Városlista
2024. szeptember 10, kedd - Nikolett, Hunor

Hírek

2011. Február 28. 17:00, hétfő | Helyi
Forrás: Oxygen Media

Mennyi a távolság Győr és Hédervár között?

Mennyi a távolság Győr és Hédervár között?

Akár 60%-kal is többet fizethetnek mindazok, akik helyközi autóbusszal közlekednek, és új díjzónába kerülnek. Ehhez nem kell feltétlenül elköltözni, sőt még az uticélt sem kell megváltozni. Elegendő akár az is, ha épül egy körforga

Az elmúlt években a helyközi menetrend szerint 24,8 kilométerre voltak a győri főpályaudvartól, a legújabb mérések szerint viszont 300 méterrel messzebb került a falu. Egészen pontosan 25,1 kilométer az új hivatalos adat. Miután az autóbusz-közlekedésben zónák után fizetünk, a héderváriak az egyik napról a másikra átkerülhetnek a 20-25 km-es díjzónból a 25-30 km-esbe.

Pócza Mihály a Kisalföld Volán Zrt. vezérigazgatója, az Oxygen Mediának elmondta: felülvizsgáltatják a céggel a kritikus mérési eredményeket, addig senkinek sem kell több pénzt fizetni a fuvarért.

Több oka is lehet annak, hogy hirtelen pár száz méterrel megnő a távolság két olyan település között annak ellenére, hogy az autóbuszvonal nem változik. A körforgalmak építésével már önmagában pár tíz méterrel hosszabb lesz az útvonal, és akkor is más a számítási mód, ha új megállókat létesítenek. Azokban a falvakban ugyanis, ahol nem csak egy megálló van, ott átlagolják a távolságot, és így állapítják meg a zónát. Héderváron is éppen az a baj, hogy a lakók kérésére új felszálló helyeket létesítettek. Persze akkor senki nem gondolta, hogy emiatt többet kell majd fizetni.

A legrosszabbul azok járhatnak, akik a legelső díjzónát lépik át. Jelenleg ugyanis 5 km-ig 155 Ft a teljesárú menetjegy ára, míg 5 és 10 km között 245 Ft.

Ez azt is jelentheti, hogy az érintett településen élőknek akár 60%-kal kell majd többet fizetni, annak ellenére, hogy sem ők, sem a célállomás nem költözött odább. Maximum a megállót helyezték át pár méterrel. Az áremelést pedig senki nem nézné jó szemmel.

A Győr környéki helyközi buszokkal utazók amúgy a szolgáltatásra nem panaszkodtak, a helyi Volán az országban a jobbak közé tartozik. A buszok fiatalabbak, talán még tisztábbak is, mint máshol, és a hőmérséklettel kapcsolatban sincs panasz.

A Kisalföld Volán vezérigazgatójától Pócza Mihálytól azt is megtudtuk, kéthetente vannak a távolsággal kapcsolatos friss mérési adatok, így nem egyedi esetről van szó. Ezért a hédervárihoz hasonló helyzet az országban bárhol előfordulhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 10. 09:12, kedd | Helyi

Priskin Tamás válogatott labdarúgó az Üstökös FC Győr szakmai stábjában folytatja

Az Üstökös FC Győr Utánpótlás-nevelő Sport Egyesület sportigazgatójaként folytatja pályafutását Priskin Tamás.

2024. Szeptember 10. 08:17, kedd | Helyi

Tűzhelyen felejtett étel okozott több tüzet

Az elmúlt három hétben a megyében többször riasztották a tűzoltókat tűzhelyen felejtett vagy sütőben hagyott étel miatt, amely füstölni kezdett vagy kigyulladt.

2024. Szeptember 10. 07:13, kedd | Helyi

Kockabajnokság lesz a győri Kockában, eljön Rubik Ernő is

Városi kocka bajnokságot hirdet a győri önkormányzat és a Széchenyi István Egyetem, a döntőt jövő csütörtökön tartják az egyetemi Kocka-épületben.

2024. Szeptember 09. 09:14, hétfő | Helyi

Jövőre már pilótákat is képeznek a Széchenyi-egyetemen

A nagy utasszállító repülőgépek vezetésére készíti fel a hallgatókat az a képzés, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem indít 2025 februárjától a Wizz Air légitársasággal partnerségben.