Városlista
2024. szeptember 11, szerda - Teodóra

Hírek

2011. Március 16. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: gyor.hu

Március 15: Megemlékezés és a díszpolgári címek átadása

Március 15: Megemlékezés és a díszpolgári címek átadása

Március 15-én az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc hőseire emlékeztünk. Városi ünnepség, koszorúzás, a díszalegység felvonulása és városi díszközgyűlés. Dr. Ottófi Rudolf posztumusz díszpolgári címet kapott, díszpolgárrá a

Az ország nehéz helyzete, a kilátástalannak tűnő évtizedes viták, az igazságtalanságok és az égbekiáltó társadalmi különbségek, a kincstár eladósítása, a hatalom packázása, és az érzéketlenség az emberek gondjai iránt mind-mind nyomasztotta az akkori magyarok lelkét. A várakozás feszültsége milliók lelkében érlelte meg a változás igényét, és hosszú ideje már csak az hiányzott, hogy valakik végre hangot és irányt adjanak a változásnak, tartalmat a társadalmi elvárásoknak.” (Borkai Zsolt emlékező beszéde teljes egészében itt olvasható.)

Ezután a Stúdió Társulat adott ünnepi műsort, majd a győri szervezetek helyezték el az emlékezés koszorúit. A Szent István úton a 12. Arrabona légvédelmi rakétaezred díszalegységének, a Veres Péter Mezőgazdasági Szakképző Iskola, Kollégium Győri Lovas Nemzetőr Dísszakaszának, a IX. gróf Nádasdy Ferenc Hagyományőrző Huszár Bandériumának felvonulását láthatták az ünneplők.

Győr Megyei Jogú Város ünnepi díszközgyűlése délben kezdődött a Richter teremben. A március 15-i megemlékezés sorozatnak évek óta kiemelkedő eseménye a „GYŐR MEGYEI JOGÚ VÁROS DÍSZPOLGÁRA” kitüntető cím, valamint a „PRO URBE GYŐR” díj átadása. A március 15.-i nemzeti ünnep méltó alkalmat kínál arra, hogy elismerjük azon személyek munkásságát, akik életművükkel maradandó érdemeket szereztek, illetőleg az élet különböző területein hosszú időn át végzett kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak Győr város jó hírnevének öregbítéséhez. – mondta el Borkai Zsolt polgármester, aki átadta az elismeréseket a díjazottaknak. A közgyűlés határozatait dr. Somogyi Tivadar alpolgármester ismertette:

A közgyűlés Michael Leier ügyvezető igazgató, a Leier Hungária Kft. tulajdonosa részére kiváló gazdasági eredményeiért, Győr városát gazdagító, maradandó értéket teremtő műemléki és gazdasági beruházásaiért, valamint karitatív tevékenysége elismeréseként díszpolgári címet adományozott. Dr. Ottófi Rudolf alpolgármester, főiskolai docens Győr város oktatási és kulturális életének irányításában szerzett elévülhetetlen érdemeiért, valamint több évtizedes példaértékű pedagógiai tevékenysége elismeréseként posztumusz díszpolgári címet kapott. A elismerést dr. Ottófi Rudolfné asszony vette át.

Győr Megyei Jogú Város Közgyűlése Prof. Dr. Oláh Attila orvos-igazgató, osztályvezető főorvos részére több évtizedes, a betegellátás és gyógyítás terén nyújtott áldozatos és országosan elismert szakmai és tudományos munkája elismeréseként a PRO URBE GYŐR kitüntető címet adományozott. Ezt az elismerést vehette át Szük Ödön fotóriporter is, több évtizedes magas színvonalú munkája és Győr város hírnevét öregbítő rangos fotóművészi tevékenysége elismeréseként. PRO URBE GYŐR díjat kapott a Győri Rába ETO 1986-ban IHF kupát nyert férfi kézilabda csapata is:

Balogh Imre, Cseh Béla, Csicsay Ottó, Deáki István, Domonkos Attila, Horváth Zsolt, Iváncsik Mihály, Kádár Zoltán, Oross Tibor, Polgár László, Tóth László, Vesztergom Zoltán és Vura József kézilabdázók, Joósz Attila vezetőedző, Szaló Tibor edző, Jakab Lajos szakosztályvezető, Dr. Horváth Béla csapatorvos, Duck Zoltán technikai vezető és Buza Mihály gyúró az IHF kupagyőzelem sikerének elismeréseként, mellyel Győr város hírnevét öregbítve kiemelkedő teljesítményt nyújtott a kézilabda sportág területén.

1848. március 15-én nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit, a „tizenkét pontot” és a Nemzeti dalt. Ennek emlékére 1990. óta ünnepeljük ezen a napon a Magyar Sajtó Napját. Győr Megyei Jogú Város Polgármestere a nemzeti ünnep alkalmából adta át a város elismeréseit a sajtó képviselőinek. Borkai Zsolt Győr Megyei Jogú Város Városházát megörökítő „Városháza” ezüst emlékérmét adományozta Gárdonyi Eszter szerkesztő-riporternek, a Magyar Rádió Győri Szerkesztősége munkatársának a hiteles és sokszínű tájékoztatásért, a magas szakmai színvonalú munkájáért és a város eseményeit népszerűsítő odaadó tevékenységéért, valamint Werner Krisztina szerkesztőnek, a Kisalföld című napilap munkatársánakaz írott médiában végzett színvonalas, odaadó tevékenységéért és a hiteles tájékoztatást, valamint a közösség gyarapodását szolgáló magas szakmai munkásságáért.

Borkai Zsolt polgármester gratulált Medveczky Ádámnak aki a Kossuth-díjat vehette át, és Bede Fazekas Csabának, aki a Magyar Köztársaság kiváló művésze lett.

A díszközgyűlést a Győri Filharmonikus Zenekar hangversenye zárta.

A március 15-i rendezvények este hat órakor folytatódnak a Városháza előtt, ahol Varga Miklós és a Kormorán ad ünnepi műsort „Magyar Kettős” címmel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 10. 09:12, kedd | Helyi

Priskin Tamás válogatott labdarúgó az Üstökös FC Győr szakmai stábjában folytatja

Az Üstökös FC Győr Utánpótlás-nevelő Sport Egyesület sportigazgatójaként folytatja pályafutását Priskin Tamás.

2024. Szeptember 10. 08:17, kedd | Helyi

Tűzhelyen felejtett étel okozott több tüzet

Az elmúlt három hétben a megyében többször riasztották a tűzoltókat tűzhelyen felejtett vagy sütőben hagyott étel miatt, amely füstölni kezdett vagy kigyulladt.

2024. Szeptember 10. 07:13, kedd | Helyi

Kockabajnokság lesz a győri Kockában, eljön Rubik Ernő is

Városi kocka bajnokságot hirdet a győri önkormányzat és a Széchenyi István Egyetem, a döntőt jövő csütörtökön tartják az egyetemi Kocka-épületben.

2024. Szeptember 09. 09:14, hétfő | Helyi

Jövőre már pilótákat is képeznek a Széchenyi-egyetemen

A nagy utasszállító repülőgépek vezetésére készíti fel a hallgatókat az a képzés, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem indít 2025 februárjától a Wizz Air légitársasággal partnerségben.