Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2010. Február 26. 14:50, péntek | Helyi
Forrás: gyor.hu

Lakossági tájékoztatás

Lakossági tájékoztatás

A Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási nkormányzati Társulás tájékoztatója az azonosító chipekkel szerelt hulladéktároló edényekkel kapcsolatban: Kismegyeren, Kisb

A barna fedelű kukákba a komposztálható, a szürke fedelűbe a maradék hulladékot kell rakni. Ezen a hétvégén, szombaton és vasárnap (február 27-én és 28-án) Győrszentivánon, a jövő hétvégén (március 6-án és 7-én) Ménfőcsanakon történik a régi edények cseréje két (barna- és szürke fedelű) chipezettre. Az április 5-től bevezetésre kerülő kétkannás gyűjtési rendszer lényegéről, az edények használatáról az érintett háztartások részletes tájékoztató füzetet kapnak.

A háztartásokban keletkező hulladék csaknem 70 százaléka hasznosítható, s csak a visszamaradt 30 százalék az a selejtanyag, ami a végső lerakóba kerül. A nagytérségi rendszer lényege éppen az, hogy már a hulladék keletkezésének helyén, vagyis a háztartásokban szelektív módon gyűjtse a hulladékot a lakosság. Győrben évek óta jól működnek a szelektív szigetek, ahol a tárolókban térítésmentesen helyezhetők el a csomagolóanyagok, a papír, a PET palack az üveg és a fém. A lomtalanítás kiváltására hulladékudvar hálózat került kiépítésre, ahol szintén térítésmentesen, szelektív módon helyezheti el a lakosság a feleslegessé vált bútorokat, ruhákat, eszközöket, lim-lomot, lakásfelújításból származó építési törmeléket.

A hulladékgazdálkodási rendszer ezen jól bevált alapelemei mellett praktikus gyűjtési mód a kétkannás rendszer, ami annyit tesz, hogy már a háznál szelektálnak. A barna fedelű kukába gyűjtik a szerves, növényi eredetű, komposztálásra alkalmas háztartási hulladékot, amelyet az eddigi rendszerességgel szállít el kukás autóival a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. A szürke fedelű edények a maradék hulladék gyűjtésére használatosak. Ezekben nincs bomló, nyáron kellemetlen bűzt árasztó hulladék, így csak akkor kell gyűjtő járatnapon az ingatlan elé tenni, ha megtelnek.

A gyűjtőedények a közszolgáltató társasággal szerződéses kapcsolatban álló lakossági ügyfelek adatait nem tartalmazó, de a számítóközpont által felismerhető ügyfél-azonosítóval ellátott chippel vannak felszerelve. Minden gyűjtéskor leolvassák ezeket az adatokat, egyúttal rögzítik, mikor ürítették az edényt.

Győrben a családi házaknál és a két-három lakásos társasházaknál - összesen 16 ezer 236 teljesítési helyen - vezetik be a kétkannás gyűjtési módot. Kismegyeren, Kisbácsán, Nagybácsán, Gyirmóton, Likócson már a házaknál vannak a barna és a szürke fedelű kukák, ezen a hétvégén, szombaton és vasárnap Győrszentivánon, a jövő hétvégén Ménfőcsanakon cserélik a régi edényt két chipezettre. A többi, nagyobb társasházakban marad a jelenlegi vegyes hulladékgyűjtési mód, az ott lakók a szelektív szigetek és a hulladékudvarok ingyenes használatával csökkenthetik a kukába kerülő hulladék mennyiségét.

Az edénycseréről mindenki névre szóló levélben kap tájékoztatást, ebben tudatják, hogy mikor hozzák a chipes kukákat. Az edénycserét megelőző szokásos gyűjtési napon a szolgáltató nem üríti ki a kukákat, a szemetet a csere napján viszi el. Természetesen erről is tájékoztatja az érintett lakókat. A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. kéri, ha valakinek halaszthatatlan dolga van a kukacsere napján, bízza meg a szomszédját, aki elvégzi az edénycserét, s átadja a levél mellékleteként megküldött új haszonkölcsön szerződés kitöltött és aláírt példányát. A haszonkölcsön szerződés nem használati útmutató, hanem az edénytulajdonos és a használó közötti jogviszony létrejöttét bizonyító irat.

A kétkannás gyűjtési mód rendszerét Győrben április 5-étől vezetik be. Ennek lényegéről, az edények használatáról részletes tájékoztató füzet készült, amelyet a társulás eljuttat az érintett háztartásokba. Akik már megkapták a szürke és barna fedelű kukákat, azok a jövő héten a postaládában találják a kiadványt, másutt a kukacsere alkalmával a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. munkatársai adják át a tájékoztató füzetet.

Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási nkormányzati Társulás


Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 09:11, szombat | Helyi

Hamarosan indul a mennyei megyei is

Elkészült a sorsolás a labdarúgó vármegyei első osztályban. A bajnok, de a feljutást nem vállaló Koroncó Kapuváron kezd. A bajnokság 16 csapatosra bővült.

2024. Július 27. 08:15, szombat | Helyi

Életet is menthetnek a zsetonok

Zsetonokat gyűjt a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Július 27. 07:15, szombat | Helyi

Győrzámoly: Kinőtték az iskolát, konténerrel bővülnek

A sok fiatal kiköltöző miatt egyre nagyobb az igény az oktatási intézményre Győrzámolyon.

2024. Július 26. 09:12, péntek | Helyi

Belga sportigazgatója lett az ETO-nak

A bajnokság megkezdése előtt néhány nappal új sportigazgatója lett az ETO NB I-es labdarúgó csapatának. A belga Steven Vanharen korábban az MTK másodedzője is volt.