Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Május 07. 07:13, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI/Fotó: Pneumobil Verseny Sajtó

Levegővel hajtott járművek versenyeznek a hétvégén Egerben

Levegővel hajtott járművek versenyeznek a hétvégén Egerben

Egyedi tervezésű és építésű, sűrített levegővel hajtott járművek versenyeznek a hétvégén Egerben.

A nyolcadik alkalommal megrendezett nemzetközi versenyen minden eddiginél több, 48 csapat méri össze tudását, közülük 24 érkezik a határon túlról - tájékoztatta az MTI-t a verseny kiírója, az AVENTICS Kft.

A Pneumobil Versenyt a cég hét évvel ezelőtt a hazai mérnökhallgatók számára indította el azzal a céllal, hogy nívós esemény keretében adjanak számukra gyakorlati feladatot, egyidejűleg felhívják a figyelmüket a sűrített levegőre mint alternatív energiafajtára.

A pénteken kezdődő versenyen három versenyszámban bizonyíthatnak járműveikkel a versenyzők. A hosszú távú futamon az a csapat nyer, amelynek járműve a legnagyobb távolságot képes egy palacktöltettel megtenni a pályán. Tavaly 7776 méter kellett a győzelemhez, azaz csaknem 13,5 körre volt elég a sűrített levegő a kijelölt 580 méteres szakaszon.

Az ügyességi futam során egy bójákkal jelölt pályán kell három menet alatt minél jobban teljesíteniük a versenyzőknek. A gyorsulási futam győztese pedig az lesz, aki az adott szakaszt a legrövidebb idő alatt teljesíti sűrített levegővel meghajtott járművével. Az elmúlt év győztesének 24,229 másodpercre volt szüksége a 220 méteres sprinthez, és a célba érkezéskor 46,6 km/h sebességet ért el.

A zsűri a legeredetibb konstrukciót is díjazni fogja, és minősítik majd a diákok által kiépített telemetrikus rendszereket is.

A VIII. Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Verseny keretében pénteken a pneumobilok felvonulnak Eger belvárosában, ezt követően indul a kvalifikációs verseny. Szombaton a futamok közben látványos fizikai és járműbemutatókkal, családi programokkal, valamint szakmai kiállítással várják az érdeklődőket.

Címkék: eger, levegő, mérnök, verseny

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Gyopáros Alpár: a magyarság lelke vidéken él

A magyarság lelke vidéken él, elsősorban a falvakban és a kisvárosokban, mert sajnálatosan szinte már csak itt élnek a keresztény gyökerű értékek, amelyekkel a magyarság ezer éven át túl tudott élni a Kárpát-medencében