Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Április 07. 18:02, kedd | PR

Követhető és praktikus spórolási módszerek

Követhető és praktikus spórolási módszerek

Ha a takarékoskodásról van szó, akkor az odafigyelés és a felelős gondolkodás a legfontosabb tényező. Hogy tudjuk kordában tartani a pénzügyeinket három egyszerű lépésben - melyek külön-külön és együtt is hatékonyak?

A módszer, ami végigsöpört a világon - a kakeibo

Japánból indult az a könnyen végrehajtható, hatékony technika, amely lehetővé teszi, hogy kézben tartsuk a pénzügyeinket. Valójában egy szinte már ősi, hagyományos megoldás, mivel a XX. század elején találta ki az ország első újságírónője háziasszonyok számára.
Száz évig csak a szigetországban terjedt, majd mióta lefordították angolra, világszerte sokaknak segít abban, hogy a háztartásunkat stabilizáljuk anyagilag.
A lényege egy jegyzetfüzet, amiben rögzítjük a bevételeinket, és azt, milyen kiadásokat szeretnénk megvalósítani. A jegyzetelés segít abban, hogy a szemünk előtt legyen, mire kívánunk pénzt fordítani, és az okosabb költés segít megtakarítani is.
A ma már szokatlannak számító füzetbe való manuális ‘dolgozás’ a pénzügyeinken segít kiszakadni a megszokásból, és fókuszáltabbá tesz minket, mikor a kiadásainkat-bevételeinket tervezzük.
Ez persze csak az alap. A japán módra fegyelmezett és letisztult módszer - amelyről megvásárolhatjuk a könyvet magyar nyelven is - további lépésekkel segít, de a lényeg a pénzköltés letisztázása és szem előtt tartása.

A látványköltekezés viszi a pénzünket

Vannak modernebb megoldások és javaslatok is, köztük olyanok, amelyek kimondottan a mai életformánkra lettek szabva.
Egyes pénzügyi szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy bár az emberi természet része az, hogy dicsekszünk a javainkkal, a szociális média miatt sokaknál túl fontossá vált a látszat fenntartása. Olykor az anyagi biztonságot is kockára tesszük emiatt.
Mivel a közösségi oldalakon többnyire csak a szépet osztjuk meg egymással, az a téves képzet alakulhat ki, hogy példának okáért az egzotikus nyaralások és menő ruhadarabok a többség számára könnyen elérhetőek.
Nem kevesen meggondolatlanul felvett kölcsönökkel próbálnak versenyezni a többiekkel, és alapvető dolgok helyett olyasmikre költenek, amire igazából még nincsen pénzük.
Épp ezért fontos, hogy a költésekkor a saját céljainkat, életvitelünket és nem utolsósorban a valós anyagi helyzetünket tartsuk szem előtt.

Kölcsönt csak jó feltételekkel és átgondoltan

Hitelt olyan célra vegyünk fel, javasolják a szakemberek, ami lényeges és előre visz, például tanfolyamra, lakásfelújításra. Ha betartjuk azt, hogy nem próbálunk minden áron gazdagabbnak látszani annál, mint amilyenek igazából vagyunk, akkor nem vállalunk felesleges kockázatot. Ennek az elgondolásnak az alapja szintén az, hogy a bevételeinkkel és kiadásainkkal legyünk tisztában.
Tartalékunk - nagyjából három-hat havi jövedelmünk félretéve - pedig mindig legyen, ajánlják egybehangzóan a pénzügyi tanácsadók. Mivel ha ez megvan, sokminden könnyebbé válik, például a karrierváltás vagy a családalapítás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.