Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Február 10. 06:28, hétfő | Belföld

Már a katások is online küldhetik be a bevételi nyilatkozatukat

Már a katások is online küldhetik be a bevételi nyilatkozatukat

A katásoknak február 25-éig kell elküldeniük a 19KATA nyomtatványt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

A bevételi nyilatkozat az idei évtől az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) is elkészíthető, így egyszerűbb és gyorsabb a kitöltés, sőt még külön program sem kell hozzá.

Az ONYA-ban a katások jelentős része, mindössze három adat megadásával (időszak, hónapok száma és elért bevétel) online teljesítheti a tavalyi évről szóló elszámolást, melynek határideje február 25. A webes alkalmazás használatához nincs szükség külön segédprogramra, ugyanakkor a korábbi nyomtatványkitöltő – az ÁNYK – valamennyi funkcióját biztosítja.

Az ügyintézés az ONYA-ban azért is gyorsabb és egyszerűbb, mert az elektronikus azonosítás után az alkalmazás automatikusan betölti a NAV által ismert adatokat, ezért a felhasználónak már csak a tartalmi adatokat kell beírnia. Az ONYA-ban egyébként a saját ügyek intézése mellett meghatalmazottként is el lehet járni.

Az új szolgáltatást azok a katások is minden további nélkül használhatják, akiknek a minimális hármon túl, egyéb adatokat is meg kell adniuk (adatszolgáltatás a más adóalanytól a naptári évben megszerzett 1 millió forintot meghaladó bevételről), vagy százalékos mértékű adót, esetleg társasági adót, késedelmi pótlékot kell bevallaniuk. A korábban megszokott automatikus számítások, figyelmeztetések is működnek, és az online fizetés lehetősége is adott.

Az ONYA a NAV honlapjáról vagy közvetlen weboldaláról is elérhető.

Forrás: origo.hu

Kép: Illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni