Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2019. Január 29. 09:50, kedd | Helyi

Konyhai edények mustrája

Konyhai edények mustrája

Azok számára, akik háztartást vezetnek, jó, ha van egy olyan hely, ahol beszerezhetők a legjobb minőségű konyhai edények.

A széles választék és az edények árfekvése bizony alapkövetelmény egy olyan webáruháznak, amelyik napjainkban piacon szeretne maradni.

A Potompénz filozófiája, hogy minden vevő igényét igyekeznek kielégíteni, tekintet nélkül arra, hogy egyszeri vagy visszatérő vásárlóról van-e szó. Nyilván ez utóbbit szeretnék megcélozni, mert egy elégedett és visszatérő vevő a legjobb reklám számukra, ezért cserébe igyekeznek minőségi és megfizethető árut kínálni a nagy konyhai edények széles választékával is.

Az edényre még definíció is létezik, a lényege, hogy egy olyan tárgyról van szó, ami eredetileg hengeres alakú, de mára már ez nem törvényszerű. Tartalmazhatnak kiegészítőket is például fedőket, nyeleket, talpakat, fogókat, állványokat, füleket és lábakat. Az edények számtalan féle anyagból készülhetnek, például fémből, fából, kőből, porcelánból, bőrből, papírból, üvegből, műanyagból, égetett agyagból, lakkozott szövetből, de még vízálló papírból is.

Nem teljesen mindegy azonban, hogy a fentiekben felsorolt anyagok közül melyikből készül az az edény, amiben sütünk vagy főzünk, illetve milyen típusú edényt alkalmazunk az adott étel elkészítéséhez. Egyrészt egyes ételek zamatosabbak lesznek attól, ha olyan anyagú és akár formájú edényben készítjük el őket, amivel ezt a hatást elérhetjük, másrészt léteznek olyan anyagok, amikről az utóbbi évtizedekben kiderült, hogy használatuk káros lehet a szervezetünk számára. Nézzük, hogy milyen típusú edények léteznek és milyen anyagokat érdemes kerülni.

Az edények típusairól röviden

• A fazekak jellemzően fémből készülnek vagy zománcos kivitelűek, de a régi időkben gyakori volt, hogy cserépből készültek. Olyan hengeres, füles és fedős edényekről van szó, amelyek szélességénél nagyobb a magasságuk, bennük nagyobb mennyiségű étel készülhet. Mi magyarok leginkább levesek, szaftosabb egytálételek készítésére használjuk.
• Sokan nem tudják, hogy mi a különbség a fazék és a lábas között, így röviden rávilágítunk az eltérésekre. A lábas a magas fazékkal ellentétben inkább szélesebb, mint magas, így igen kedvező a kialakítása a magyaros szaftos pörköltek elkészítéséhez. Tehát ha levest főznénk, akkor válasszunk fazekat, ha bármi mást, akkor lábast. Elnevezése onnan ered, hogy elődje lábakon állt, mára azonban a jobb gáztűzhelyek és az elektromos vagy indukciós főzőlapok korában azonban nem kell attól tartani, hogy láb nélkül odaég az étel, így már nem lábakon állnak ezek az edények. Nagyságuk is változó az egyszemélyes kiviteltől az igen nagy, népesebb családot is ellátó edényig.
• A kukta a háziasszonyok egyik legjobb barátja a konyhában, igen gyorsan elkészülhet vele az ebéd, hogy minden másra jusson idő. A belsejében nagy nyomást hozhatunk létre, ami elősegíti az ételek gyorsabb elkészültét, valamint jobban megőrzi az alapanyag vitamin- és ásványianyag-tartalmát.
• A serpenyők világában nagyon szoros a verseny, hiszen mindenki más anyagú, formájú és nagyságú serpenyő használatára esküszik. Hússzeletet sütni legjobb a vasserpenyő, palacsintát sütni sokkal jobb a teflonbevonatú.
• A római-tálak napjainkban ismét reneszánszukat élik, ám nem érdemes bennük kis mennyiségű ételt elkészíteni, ezért vendégváráshoz, nagyobb családi összejövetelekhez ajánlott használatuk, a bennük elkészült ételek igazán zamatosak, tápanyagban bővelkednek.

Milyen anyagoktól óvakodjunk?

Most, hogy tudjuk, hogy milyen típusú étel elkészítéséhez milyen edény ajánlott, érdemes arról is szót ejteni, hogy milyen anyagú edényeket nem ajánlatos használni, mivel sokak szerint egyes anyagok az ételekbe kerülve károsak lehetnek a szervezetünkre nézve. Bár sokszor felröppent a hír a teflon bevonatú serpenyőkről és alumínium edényekről, hogy mindenki óvakodjon tőlük, ennyire azért nem fekete vagy fehér a kép.

A legfontosabb szabály, amit észben kell tartani: csak akkor használjuk az edényeket, ha a bevonatuk ép. Ezen felül figyeljünk arra, hogy ha lehet, öntöttvas vagy rozsdamentes acélból készült edényeket használjunk, mivel ezek biztonságosnak tekinthetőek. Kivéve, ha nikkelérzékenységben szenvedünk, ilyenkor jobb elkerülni őket. Ha rézből készült edény mellett tennénk le a voksunkat, akkor járjunk utána, hogy a választott darab rendelkezik-e ón- vagy rozsdamentes acél bevonattal, mivel enélkül belekerülhet a réz az ételeinkbe a sütés-főzés során. Érdemes lehet kerülni a műanyag edényeket is, mivel a műanyagból sajnos ki tud oldódni olyan anyag, ami szintén nem túl egészséges. Ezért is egyre elterjedtebb az utóbbi években a műanyag helyett a bpa mentes tárolók, edények használata. Gyermekek esetében pedig kiváló választás a BPA mentes cumisüveg minden folyadékhoz. Ha az agyag- vagy kerámiaedények a hobbink, akkor csak ólommenteset válasszunk, nehogy bármilyen okból ólom kerülhessen a vacsorába.

Vannak azonban olyan anyagok, amiknél még ennyire sem kell figyelni, mivel teljes nyugalommal főzhetünk bennük, természetesen rendeltetésszerű használat mellett. Ilyenek például az üvegedények, amik gyakorlatilag mindenre jók, hűthetjük, mikrózhatjuk őket és nem lépnek reakcióba semmilyen étellel. Az üveghez hasonlóan kiválóak még a zománcozott fémek is. Ha nem vagyunk oda a főzésért vagy csak szeretjük a kényelmet, akkor válasszunk teflon edényt, mivel biztonságosak és igen könnyű a használatuk.

Bármelyik típusú vagy anyagú edény mellett is döntsünk, amikor konyhánk készleteit feltöltjük, megújítjuk vagy kiegészítjük, ne felejtsünk el mindig körülnézni, hátha hiányzik még valami a polcunkról!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 24. 09:12, szerda | Helyi

Az önkormányzat válaszolt Lázárnak, illetve Pintérnek

Hivatalosan elsőként a győri önkormányzat reagált a buszügyben, nem sokkal később viszont Szeles Szabolcs alpolgármester egy tévés riportban, Dézsi Csaba András pedig Facebook-posztban fejtette ki az álláspontját.

2024. Július 24. 08:14, szerda | Helyi

Bajba jutott gólyát mentettek Szanyban (VIDEÓ)

Szany település ad otthont a gólyafesztiválnak, nem véletlenül, hiszen itt van a Dunántúl második legnagyobb gólyapopulációja is, tizenhat fészekkel.

2024. Július 24. 07:15, szerda | Helyi

Lassan teljesen feléled a valaha tátongó ETO-park

Hamarosan CCC-üzlet és Halfprice nyílik a valaha „szellemkastélyként” ismert ETO-parkban, amelynek újabb kori története több mérföldkőhöz érkezett az elmúlt két évben.

2024. Július 23. 09:08, kedd | Helyi

Beemelték a bencés templom huszártornyát, amit még ön sem látott

Helyére került a győri a győri Szent Ignác Bencés Templom huszártornya, amelyet csak a legidősebb győriek láthattak saját szemükkel, ők is pici gyerekként, mivel 1938-ban elbontották.