Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Március 17. 13:01, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Jótékonysági koncertet, színházi előadást és árverést is szerveznek a menekültek megsegítésére

Jótékonysági koncertet, színházi előadást és árverést is szerveznek a menekültek megsegítésére

Jótékonysági koncertet, színházi előadást és árverést is szerveznek az ukrajnai háborúból menekülők megsegítésére.

A Színházi Szolidaritási Alap a háborús területeken élő és onnan érkező magyar anyanyelvű előadóművészek számára ajánlott fel segítséget, a Hagyományok Háza programokat szervez a menekült gyerekeknek és családjaiknak. A Magyar Írószövetség a kárpátaljai magyarok számára indít segélyezési programot.
Rákász Gergely koncertorgonista március 20-án a győri Szent Ignác bencés templomban jótékonysági koncertet ad, amelynek teljes bevételét a háború elől menekülők ellátásában résztvevő szervezeteknek ajánlják fel - áll a szervezők szerdai közleményében.

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár, a Mesebolt Bábszínház, a Savaria Szimfonikus Zenekar és a Weöres Sándor Színház a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportjával együttműködve március 19-én Szolidaritási délutánt szervez az ukrajnai háború menekültjeinek és áldozatainak javára.

A rendezvény helyszíne a szombathelyi Weöres Sándor Színház, amelynek előterében lehetőség nyílik a könyvtár feleslegessé vált, többes példányú könyveinek pénzadományra cserélésére. A könyves adománygyűjtő program ezen a napon a könyvtárban is működik.

Szombaton 17 órától a bábszínház Vackor az óvodában című előadása látható a stúdiószínpadon, 18 órától a Márkus Emília teremben a szimfonikus zenekar muzsikusai adnak koncertet. A nap zárásaként a színházteremben 19 órától a Weöres Sándor Színház Szerelem című előadását nézheti meg száz érdeklődő.

A programokra előzetesen regisztrálni kell, a regisztrációs jegy díjtalan, az adománygyűjtő ládába mindenki belátása szerint helyezheti el támogatását - írják a szervezők.

A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola - az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint - március 27-én szervez jótékonysági árverést Kápolnásnyéken, a Halász Gedeon Eseményközpontban. A Kárpát-medencei művészek által felajánlott alkotásokból rendezett aukció teljes bevételét az ukrajnai menekültek megsegítésére fordítják, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet számára utalják át.

A Hagyományok Háza Corvin téri székházában szerdától hetente rendszeres alkalmat biztosít a menekült gyerekeknek és családjaiknak a találkozásra, és a népi kultúra különböző ágai által nyújtott kikapcsolódásra. Az intézmény arra kéri fel a népművészet alkotóit, előadóművészeket és kézműveseket, hogy kapcsolódjanak be e közös munkába. Amennyiben helyszínként csatlakoznának a kezdeményezéshez, a szervezők egybehangolják azt más felajánlásokkal - írják az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Színházi Szolidaritási Alap a háborús területeken élő és onnan érkező magyar anyanyelvű előadóművészeket segíti. A támogatások folyósításához az első felajánlást, ötmillió forintot a Thália Színház biztosítja. A további adományokat a szinhaziszolidaritasialap.hu honlapon közzétett számlaszámra várják.

A támogatásért jelentkezni a szintén a szervezet honlapjáról elérhető űrlap kitöltésével lehet. A beérkező kérelmeket szakmai kuratórium vizsgálja, a kérelmezők kétszer 80 ezer forint támogatásban részesülhetnek, amelyet két részletben folyósít az alap két hónap alatt - olvasható az MTI-hez a Thália Színház által eljuttatott közleményben.

A Magyar Írószövetség is segélyezési programot indít a kárpátaljai magyarok számára, összefogásban a Panoráma Világklub civil kulturális egyesülettel és az Ipoly Menti Népfőiskolai Társasággal. Mint közleményükben kiemelik, több tízezer menekült nem lépi át a határt, ott maradnak Kárpátalján, és róluk az ottani magyarságnak kell gondoskodni, ami hatalmas terhet ró rájuk.

A Magyar Írószövetség pénzbeli és - a szervezet székházába - természetbeni adományokat is vár, amelyeket eljuttatnak az Ipoly Menti Népfőiskolai Társaság székhelyére, majd onnan a rászorulókhoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.