Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2011. Június 19. 11:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Mesekastéllyá változik a győri Városháza: szappanbuborék-rekordra készülnek

Mesekastéllyá változik a győri Városháza: szappanbuborék-rekordra készülnek

Idén július 1. és 3 között, negyedik alkalommal rendezik meg a Győrkőcfesztivált, amelynek főszervezője a győri Vaskakas Bábszínház. Az intézmény igazgatójával, Kocsis Rozival (képen) beszélgetett a Fidelio.hu újságírója.

A győri gyerekeknek milyen lehetőségeik vannak a szabadidő eltöltésére?

Úgy érzem, viszonylag jó a győri kulturális kínálat, és ebből a Vaskakas Bábszínház tevékenyen kiveszi a részét: minden szombaton két előadást játszunk, vasárnaponként matinét tartunk ráhangoló foglalkozással, játszóházzal, vagyis van választék a családok számára. Ezen kívül több mint négyezer bérletes nézőnk van, a győri és a környéki óvodák és iskolák is fontosnak tartják, hogy eljöjjenek hozzánk. A legnagyobb nyári attrakció pedig a Győrkőcfesztivál, amelyet az idén negyedik alkalommal rendezünk meg.

Hogyan jött a Győrkőcfesztivál ötlete?

Egyrészt egy gyerekkori álom megvalósítása volt a cél: kiskoromban sokszor elképzeltem, milyen lehet azokon a tereken, utcákon labdázni, csúszdázni, szaladgálni, azokra a szobrokra felmászni, amelyekre amúgy, a hétköznapokban nem lehet; milyen lenne, ha egy hétvégére kitiltanák az autókat a belvárosból, és a gyerekek vehetnék birtokba a területet. Másrészt - bábszínházi alkotóként - folyamatosan megtapasztalja az ember, hogy bár a gyerekek nagyon szeretnek jó előadásokon passzívan figyelni, ennél csak egyet élveznek jobban: ha ők maguk is játszhatnak. Így hát álmodtunk egy nagyot és életre hívtuk a Győrkőcfesztivált, amelynek keretében három napra valóban a gyerekek fennhatósága kerül Győr egy jelentős része.

A Vaskakas Bábszínház hogyan közreműködik a fesztivál szervezésében és lebonyolításában?

Úgy kerültünk ebbe az ügybe, mint Pilátus a credóba: a Vaskakasban senki sem fesztiválszervező szakember. Korábban rendeztünk ugyan évadnyitó és évadzáró eseményeket, fergetegnapokat bábliget vagy bábsziget címmel, illetve egy Vaskakas Fesztivál nevű rendezvénysorozatot, de ilyen léptékűt, mint a Győrkőc, soha. Ezért nem is tudtuk, hogyan kell szakszerűen hozzálátni a feladatokhoz. Azt tudtuk, mitől változik egy közönséges tér játszótérré, egy hétköznapi park meseszigetté - de fogalmunk sem volt róla, hogyan kell biztosítani egy helyszínt, engedélyekkel, mentőkkel, menekülési útvonalakkal, katasztrófavédelemmel, satöbbivel. Sokan azt állítják, éppen azért lett ennyire sikeres a fesztivál, mert a színház felől indultunk el: a minőségre, a szépségre, a gyerekbarátságra, a kreativitásra törekedtünk, nem a professzionalizmusra, a profitra, a trendiségre. És megható volt az a fogadtatás, amit kaptunk, szülőktől, gyerekektől, szponzoroktól és nem utolsósorban Győr városának vezetésétől, amely a Győrkőcfesztivál legfőbb támogatója. A célunk az volt, hogy ez a gigaméretű fesztivál is azt az intimitást tudja nyújtani, amit a Vaskakas. Hogy - például - személyesen írjuk rá minden kisgyerek karszalagjára a nevét, a szülei vagy a nagyszülei mobilszámát, arra az esetre, ha elkóborolna-elveszne.

Az elmúlt évek alatt változott-e az arculat és a súlypontok, terjedt-e a fesztivál hatóköre?

A tavalyi, harmadik fesztivál után készült egy szociológiai felmérés, hatástanulmány, amely sok tanulsággal szolgált. Egyfelől nagyon nagy volt a válaszadási hajlandóság, ami talán azt jelzi, hogy bíznak bennünk az ide látogatók. Másfelől kiderült, hogy főleg a Nyugat-Dunántúlról és Budapestről érkeznek hozzánk, de sok az osztrák és a szlovák vendég is. A kezdetekhez képest hatalmasat nőtt a látogatószám: tavaly negyvenezren fordultak meg a Győrkőcön, teltház volt minden győri szálláshelyen a legkisebb panziótól a legdrágább hotelig. Tavalyhoz képest a legfontosabb változás talán az, hogy az eddigi, kaleidoszkópszerű szerkezet helyett az idén tematikusan szervezzük a fesztivál helyszíneit: eddig mindenhol látható volt mindenféle program, most - a rengeteg esemény miatt is - egy-egy téma köré szervezünk egy-egy helyszínt. A Bécsi kapu tér mesevárossá változik, lesz minden, ami mese: meseházak, mesejárgányok, mesecirkusz, mesebútorok, meseerdő, mackószínház, mesecukrászda, óriás napraforgók földje, és mesehősök szórakoztatják a gyerekeket. A Győrkőcfaluban a Lippentő Együttes vezetői, Fitos Dezső és Kocsis Enikő táncművészek elevenítik fel a vidék folklórját, a szentendrei skanzen szakemberei az aratástól a kenyérsütésig kalauzolnak a hagyományokban. Lesz kalandpark, ahol a gyerekek átrepülhetnek akár a Rába fölött, az Aranyparton ökohelyszínt rendezünk be, a megnyitóra pedig mesekastéllyá változik a győri városháza, s szeretnénk felállítani az egyszerre a legtöbb szappanbuborékot fújó kisgyerek világrekordját.

(Papp Tímea - Fidelio.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.

2024. Augusztus 18. 08:12, vasárnap | Helyi

Az állatkertben mutatkozik be a Győri Értéktár

A Xantus János Állatkertben is bemutatkoznak a győri értékek.

2024. Augusztus 18. 07:09, vasárnap | Helyi

Tizenöt kórház élére írtak ki pályázatot, az óváriéra is

Összesen 15 kórház főigazgatói pozíciójára írt ki pályázatot az Országos Kórházi Főigazgatóság, amelynek honlapján július 26-án jelentek meg a vezetői pályázati felhívások.

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.