Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. November 17. 08:44, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Megoldódott a Sydneyben eddig méltatlan körülmények között dolgozó magyarok ügye

Megoldódott a Sydneyben eddig méltatlan körülmények között dolgozó magyarok ügye

Az ausztrál építőipari szakszervezet és helyi magyarok segítségével sikerült megnyugtatóan rendezni azoknak a magyar szakmunkásoknak az ügyét, akik négy és fél hónapja méltatlan körülmények között dolgoztak egy sydneyi raktárbázis építésén - közölte az MTI-vel vasárnap a canberrai magyar nagykövet.

"A fiatalemberekkel szabályos szerződést kötöttek, és meg fogják kapni az ausztrál jogszabályoknak megfelelő munkabérüket és túlórapénzüket az elmúlt időszakra is, megtarthatják munkájukat, ami azt jelenti, hogy az építkezés befejezéséig, körülbelül március közepéig maradhatnak az Assmont cég alkalmazásában. Az a három munkavállaló is megkapja elmaradt bérét, aki közben visszautazott Magyarországra" - mondta Sikó Anna.
A magyarok szakképesítésével és munkájával meg van elégedve az őket alkalmazó cég. Az alapvető vita az volt közöttük, hogy az Assmont nem a jogszabályoknak megfelelő bért fizette, illetve munkakörülményeket biztosította. Amikor a vita kipattant négy munkás és a munkaadó között, akkor utóbbi felajánlotta nekik, hogy utazzanak haza Magyarországra. Hárman elutaztak, egyikük azonban maradt, így vannak 17-en. A magyar munkások lakhatási körülményei az ausztrál média jelentésével ellentétben elfogadhatók, a fiatalemberek kétágyas hálószobákban alszanak - tette hozzá.
"Nagyon nagy öröm számunka, hogy a szakszervezet és azok a magyarok, akikkel ők itt felvették a kapcsolatot, sokat tudtak segíteni, a munkások pedig köszönik az itteni magyar közösség, a szakszervezet és a nagykövetség támogatását, örülnek, hogy dolgozhatnak tovább" - mondta a nagykövet, és beszámolt arról, hogy éppen a sydneyi magyarok legnagyobb összejövetelén, a Szent Erzsébet-napi búcsún vett részt vasárnap. A mostani összejövetelen mintegy ezren voltak.
Az ABC News ausztrál hírportál pénteken jelentette, hogy a hatóságok nyomozást indítottak a magyar szakmunkások ügyében, mert méltatlan, nem biztonságos körülmények között, mélyen alulfizetve agyondolgoztatták őket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.