Városlista
2021. május 15, szombat - Zsófia

Hírek

2021. Január 05. 17:00, kedd | PR

Közigállások, amiket mindig fogsz találni

Közigállások, amiket mindig fogsz találni

Íme három terület, ahol rendszeresen keresnek új munkatársakat.

Magyarországon az állam a legnagyobb foglalkoztató. 2018 végén 1,376 ezer ember töltött be valamilyen közigállást, ami a munkaerőpiac 22%-át jelenti. Egyetlen vállalat sem ad munkát ennyi embernek az országban, ezzel a közszféra a legnagyobb szektor a magyar munkaerőpiacon.

A közszférában dolgozók jogállását és alkalmazásának feltételeit jogszabály szabályozza. Az alkalmazhatóság feltételei között van a büntetlen előélet, a nagykorúság és a magyar állampolgárság. Emellett lehetnek további feltételek, amik a munkakör betöltéséhez kapcsolódnak, de ez a három kritérium az alap.

Összeszedtük a három legfontosabb területet, ahol ezeknek a kritériumoknak a teljesítésével szinte bármikor tudsz közigállást találni.

Oktatás

Oktatási területen mindig hiány van, mert évek óta egyre kevesebben választják a tanári és óvodapedagógusi pályát. Az egyetemen és főiskolán végzők közül sokan más pályára mennek, így oktatási területen mindig hiány van.

Tanárként és óvodapedagógusként ráadásul vidéken is könnyű állást találni, hiszen az egészen apró falvak kivételével mindenhol működik óvoda vagy általános iskola.

Egészségügyi állások

A másik legégetőbb munkaerőhiánnyal küzdő terület Magyarországon az egészségügy. Kis túlzással elmondható, hogy nincs annyi ápoló és orvos, amennyit a rendszer ne tudna felszívni és kritikus időkben mutatkozik meg a legjobban a szakerő hiánya. A KSH adatai szerint 2020 nyarán közel 9200 betöltetlen állás volt a humánegészségügyi és szociális ellátó ágazatban, amik közül szép számmal lehet vidéken is találni.

Nem kell ugyanakkor orvosi egyetemre menni, hogy egészségügyben dolgozzon valaki, hiszen egészségügyi szakközépiskolai végzettséggel már lehet ápolóként dolgozni. Néhány hónapos OKJ képzéssel pedig szakosodni lehet, ami még biztosabbá teszi az elhelyezkedést.

Rendészeti állások

A rendészeti állások közé tartozik például a rendőr vagy határőr állás, de nemrég bővült a kör az iskola őri állásokkal is. Ez utóbbi egyébként egy néhány hetes tanfolyam elvégzése után már be is tölthető. Az iskola őrök a rendőrség kötelékébe tartoznak és iskolákban közvetlenül teljesítenek szolgálatot. Számos iskola jelezte az iskola őrök iránti igényét, és ez a jövőben tovább nőhet, így ez egy viszonylag könnyen betölthető és országosan elérhető állás lehet a jövőben.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 11. 18:21, kedd | PR

Így indulhat újra edzőtermed a koronavírus után

Előbb, vagy utóbb, de egyszer vége lesz a járványnak, és sok edzőterem, illetve fitnesz stúdió tulajdonosai már most azon gondolkodnak, hogy hogyan népszerűsítsék létesítményeiket a testmozgás szerelmesei számára.

2021. Május 10. 09:20, hétfő | PR

Biztonság négy keréken – a gurulóállványokról

A kisebb-nagyobb építési és ehhez kapcsolódó munkák esetén sokszor kell az ég felé törnünk és több méteres magasságokban végezni a munkánkat.

2021. Április 28. 07:35, szerda | PR

Bútorfelújítás házilag: tippek és trükkök

Nagyobb átalakítások vagy felújítás alkalmával sokan úgy gondolják, hogy ki kell dobni a meglévő bútorokat, és újakat kell beszerezni.

2021. Április 27. 10:34, kedd | PR

Bővül és megújul a varsányi általános iskola

Új tantermekkel és szaktantermekkel, tornateremmel, valamint többi közt műanyag borítású sportpályával is bővül a hamarosan megújuló Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola.