Városlista
2024. július 31, szerda - Oszkár

Hírek

2021. Július 16. 07:33, péntek | Belföld

Kényszerből dívik a csináld magad építkezés (x)

Kényszerből dívik a csináld magad építkezés (x)

A magyar építőipar számtalan őrült kanyaron van már túl az elmúlt években.

Most éppen akkora vágtában van, hogy lehetetlen szakembert találni az építkezéshez, ezért sokan fognak egy hegesztőgépet, meg egy vakolókanalat, és nekiállnak maguk.

Az elérhető állami támogatásokkal sokan vágtak bele lakásfelújításba vagy építkezésbe, ami a COVID-ból magához tért, már amúgy is pörgő építőipart a végletekig felpörgette. Ezzel olyan szakember hiány állt elő, hogy hónapokat kell várni egy burkolóra, vagy kőművesre – akik haladva a piaccal bizony megkérik az árát. Így sokan inkább maguk fognak bele a munkába.

Ingyen kerítés a hegesztőgép árában

Nem csoda, ha sem kivárni, sem kifizetni nem tudjuk az építkezéseket. Ha a példánál maradunk, akkor egy jobb minőségű, otthon használható hegesztőgépet már 100 ezer forint körüli nagyságrendben megkapunk. A lakatos, aki kijön a lépcső vázát hegeszteni, ennyit el is kér munkadíjnak. Ha a kertkaput, vagy a kerítést is megcsináljuk magunk, akkor már ingyen dolgozik nekünk egy remek kis szerszám.

A hegesztés elsajátítása pedig nem atomfizika, csak pontos szemet és biztos kezeket igényel, még ipari áram sem kell hozzá. A minden házban elérhető egy fázis bőségesen elegendő áramot ad egy kisebb teljesítményű gép működtetéséhez.

Menet közben kitanuljuk

Nem lehet mindenhez (is) érteni, de a legtöbb építőipari munkához nem kell óriási szaktudás. Amire szükség van, azt az interneten elérhető videókból és anyagokból a legtöbb ember el tudja sajátítani.

Ha például maradunk a hegesztőgépnél, akkor ezzel kapcsolatban is számtalan videó található és információ található a gépek teljesítményével, a pálcák milyenségével, vagy éppen a varratkészítés technikájával kapcsolatban.

Egyetlen olyan, kisebb lélegzetvételű munkánál, mint a lépcső készítése, egy kerti ház vázának hegesztése vagy a kerítés vas szerkezetének végleges összeerősítése, már bejön a gépre fordított összeg, így utána már ingyen dolgozunk a hegesztőgéppel és súlyos tíz- vagy akár százezreket spórolunk a munkadíjon.

Ez sem való mindenkinek

Nem kell mindenkinek minden területen tökéleteset alkotni. Ha csak a lakás festését meg tudjuk oldani sajátkezűleg, már többszázezer forintot spórolhatunk, mert csak az anyagköltséget fizetjük. Nem utolsó sorban ezekből a munkákból is lehet egy jó bulit csinálni a barátokkal, rokonokkal, és gyorsabban is végzünk.

/fizetett hirdetés/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 31. 07:59, szerda | Belföld

Kijött a GDP adat, szenved a magyar gazdaság

2024. Július 31. 07:58, szerda | Belföld

Egyre többet mobilnetezünk külföldön

Sokkal bátrabban használunk mobilinternetet az országhatárokon túl, mint néhány évvel ezelőtt, miközben a roaming hanghívások mennyisége nem növekedett

2024. Július 30. 08:10, kedd | Belföld

Lázár János: augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál

Augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál, és nagy bejelentések várhatóak a minisztériumban Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfői Facebook-posztja szerint.

2024. Július 30. 08:08, kedd | Belföld

Budapesten és száznyolcvan településen folytatódik a szúnyogok elleni védekezés

Tíz vármegye száznyolcvan településén és hat budapesti kerületben, összesen negyvenezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés a héten; a gyérítést végző járművek az esti és az éjszakai órákban dolgoznak