Városlista
2024. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2011. Május 10. 09:30, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

Kettős front: fagykár és maffia! Bajban a Győr környéki gyümölcstermelők

Kettős front: fagykár és maffia! Bajban a Győr környéki gyümölcstermelők

Nemcsak a fagykár okozta terméskieséstől, de a nyugat-európai piacot elfoglaló, és a silány minőségű gyümölcseiket magyar termékként értékesítő unión kívüli gazdáktól is tartanak a hazai termelők. Győr környékén közel száz g

"Ilyen gyönyörű virágban volt minden." A gazda a fényképezőgépén mutatja, hogyan néztek ki a virágzó gyümölcsfái egy hónapja. A mostani kép sokkal lehangolóbb. A 120 hektáros győrszentiváni kertészet teljes idei termése megsemmisült.

"Barna volt, sötétzöld a fagytól, délutánra meg teljesen kiszáradtak, látszik, hogy ebből nem marad 5 százalék sem." A szilva teljesen elfagyott, de a meggyből, a cseresznyéből és a sárgabarackból sem lesz még a cefrébe való sem. A gazdának még a burgonyái is elbarnultak a mínusz 5 fokos hidegben.

Mészáros Mihály gyümölcstermesztő, Győrszentiván: "Nagyon sokat nem várhatunk, legjobb lett volna, ha rendes gyümölcstermés van, kellemes előrejelzés volt, hogy jó áron lesznek értékesíthetők a gyümölcsök, kifogytak a multiknál is a készletek, tehát lett volna konzervfeldolgozás, meg valószínűleg a friss piacra is tudtunk volna szállítani eleget."

A gazdák szerint most az a legfontosabb, hogy a kártevőktől vegyszeres növényvédelemmel megvédjék a fákat.

Zsédely Rudolf növénytermesztő, Mezőörs: "Ezek a fák, amelyek gyümölcsfák, és jelen pillanatban fagykárt szenvedtek, az idei évben már komoly termés ezeken nem várható, vannak egyes részek, ahol száz százalékos károk is vannak."

A nyugat-dunántúli gazdák közül sokan értékesítenek Ausztriában és Németországban, idén azonban nem lesz mit eladni. Attól tartanak, hogy a helyükre tisztességtelen kereskedők állnak.

"Van egy maffia, amelyik dolgozik." Nagy András azt mondja, legutóbb négy éve következett be a mostanihoz hasonló májusi fagykár. Mivel a szerződött gyümölcsmennyiséget nem tudták leszállítani a külföldi megrendelőnek, a helyüket szélhámosok foglalták el.

Nagy András gazdálkodó, Győrszentiván: "Boszniából behozott nyüves meggy volt, ami már, mint magyar termék ment ki Németországba. Ez egyszerűen sokkolta a német piacot, rettenetes kárt okozva ezzel, az itt lévő, eladható, jó minőségű termékek is benn maradtak. Ezek várhatók most is, ezek sajnos benn vannak a pakliban."

A termelő attól fél, ha ez ismét bekövetkezik, nemcsak az idei, szüret nélküli évet, de a következőket is elbukhatják megrendelés hiányában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.

2024. Augusztus 18. 08:12, vasárnap | Helyi

Az állatkertben mutatkozik be a Győri Értéktár

A Xantus János Állatkertben is bemutatkoznak a győri értékek.

2024. Augusztus 18. 07:09, vasárnap | Helyi

Tizenöt kórház élére írtak ki pályázatot, az óváriéra is

Összesen 15 kórház főigazgatói pozíciójára írt ki pályázatot az Országos Kórházi Főigazgatóság, amelynek honlapján július 26-án jelentek meg a vezetői pályázati felhívások.

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.