készült el és adták ki. Eszerint az óceánok és tengerek felszínén úszó műanyag hulladék meg fog háromszorozódni 2025-ig. Másik állítás szerint, amit a The New York Times hozott le, az 50 millió tonnányi műanyag szemétből akár 150 millió tonna is lehet pár éven belül. Bármely állítás is lesz egyszer igaz, nem tesz jót a bolygó egészséges környezetének.

Mi a műanyag használat sötét oldala?

Nagyon fontos tisztában lenni azzal a ténnyel, ha valamilyen műanyagot a szemetesbe helyezünk, annak számos hátránya, ha úgy tetszik sötét oldala van:

• Hosszú idő, több 100 év, mire bomlásnak indul.
• Nem tűnik el azonnal, észrevétlenül.
• Károsíthatja a környezet ökoszisztémáját. Gondoljunk csak a fotókon és videófelvételeken látott teknősökre, akiket fojtogat a nejlonzacskó. Vagy, hogy a partra vetődött, és elpusztult bálnák gyomrában miket lehet fellelni?

Ezek után mindenki gondolkozzon el, mielőtt a boltban a műanyag zacskót kéri, a környezetbarátabb (és drágább) pamutszatyor helyett. Mert valóban olcsóbb egy nejlonszatyor, de mit érünk el az olcsósággal, ha közben hamarabb megy tönkre, szakad el és így dobhatjuk el a kukába.

Vagy jusson eszünkbe, mikor épp isszuk a hipermarketek polcairól leemelt üdítőket, ásványvizeket. Nem elég, hogy a folyadékok kioldhatnak a műanyag palackból olyan anyagokat, melyek károsak lehetnek az emberi szervezet számára, ráadásul az üdítők is elég rossza hatással vannak az egészségünkre is a sok cukor, illetve azonosítatlan adalék anyagok által. Még ha tiltakozunk is az ellen, hogy nem szoktunk inni üdítőket, mi a helyzet az ásványvizekkel? Azokat is trendi kivitelezésű PET palackokba töltik, amely szintén szennyezőanyagként még kiköthet a szeméttelepen, ahol nem bomlik le évszázadokig.

Védjük meg a környezetünket, használjunk helyettesítő környezetbarát anyagokat. Például az ásványvíz-fogyasztás terén. Hogy hogyan tehetjük meg? Elmondjuk.

Nagyon sokat tehetünk a környezetünkért és a saját egészségünkért, ha az otthon előállított tisztított vezetékes ivóvizet fogyasztjuk. Így nem csak egy trend követői lehetünk, akik divatból óvják a környezetüket, hanem igenis megmutatjuk, hogy mennyire számít, ha figyelünk arra, hogy minél kevesebb műanyag kerüljön be a természet körfogásába.

A tudatosság jegyében az otthonunkban előállított tiszta vizet felhasználhatjuk azonnal, vagy tartós edényből, kulacsból később is fogyaszthatunk belőle. Ez lehet akár egy BPA mentes kulacs is. A víztisztítást a megfelelő eszköz kiválasztása és beszerelése után azonnal használhatja, nincs szükség átmeneti időszakra, miközben esetleg ismét elcsábulhatunk egy ásványvízre, melyet műanyag palackban vásárolhatunk meg...

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 24. 09:12, szerda | Helyi

Az önkormányzat válaszolt Lázárnak, illetve Pintérnek

Hivatalosan elsőként a győri önkormányzat reagált a buszügyben, nem sokkal később viszont Szeles Szabolcs alpolgármester egy tévés riportban, Dézsi Csaba András pedig Facebook-posztban fejtette ki az álláspontját.

2024. Július 24. 08:14, szerda | Helyi

Bajba jutott gólyát mentettek Szanyban (VIDEÓ)

Szany település ad otthont a gólyafesztiválnak, nem véletlenül, hiszen itt van a Dunántúl második legnagyobb gólyapopulációja is, tizenhat fészekkel.

2024. Július 24. 07:15, szerda | Helyi

Lassan teljesen feléled a valaha tátongó ETO-park

Hamarosan CCC-üzlet és Halfprice nyílik a valaha „szellemkastélyként” ismert ETO-parkban, amelynek újabb kori története több mérföldkőhöz érkezett az elmúlt két évben.

2024. Július 23. 09:08, kedd | Helyi

Beemelték a bencés templom huszártornyát, amit még ön sem látott

Helyére került a győri a győri Szent Ignác Bencés Templom huszártornya, amelyet csak a legidősebb győriek láthattak saját szemükkel, ők is pici gyerekként, mivel 1938-ban elbontották.