Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2011. Június 14. 17:00, kedd | Helyi
Forrás: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

Judo világkupa Győrben!!!

Judo világkupa Győrben!!!

4. Serdülő Judo Világkupa, Győr, Magvassy Mihály Sportcsarnok, 2011. június 18-19. Leendő nagy bajnokok első lépéseit láthatják mindazok, akik június 18-án és 19-én ellátogatnak a győri Magvassy-sportcsarnokba, ahol a 4. Serdülő Judo V

GYŐR SZEREPE A MAGYAR JUDÓBAN

Győr mindig is komoly szerepet játszott a magyar judósportban, különösen igaz ez a legutóbbi másfél évtizedre: 1998 óta a Győri Dózsa SE egykori versenyzője, dr. Tóth László a Magyar Judo Szövetség elnöke, aki 2002 óta az Európai Judo Szövetség (EJU) főkincstárnoka. Az MJSZ alelnöke volt Jungi Csaba, Győr korábbi alpolgármestere, s jelenleg is az MJSZ alelnöke az elismert győri szívsebész, dr. Dézsi Csaba András, győri önkormányzati képviselő, gazdasági alelnöke pedig a győri Sigma-Coop tulajdonos-igazgatója, Horváth Zoltán, aki a magyar judo legjelentősebb szponzora. Az Európai Judo Szövetség Bíró Bizottságának szaktekintélye volt kitűnő nemzetközi bírónk, az olimpián is bíráskodó Vági Miklós, akit nagy fájdalmunkra áprilisban veszített el a magyar judo.

AZ ELSŐ LÉPÉS AZ OLIMPIAI ARANY FELÉ

Győr úttörő szerepet játszott a korosztályos judóversenyek meghonosításában. 1998-tól ifjúsági Világkupát hívott életre a város, majd Győrben rendezték meg csaknem három évtizednyi szünet után először az ifjúsági Európa-bajnokságot is. A 2002-es tornán később a felnőttek között olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címig menetelő klasszisok szerezték meg első Eb-érmeiket, itt mutatkozott be a magyar judo egyik legsikeresebb generációja is: Mészáros Anett, Csernoviczki Éva, Bor Barna és Baczkó Bernadett azóta felnőtt világ- és Európa-bajnoki érmek tucatját gyűjtötte össze, mind a négyen részt vehettek a pekingi olimpián is!

A győri kezdeményezés egyértelmű sikerét jelzi, hogy 2009-ben – a budapesti Papp László Sportarénában – megrendezték a korosztály első judo világbajnokságát, egy évvel később pedig a szingapúri ifjúsági olimpia programjában is szerepelt a sportág.

A SERDÜLŐ VILÁGKUPA TÖRTÉNETE

Miután az ifjúsági korcsoportban immár ugyanolyan rangos versenyeket rendeznek, mint a felnőttek számára, Győrben egy újabb korosztály felé fordult a figyelem. 2008-ban rendeztek először Világkupa-viadalt a serdülők, vagyis a 15 évnél fiatalabbak számára. Akkor hét ország csaknem 250 versenyzője lépett tatamira a Magvassy Mihály Sportcsarnokban. Érdekesség, hogy az akkori győztesek közül Tóth Krisztián azóta ifjúsági olimpiai bronzérmes, junior vb-bronzérmes és ifjúsági vb-ezüstérmes lett.

GYŐR, A SPORTOS VÁROS

Győrt napjainkban nemcsak a Találkozások és a Folyók városaként emlegetik, hanem immár a Legsportosabb városként is. Ezt a címet 2010-ben érdemelte ki, amikor Borkai Zsolt olimpiai bajnok polgármester átvehette a Legsportosabb város díját a Sportegyesületek Országos Szövetségétől.

A győri városvezetés kiemelten fontosnak tartotta és tartja a győri sportélet fellendítését és eredményességét, éppen ezért 2006 óta az önkormányzat a mindenkori költségvetésének egy százalékát az élő sport támogatására fordítja. Ennek is köszönhetően az első osztályú győri csapatok (futball, futsal, kézilabda, kosárlabda) évek óta rendszeresen az élvonalban végeznek, és jó teljesítményt nyújtanak a nemzetközi porondon is. Külön említést érdemel a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata, amely évek óta ott van a Bajnokok Ligája legjobb csapatai között, minden egyes mérkőzésére több ezer ember látogat ki. Ez a sikeres szereplés motiválja a győri gyerekeket a sportolásra, hiszen mindenki szeretne egy jó csapat tagja lenni és minél jobb eredményeket elérni. A csapatjátékok mellett természetesen nem hanyagolhatók el az egyéni sportok és az egyéni teljesítmények sem.

Mivel Győr a folyók városa, érthető, hogy a győri kajak-kenu szakosztály nagy hagyományokkal rendelkezik, olyan sportolókkal színeiben, mint Kammerer Zoltán olimpiai bajnok kajakos, vagy a jövő reménysége, Farkasdi Ramóna, aki az ifjúsági olimpián állhatott a dobogó legfelső fokára. A város rendkívül jó adottságait nemcsak a profi sportolók élvezhetik. Mivel a Duna és a Rába Győr belvárosát szeli ketté, így akár a vízről is megcsodálhatjuk a várost, de aki hosszabb túrára vállalkozik, az a Szigetköz szépségeit is élvezheti.

A győri lakosok és a városba látogatók számos sportolási lehetőség közül választhatnak.A szabadidősport kedvelőinek ehhez kiváló lehetőséget biztosít a közelmúltban átadott Barátság Sportpark, ahol három műfüves focipálya, rekortán futópálya, valamint kosár és lábteniszpálya is található. De nem csak az aktív sportolókra, hanem a családokra is gondoltak a park megvalósításánál, így játszóterek és gyönyörű zöld környezet várja a kikapcsolódásra vágyókat.
Győr sportéletének sikeressége vitathatatlan, a különböző sportok iránti igény egyre nagyobb a városban, amely azt eredményezi, hogy a mostani létesítmények hamarosan kinövik magukat. A minél színvonalasabb versenyek és rendezvények lebonyolításához a városvezetés a közeljövőben egy új, modern multifunkcionális csarnok felépítésével szeretne hozzájárulni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.

2024. Augusztus 18. 08:12, vasárnap | Helyi

Az állatkertben mutatkozik be a Győri Értéktár

A Xantus János Állatkertben is bemutatkoznak a győri értékek.

2024. Augusztus 18. 07:09, vasárnap | Helyi

Tizenöt kórház élére írtak ki pályázatot, az óváriéra is

Összesen 15 kórház főigazgatói pozíciójára írt ki pályázatot az Országos Kórházi Főigazgatóság, amelynek honlapján július 26-án jelentek meg a vezetői pályázati felhívások.

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.