Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2019. Március 22. 11:48, péntek | Helyi

Megnyíltak a Püspökvár kapui

Megnyíltak a Püspökvár kapui

Március 21-től, csütörtöki napokon látogatható a győri Püspökvár palotaszárnya, a Dóczy-kápolna, illetve a Győri Püspökség kertje.

Korábban soha nem volt látogatható a győri Püspökvár palotaszárnya, amely a legteljesebben megmaradt középkori püspöki rezidencia a mai Magyarországon. Az épület az újkor első két századát leszámítva püspöki lakóhelyként szolgált, és így van ez most is.

A Győri Egyházmegye most bepillantást enged a püspöki kápolnába, a könyvtárba, az ebédlőbe és a várkertbe.

A palotaszárny bejáratánál láthatjuk azt az emléktáblát, amely Boldog Apor Vilmos vértanúságára emlékeztet. Ugyanis az emléktábla melletti pincelejáratból dördültek el azok a lövések, amelyek a főpásztor halálát okozták, miközben védelmezte a pincében menedékre találókat.

A főbejárat felett megcsodálhatjuk a klasszicista oszlopokon nyugvó kocsibehajtót, majd a barokk lépcsőházat, amely a 18. század második felében készült Hefele Menyhért tervei alapján.

A rezidencia későgótikus bővítése Nagylucsei Dóczy Orbán püspök (1481-1486) nevéhez fűződik. Ekkor épült a toronyhoz a püspök csillagboltozattal fedett magánkápolnája is. Az épületegyüttest gróf Zichy Ferenc püspök (1743-1783) 1745-ben építtette át korszerű barokk rezidenciává, amely formájában ma is látható. A püspöki palota az elmúlt évszázadokban több alkalommal is menedékült szolgált a Szent Koronának. Ezt örökíti meg a díszes lépcsőházban felállított emlékmű.

Az ebédlő, a könyvtár, valamint a Dohányzó és a Vörös Szalon gazdagon berendezett helyiségsora jelenlegi formájában a XIX. század végi átalakítás eredménye. A szalonok és az ebédlők falát püspök portrék és bibliai témájú festmények díszítik. A bútorzat részben barokk, illetve 19-20. század eleji, különböző stílus szép berendezési tárgyak ötvözete.

Az ebédlő hatalmas csillárja Zalka János püspök idején, a 19. század végén került a patinás berendezéshez. A szalonok a falakat díszítő tapétákról kapták nevüket, így van zöld és vörös szalon.

Az egykori kék szalon esetében azonban már csak a név sejteti, hogy a falakat kék tapéta borította. Ez a szoba őrzi II. János Pál pápa győri látogatásának több emlékét is. Az akkori magyar miniszterelnök pedig a vörös szalonban köszöntötte a Szentatyát. A zöld és a kék szalonban ószövetségi témájú képek függnek a falakon, míg a nagyebédlő és a vörös szalon falairól püspökök néznek le a látogatókra.

Külön ékessége a Püspökvárnak a dohányzó szalonban felállított 17. századi pompás zöld-arany rokokó kályha.

Továbbá bepillanthatunk a Dóczy-kápolnába is. A gótikus kápolnába lépve, melyet 1481–1486-ban vélhetően Nagylucsey Dóczy Orbán püspök építtetett, majd 1858–60-ban nyerte el mai formáját, láthatjuk a Szűz Máriát ábrázoló oltárt, melyet Szent István és Szent László királyok szobrai fognak közre. A színes üvegablakokat 1962-ben készítette Árkayné Sztehló Lili, aki a szomszédos Nagyboldogasszony-székesegyház Héderváry-kápolnájának és a győr-gyárvárosi plébániatemplomnak is alkotott díszes ablakokat. A kápolnában több Kossuth-címer is látható, mellyel Simor János püspök az 1848–49-es szabadságharc leverését követő passzív ellenállással való szimpátiáját kívánta sugallni. A Dóczy-kápolnában talált otthonra Szent Hedvig lengyel királynő és Szent II. János Pál pápa ereklyéje és itt látható egy nagyon értékes barokk szobaorgona is.

Tovább haladva a püspöki könyvtárba jutunk, ahol mintegy ötezer kötet található, elsősorban történelmi, földrajzi, kultúrtörténeti, teológiai, jogi és szépirodalomi könyvek. Az egyik legértékesebb az 1828 és 1833 között a tübingeni Cotta Kiadónál megjelent, Goethe összes művét tartalmazó 55 kötetes sorozat.

A várkertben is tehetünk egy rövid sétát, melyet az utóbbi években szépen parkosítottak.

A látogatás csak csütörtöki napokon lehetséges! A csoportok 11; 13 és 15 órakor indulnak a Püspökvár tornya alatti térről. A püspöki palota látogatására szóló jeggyel a Szent László Látogatóközponthoz tartozó további káptalandombi kiállítóterek is megtekinthetőek.

A teljes árú belépőjegy 1800 forint, a kedvezményes (nyugdíjas, diák) árú belépőjegy 1500 forintos áron elérhető.

A látogatáshoz előzetes regisztráció szükséges, a +3030/255-13-63-as telefon számon és az ugyfelszolgalat@kaptalandomb.hu -n. Hamarosan elkészül egy regisztrációs felület a www.kaptaladomb.hu-ra, ami jelenleg fejlesztés alatt áll.

Forrás: Győri Egyházmegye Sajtóirodája; gyorplusz.hu- Földvári Gabriella

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 09:13, kedd | Helyi

Győr legcsodásabb nőjét keresik

A köztünk élő hétköznapi, ám kivételes személyiségeket akarják megtalálni.

2024. Május 07. 08:11, kedd | Helyi

Szenzációsak a nyúliak! – 300 méterrel hosszabb lett a palacsintakígyó, mint azt tervezték

Palacsintagilisztának tűnik már csak az eredeti cél. 410 méter hosszú palacsintát akartak tekerni eredetileg Nyúlon, de annyira belendültek, hogy meg sem álltak 740 méterig.

2024. Május 07. 07:11, kedd | Helyi

Másként érettségiztek magyarból a diákok

Magyar nyelv és irodalomból érettségiztek tegnap a diákok.

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.