Városlista
2024. augusztus 5, hétfő - Krisztina

Hírek

2014. Október 15. 13:50, szerda | Helyi
Forrás: InfoGyőr

Ismét megjelent a piackon a 'hamis áfonya' amely súlyos egészségkárosodást is okozhat

Ismét megjelent a piackon a 'hamis áfonya' amely súlyos egészségkárosodást is okozhat

A GYMS Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága felhívja a Tisztelt Fogyasztók figyelmét, hogy a piacokon ismét megjelent az un. „ál”- vagy „hamis-áfonya” több fajtája, mely ebszőlő vagy csucsor néven ismert.
A növény termése nagyon könnyen összetéveszthető a fekete áfonyával, de azzal ellentétben az „ál-áfonya” termésének fogyasztása akár súlyos egészségkárosodást is okozhat.

A burgonyafélék családjába tartozó ebszőlő termése fürtben képződik, a bogyók héja fekete, de a húsa mindig zöld színű! Nyersen fogyasztva a bogyókban levő solanin méreganyag kisebb adagban hányást, hasmenést, fejfájást, hőemelkedést, kábultságot, nagyobb mennyiségben heveny rosszullétet idézhet elő. A termés ínyencségnek számító lekvár-alapanyag, de csak teljesen éretten, már megpuhult gyümölcshússal szabad használni dzsemnek, lekvárnak megfőzve!

A szintén a burgonyafélék családjába tartozó kerti csucsor bárhol termeszthető, szabad forgalomban palántaként vásárolható meg. Zöld, még éretlen formájában, illetve nyersen elfogyasztani tilos, mert rendkívül mérgező hatású. A hatóanyagát képző solanint megfelelő módszerekkel gyógyászati célokra is alkalmazzák. Bogyójának fogyasztása azonban már kis mennyiség esetén is súlyos rosszullétet okozhat!

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága fokozottan ellenőrzi a megyei piacokat és egyúttal kéri a vásárlókat, hogy alaposan győződjenek meg arról, hogy valóban áfonyát vagy hamis áfonyát vásárolnak-e! Nyersen semmiképpen se fogyasszák a „hamis áfonyát”! Amennyiben ezt megtették és panaszaik vannak, haladéktalanul forduljanak orvoshoz és közöljék vele, hogy mit, mennyit fogyasztottak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 05. 09:10, hétfő | Helyi

ETO FC: Három gólos debreceni győzelem az első hazai NB I-es fordulóban

Kilenc év után újra NB I-es mérkőzésnek adott otthont az ETO Stadion, ahol a győri csapat a Debrecen gárdáját fogadta. A félidő 0-0-ás döntetlent hozott, a végén a Debrecen örülhetett: három góllal nyerte a mérkőzést.

2024. Augusztus 05. 08:11, hétfő | Helyi

Nagy volt a nyomás, jövőre távozik a nagycenki iskolaigazgató

A nagycenki iskolában több mint 300 szülő petíciót írt alá annak érdekében, hogy ne nevezzék ki újabb öt évre az iskolaigazgatót – mégis kinevezték.

2024. Augusztus 05. 07:16, hétfő | Helyi

Mennyi marad hónap végén a zsebünkben?

Egy friss felmérés szerint nőtt azok száma hazánkban, akiknek marad valamennyi pénzük a hónap végén, és többen érzik magukat magabiztosnak a pénzügyeikben. Minden harmadik magyar tudott havonta valamennyit félretenni.

2024. Augusztus 04. 09:11, vasárnap | Helyi

A Nap képe: így váltunk vissza mi

A felvétel csütörtökön délután készült Győrben, szándékosan nem nevezzük meg, melyik áruházban, mert a helyzet sajnos általános.