Városlista
2024. szeptember 10, kedd - Nikolett, Hunor

Hírek

2011. Március 07. 10:30, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Jó, hogy ne kerüljön senki az utcára, de ki fog itt ezután rezsit fizetni?

Jó, hogy ne kerüljön senki az utcára, de ki fog itt ezután rezsit fizetni?

Meghaladják az egymilliárd forintot az önkormányzati cégek kintlévőségei Győrben, a lakossági tartozások következtében. Mivel kilakoltatni nem lehet, jönnek a behajtók! A kormány által április közepéig meghosszabbított kilakoltatási

Ezért a győri városgazdálkodási vállalat, és a vízmű-társaság is behajtókkal próbálja követeléseit érvényesíteni. A város alpolgármestere azt mondja: egyetértenek azzal, hogy senki se kerüljön az utcára, de a növekvő tartozások miatt az önkormányzati cégektől sem lehet elvárni a nyereséges gazdálkodást.

A gazdasági válság óta megháromszorozódott a jelentkezés az előtakarékossági bérlakásokra Győrben. Nyolcszoros a túljelentkezés az olyan fiatalok körében, akik saját ingatlan vásárlásáról nem is álmodhatnak.

Molnár Kristóf ingatlanszakértő, Győr: "A fiatalok most már sokkal nehezebben jutnak ingatlanhoz, sokkal nehezebb jutnak lakáshoz, hiszen most már egy 25 %-os önerő kell hozzá mindenképpen, illetve forintalapúvá alakultak át a hitelek, a törlesztő részletek pedig, azaz a thm-ek még mindig 10 % körül mozognak, tehát azért nehezebb a fiataloknak most ingatlanhoz jutni."

Akinek nincs más lehetősége, szociális bérlakásra pályázik: évente mintegy félezer ember vár az önkormányzattól segítséget, de csak alig több mint száz család juthat ilyen lakáshoz. Egyre több az olyan érdeklődő, aki az emelkedő részletfizetés miatt a jelenlegi otthonát nem tudja fenntartani.

Wajzer Gábor lakásügyi csoportvezető, Polgármesteri Hivatal, Győr: "Nem 40 ezer forintot kellene havonta fizetni, hanem 120-150 ezer forintot, amit nem tudnak, és viszi a házat, a lakást a bank, és akkor most hova menjünk, hát most adjon az önkormányzat segítséget."

Győrben 4600 bérlakás van, és egyre több a díjhátralékosok száma. Őket korábban kiköltöztették, most erre nem ad lehetőséget a kilakoltatási moratórium. Emiatt aztán nemcsak a lakásra várók járnak pórul, de egyre nagyobb kintlévőséget halmoznak fel a város közműcégei is.

"Ha mi elvárjuk egy önkormányzati cégtől, hogy nyereségesen, vagy legalábbis nullszaldóval dolgozzon, akkor itt valamit kell csinálni" - így dr. Somogyi Tivadar győri alpolgármester.

A Győr-Szol Zrt-nek az elmaradt távhődíjból 500, a be nem fizetett szemétdíjból 300, míg az önkormányzati lakbérhátralékból 200 millió forint a kintlévősége. A Pannon-Víz Zrt.-nél 285 millió forintra rúg a 30 napon túli lakossági tartozás.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP: "A kilakoltatási moratóriummal egyetértek, csak annak kettős oldala van. Az egyik a devizahiteles, azaz az önhibájukon kívül fizetni nem tudók, a másik pedig azok, akik szociális bérlakásban laknak, 100 ezreket vagy milliókat halmoznak fel, és hosszabb távon ezt a problémát is meg kell majd oldani."

Győrben egyetértenek a kormánnyal, hogy senkit sem szabad az utcára tenni, ám a notórius nem fizetők esetében a jövőben behajtókkal próbálják az önkormányzati cégek követeléseit érvényesíteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 10. 09:12, kedd | Helyi

Priskin Tamás válogatott labdarúgó az Üstökös FC Győr szakmai stábjában folytatja

Az Üstökös FC Győr Utánpótlás-nevelő Sport Egyesület sportigazgatójaként folytatja pályafutását Priskin Tamás.

2024. Szeptember 10. 08:17, kedd | Helyi

Tűzhelyen felejtett étel okozott több tüzet

Az elmúlt három hétben a megyében többször riasztották a tűzoltókat tűzhelyen felejtett vagy sütőben hagyott étel miatt, amely füstölni kezdett vagy kigyulladt.

2024. Szeptember 10. 07:13, kedd | Helyi

Kockabajnokság lesz a győri Kockában, eljön Rubik Ernő is

Városi kocka bajnokságot hirdet a győri önkormányzat és a Széchenyi István Egyetem, a döntőt jövő csütörtökön tartják az egyetemi Kocka-épületben.

2024. Szeptember 09. 09:14, hétfő | Helyi

Jövőre már pilótákat is képeznek a Széchenyi-egyetemen

A nagy utasszállító repülőgépek vezetésére készíti fel a hallgatókat az a képzés, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem indít 2025 februárjától a Wizz Air légitársasággal partnerségben.